direct naar inhoud van 3.3 Provinciaal beleid
Plan: Kruisstraat 28a Rosmalen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002158-1501

3.3 Provinciaal beleid

3.3.1 (Ontwerp) Structuurvisie ruimtelijke ordening en Verordening Ruimte

Fase 1 van de Verordening Ruimte is op 23 april 2010 vastgesteld door Provinciale Staten en op 1 juni 2010 in werking getreden. Momenteel werkt de provincie Noord- Brabant aan de Verordening Ruimte fase 2. Deze zal naar verwachting eind 2010 vastgesteld worden en begin 2011 in werking treden. De status van dit document is momenteel nog onvoldoende definitief om concreter door te werken in voorliggende ruimtelijke onderbouwing.

De Structuurvisie is op 1 oktober 2010 vastgesteld. Op dit moment is echter nog geen definitieve versie van de Structuurvisie beschikbaar. Het beleid, zoals opgenomen in de ontwerpversie van de Structuurvisie, wijkt voor de relevante onderwerpen niet of nauwelijks af van de definitieve versie van de Structuurvisie. Het beleid van de Interimstructuurvisie is hier in doorvertaald.

3.3.1.1 Verordening Ruimte
3.3.1.1.1 Fase 1

In Fase 1 van de Verordening Ruimte is opgenomen dat nieuwbouw van woningen in principe alleen op locaties mag plaatsvinden die in een vastgesteld bestemmingsplan als zodanig zijn aangemerkt, waarbij de bestemming nog niet is verwezenlijkt. Daarnaast moet verantwoord worden op welke manier de nieuwbouw zich verhoudt tot de afspraken die hierover zijn gemaakt in het regionaal planningsoverleg en de beschikbare harde plancapaciteit voor woningbouw.

Op de kaart met daarop het stedelijk gebied in de provincie Noord-Brabant ligt het plangebied binnen 'stedelijk gebied' (zie ook de onderstaande figuur). Op de kaart met de integrale zonering van het buitengebied is het plangebied geheel gelegen in 'extensiveringsgebied'. Deze zonering heeft geen consequenties voor het initiatief, maar de ontwikkeling van het plangebied sluit aan bij de gedachte van verdere extensivering van de landbouw, in ruil voor andere functies en activiteiten. Op de kaarten met daarop de ecologische hoofdstructuur, de waterbergingsgebieden en de glastuinbouw- en glasboomteeltgebieden zijn voor het plangebied en de directe omgeving hiervan geen specifieke aanduidingen opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002158-1501_0006.jpg"

Uitsnede kaart 'Stedelijk gebied' en legenda Verordening Ruimte

3.3.1.1.2 Ontwerp Fase 2

In de ontwerpversie van Fase 2 van de Verordening zijn geen specifieke, aanvullende regels opgenomen ten aanzien van nieuwbouw van woningen, anders dan hiervoor, onder Fase 1, genoemd.

Op de kaarten 'water' en 'agrarisch gebied' zijn voor het plangebied geen specifieke aanduidingen opgenomen. Op de kaart 'cultuurhistorie' is de omgeving van het plangebied aangeduid als onderdeel van een groter gebied dat cultuurhistorisch waardevol is (zie ook paragraaf 4.2).

3.3.1.1.3 Ontwerp Structuurvisie ruimtelijke ordening

Op de 'Structurenkaart' van de ontwerpversie van de Structuurvisie is het plangebied gelegen in op de grens van het stedelijk concentratiegebied. Het gebied ten westen van het plangebied is aangeduid als 'agrarische structuur – gemengd agrarisch gebied' en het gebied ten noorden van het plangebied als 'agrarische structuur – zoekruimte primair agrarisch gebied'.

In het stedelijk concentratiegebied wordt de groei van de verstedelijking opgevangen. De provincie wil de verstedelijking op goed ontsloten plekken concentreren en de groene ruimte tussen steden open houden. Het stedelijk concentratiegebied heeft een bovenlokale opvangtaak voor verstedelijking. De gemeenten maken in regionaal verband en met de provincie afspraken over de verdeling van het verstedelijkingsprogramma in de regionale ruimtelijke overleggen. Zorgvuldig ruimtegebruik en toepassing van de SER-ladder zijn voorwaarden bij het maken van regionale afspraken.

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002158-1501_0007.jpg"

Uitsnede plangebied en omgeving Structurenkaart Ontwerp Structuurvisie en legenda

Binnen het gemengd agrarisch gebied is, naast ruimte voor de land- en tuinbouw, ook ruimte voor de ontwikkeling van niet-agrarische functies. Dit kan door verbreding van agrarische activiteiten, maar ook als zelfstandige functie, bijvoorbeeld op vrijkomende locaties. In de gebieden rondom steden en dorpen is daarbij meer ruimte voor de ontwikkeling van functies die zich richten op de inwoners van die kernen; in de gebieden rondom de groenblauwe mantel is de ontwikkeling van functies meer afgestemd op het ondernemen in een groene omgeving en de versterking van natuur- en landschapswaarden.

Het gemengd agrarisch gebied is een veelzijdige gebruiksruimte. Ontwikkelingen, zoals wonen, werken en recreatie, passen qua aard en schaal bij het ontwikkelingsperspectief van gemengd agrarisch gebied en houden rekening met de omgevingskwaliteiten. Omliggende bestaande functies zoals volwaardige agrarische bedrijven mogen niet worden belemmerd in hun mogelijkheden. Hiervan is in voorliggend geval geen sprake.

In de zoekruimte voor primair agrarisch gebied is en blijft ruimte voor een dominante positie voor de landbouw. In deze gebieden worden (stedelijke) functies die beperkingen geven voor de gewenste agrarische ontwikkeling geweerd en kan (meer) ruimte worden geboden aan de ontwikkeling van duurzame energie, mestverwerking, opslag en voorbewerking van producten. De maat en schaal van de omgeving en de draagkracht van het gebied, inclusief aspecten van volksgezondheid, zijn sturend voor de groei van agrarische activiteiten. De provincie wil in deze gebieden voorkomen dat menging met andere functies leidt tot aantasting van de primaire productiestructuur. In de door de gemeente begrensde 'primaire agrarisch gebieden' worden daarom geen nieuwe grootschalige ontwikkelingen gepland op het gebied van verstedelijking, recreatie of natuur.

Met betrekking tot de locatie en de voorgestane ontwikkeling zijn in Fase 1 van de en in de ontwerpversie van Fase 2 van de Verordening Ruimte en de ontwerpversie van de Structuurvisie en geen directe belemmeringen opgenomen. Het initiatief sluit aan bij het beleid dat de provincie voor ogen heeft in dergelijke gebieden en vormt een goede invulling hiervan.

3.3.2 Interimstructuurvisie

In het kader van de Wet ruimtelijke ordening is per 1 juli 2008 de Interimstructuurvisie Noord-Brabant 'Brabant in ontwikkeling' in werking getreden. De Interimstructuurvisie, vastgesteld door Provinciale Staten, geeft een overzicht van de ruimtelijke belangen en doelen van de provincie Noord-Brabant en de hoofdlijnen van het te voeren ruimtelijk beleid.

De hoofdlijnen van het provinciaal ruimtelijk beleid, inclusief de hoofdzonering van het buitengebied, worden weergegeven op de kaart 'Ruimtelijke Hoofdstructuur'. In de uitvoeringsagenda geeft de provincie aan welke instrumenten worden ingezet om de belangen en doelen te realiseren.

Op de kaart met de ruimtelijke hoofdstructuur (zie de figuur op de navolgende pagina) ligt het plangebied in de AHS-landschap, in een lint dat is aangeduid als bestaand stedelijk gebied. Het plangebied ligt binnen de stedelijke regio 'Waalboss' (Waalwijk – 's- Hertogenbosch – Oss). Het gebied ten noorden van het plangebied heeft als aanduiding 'openheid'.

In het oostelijk deel van de stedelijke regio Waalboss bestaat de opgave - mede gekoppeld aan de opwaardering van de A59 - uit selectieve, structuurversterkende verstedelijking, naast sanering en opschoning op andere plaatsen om de openheid of natuurwaarden te versterken.

De AHS-landbouw omvat de meest pure landbouwproductiegebieden. De natuurwaarden en de daarmee samenhangende landschapswaarden die in deze gebieden voorkomen zijn zo algemeen of komen alleen in zulke kleine gebiedjes voor, dat een aanduiding daarvan op de kaart Ruimtelijke Hoofdstructuur achterwege is gelaten.

De natuurlijke en landschappelijke waarden die de provincie door middel van deze aanduidingen wil beschermen, worden door de voorgestane ontwikkeling van het plangebied niet aangetast. Daarnaast vormt het de voorgestane ontwikkeling van het plangebied een invulling van de selectieve, structuurversterkende verstedelijking, zoals voorzien voor het oostelijk deel van de stedelijke regio Waalboss.

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002158-1501_0008.jpg"

Uitsnede plangebied Kaart 'Ruimtelijke hoofdstructuur' en legenda