Plan: | Bedrijventerreinen (Treurenburg, Maaspoort, Hambakenwetering, Brabantpoort, D... |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002178-1401 |
Hieronder zal per bedrijventerrein in het kort de ruimtelijke opzet qua bebouwing en ontsluiting uiteengezet worden.
Bedrijventerrein Treurenburg
Het lange en smalle bedrijventerrein Treurenburg ligt ingeklemd tussen het spoor (richting Utrecht) en de weg Treurenburg. In het noorden wordt het terrein begrensd door de Sluisweg en in het zuiden door de A59. Op deze plek staat de enige Bossche windturbine. De structuurbepalende ruimtelijke elementen op dit terrein zijn de op dijken gelegen oostelijke en westelijke begrenzing, respectievelijk het spoor en de weg Treurenburg. Ook het mogelijk toekomstig, centraal gelegen treinstation is een structuurbepalend ruimtelijk element.
Het terrein is in het zuiden voor een zeer groot gedeelte in gebruik genomen door de gemeentelijke afvalstoffendienst. Het noordelijk gedeelte is grotendeels nog uitgeefbaar, niet ingevuld terrein.
Op het noordelijk deel van het bedrijventerrein worden de bedrijfspercelen aan de oostzijde ontsloten vanaf de daar gelegen weg. Deze weg sluit aan op de weg Treurenburg.
Op de percelen kan bloksgewijs, alzijdig georiënteerde bebouwing worden opgericht bestaande uit een integratie van hallen en de daarbij behorende kantoren in drie bouwlagen, van elkaar gescheiden door parkeerhoven. Op de kop in het noorden en bij het mogelijk in de toekomst te realiseren station kan hogere bebouwing worden opgericht. Door het onderling sterk samenhangende materiaalgebruik van de bebouwing ontstaat een zeer hoogwaardig stedenbouwkundig beeld.
Bedrijventerrein Maaspoort
Dit bedrijventerrein ligt tussen het spoor (richting Utrecht) en de woonwijk Maaspoort. Het terrein wordt eveneens in het noorden begrensd door de Sluisweg en in het zuiden door de A59. Structuurbepalend is ook hier het mogelijk, in de toekomst te realiseren, centraal gelegen station en de naar deze locatie toe afnemende grootte van de bouwblokken en de binnen deze bouwblokken gelegen percelen.
De bouwblokken op het terrein worden alzijdig ontsloten met uitzondering van de in het zuiden gelegen bouwblokken. De bebouwing op de percelen bestaat uit hallen met daarvoor geplaatste, bij deze hallen behorende, kantoorbebouwing. De bouwhoogte bedraagt overwegend twee bouwlagen. Aan de Larenweg kent de kantoorbebouwing incidenteel een groter aantal bouwlagen.
Door de alzijdige ontsluiting van de bouwblokken en de voor de hallen geplaatste kantoorbebouwing met bijbehorend parkeren ontstaat, gezien vanuit de openbare ruimte, een afwisselend en representatief bebouwingsbeeld.
Afbeelding 4 Ruimtelijke opzet Treurenburg en Maaspoort
Bedrijventerrein Hambakenwetering
Dit kleine bedrijventerrein wordt begrensd door de A59, de weg Hambaken, de weg Treurenburg en het spoor (richting Utrecht). Kenmerkend voor dit terrein is dat het slechts één aansluiting heeft op de stedelijke weg Hambaken. Aan deze aansluiting zijn twee doodlopende, op het bedrijventerrein gelegen, wegen gekoppeld. De ene weg is als parallelweg aan de weg Hambaken uitgevoerd, waardoor de bedrijfspercelen hier slechts aan één zijde van de weg zijn gelegen. De andere weg is centraal op het terrein gelegen en ontsluit zo de aan beide zijde van deze weg gelegen bedrijfspercelen. De bebouwing op de percelen bestaat uit hallen met daarvoor geplaatste, bij deze hallen behorende, kantoorbebouwing. De bouwhoogte bedraagt overwegend twee bouwlagen. Op de percelen aan de zijde van de A59 heeft de bebouwing een grotere hoogte, van circa 7 bouwlagen.
De bebouwing op het bedrijventerrein is representatief naar de A59, de weg Hambaken en naar de op het terrein gelegen ontsluitende wegen. Naar de weg Treurenburg en het spoor is de bebouwing wat informeler van karakter.
Afbeelding 5 Ruimtelijke opzet Hambakenwetering
Bedrijventerrein De Herven
Dit terrein wordt begrensd door natuurgebied de Heinis in het noorden, de A2 in het oosten, het spoor in het zuiden (richting Nijmegen) en de woonbuurt de Herven in het westen. Belangrijke structuurbepalende elementen zijn de over het terrein gelegen hoogspanningsleiding met de daaronder gelegen watergang en de deels daarmee samenvallende ontsluitende wegen (Balkweg, Reitscheweg en Aziëlaan). Daarnaast is nog een zichtlijn structuurbepalend. Deze zichtlijn, vanaf kruispunt Balkweg/Aziëlaan naar kantoorlocatie Bolduc, is gebaseerd op een oude, noord-zuid gelegen verkavelingslijn in het onderliggende landschap.
Vanaf de ontsluitende wegen worden lussen gemaakt om bouwblokken te vormen. De bebouwing op de binnen dergelijke bouwblokken gelegen percelen bestaat uit hallen met daarvoor geplaatste, bij deze hallen behorende, kantoorbebouwing. Ook hier is de hoogte overwegend twee bouwlagen. Deze bebouwing is naar de openbare ruimte representatief.
In de nabijheid van station Oost verandert de bebouwing qua functie en neemt de bebouwing in hoogte toe tot maximaal 7 bouwlagen (25 meter). Dit geldt ook voor de bebouwing op de kantoorlocatie aan de buitenzijde van de bocht, daar waar de Balkweg overgaat in de Reitscheweg (bouwhoogte 45 meter) en op het eind van de zichtlijn op de kantoorlocatie Bolduc (bouwhoogte 60 meter). Bolduc kan als een naar voren, in het natuurgebied de Heinis, geschoven locatie gezien worden. Samen met de bouwhoogte en de ruimtelijke opzet van de bebouwing wordt hier de entree van de stad, komende uit het noorden, benadrukt. De kantoorbebouwing gelegen tussen Europalaan en de A2 heeft een gemiddelde hoogte van 3 bouwlagen.
Aan de binnenzijde van de bocht waar de Balkweg overgaat in de Reitscheweg, ligt woonboulevard De Herven. De grote luifel aan het centrum is sterk beeldbepalend. Gezien de alzijdigheid van de bouwblokken wordt het bebouwingsbeeld bepaald door de aan de weg opgerichte gebouwen.
Aan de zijde van het spoor en aan de zijde van het Natuurgebied de Heinis is het bebouwingsbeeld informeler van karakter.
Afbeelding 6 Ruimtelijke opzet De Herven en De Vliert e.o.
Sportpark de Vliert e.o.
In de overwegend groene omgeving liggen drie stedelijke voorzieningen, het voetbalstadion, het Sportiom en een transferium. Daarnaast is hier voetbalvereniging B.V.V. gehuisvest.
Het gebied kenmerkt zich door een open en parkachtige uitstraling. Niet in de laatste plaats door de voor gemotoriseerd verkeer afgesloten Aartshertogenlaan en de aan weerszijden van deze laan aanwezige beeldbepalende bomen.
Bedrijventerrein Brabantpoort
Dit kleine bedrijventerrein ligt in de oksel van de A2 en de Bruistensingel en grenst aan de Rosmalense plas met het om deze plas gelegen park. Ook dit terrein kent net als het terrein Hambakenwetering slechts één aansluiting op een stedelijke weg, namelijk de Bruistensingel. De weg op het terrein zelf loopt dood.
Vier percelen zijn aan één zijde van deze ontsluitende weg gelegen, min of meer rondom een centraal gelegen waterpartij. Het vijfde perceel vormt de beëindiging van deze ontsluitende weg. Op dit perceel is een hotel in vier bouwlagen en een restaurant in één bouwlaag gebouwd. De overige bebouwing bestaat uit kantoren in 4 à 5 bouwlagen en een grote bedrijfshal.
In de toekomst zal de doodlopende weg worden doorgetrokken over het nieuwe bedrijventerrein De Rosmalense Plas en aansluiten op de Empelseweg.
Afbeelding 7 Ruimtelijke opzet Brabantpoort
Bedrijventerrein De Brand
Het bedrijventerrein De Brand wordt in het noorden begrensd door de rivier de Aa, in het oosten door de hoogspanningsleiding met het daaronder gelegen groen en water, in het zuiden door de N279 en de Zuid-Willemsvaart en in het westen door het parallel aan de A2 gelegen verbindingskanaal tussen de Zuid-Willemsvaart en de Aa.
Ook dit terrein kent slechts één aansluiting op een grotere ontsluitingsweg, in dit geval de provinciale weg de N279. Kenmerkend is de centrale as die midden op het terrein afbuigt naar het noordwesten. De entree wordt verbijzonderd door twee aan weerszijden gelegen percelen, waar hogere bebouwing kan worden opgericht. Ook op het einde van de omgebogen centrale as kan nog hogere bebouwing worden gerealiseerd. Deze percelen zijn op dit moment nog niet ingevuld.
Na de entree zijn aan weerszijden van het eerste gedeelte van de centrale as twee super-bouwblokken gesitueerd, die door interne wegen verder worden ontsloten. Zo zijn er percelen in verschillende groottes ontstaan, waarop eveneens bebouwing in verschillende groottes is gerealiseerd. Aan de noordoostzijde van het terrein, parallel aan de hoogspanningsleiding, zijn de grotere bedrijfspercelen gelegen.
De bebouwing op de percelen bestaat uit hallen met daarvoor geplaatste, bij deze hallen behorende, kantoorbebouwing. De bebouwing bestaat overwegend uit twee bouwlagen. De bouwhoogte loopt van het noordoosten naar het zuidwesten op. De grotere bouwhoogtes op de percelen bij de entree en op het eind van centrale as daargelaten. Bebouwing op de percelen gelegen aan de oostrand van de twee super-bouwblokken kent een grotere bouwhoogte (overwegend 4 bouwlagen) en is representatief van karakter. Door de stedenbouwkundige opzet, de bebouwing en inrichting van de individuele percelen en de inrichting van de openbare ruimte ontstaat een kwalitatief hoogwaardig bebouwingsbeeld van het totale terrein.
Afbeelding 8 Ruimtelijke opzet De Brand