direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Kruisstraat 28a Rosmalen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002158-1501

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Nota Parkeernormen

Voor ontwikkelingen op het gebied van de ruimtelijke ordening heeft de gemeente 's-Hertogenbosch een eigen parkeernormenbeleid vastgesteld. Dit beleid is vastgelegd in de nota Parkeernormen, dat is vastgesteld d.d. 9 december 2003. De nota geeft aan hoeveel parkeerplaatsen per functie, mede afhankelijk van de locatie, gerealiseerd dienen te worden bij nieuwbouw. Bij de procedure van de bouwvergunning wordt getoetst aan deze normen.

3.4.2 Nora Grondbeleid 2010

In de Nota Grondbeleid stelt de Raad primair de kaders vast voor het door het college te voeren grondbeleid. Grondbeleid wordt door de gemeente 's-Hertogenbosch gezien als het beleid dat, ten behoeve van de gemeentelijke doelstellingen op het gebied van ruimtelijke ordening, streeft naar het creëren van ruimte voor wonen, werken, winkelen en recreëren in zowel uitleggebieden als bestaand stedelijk gebied, door het oppakken of ondersteunen van concrete ontwikkelinitiatieven.

In de Nota Grondbeleid zijn vastgelegd: de kaders voor actief en passief grondbeleid, het prijsbeleid, de financiële grondslagen, het risicomanagement en de mate waarin voorzieningen worden opgenomen in de grondexploitatie.

Het door de Raad vast te stellen bestemmingsplan voor een gebied bepaalt specifiek wat de kaders zijn voor de ruimtelijke ontwikkeling van het plangebied zelf. Bij de besluitvorming over een bestemmingsplan maakt de Raad een afweging tussen alle gemeentelijke doelstellingen ten aanzien van het gebied en het beoogde financiële resultaat. In dat hoofdstuk 9 van deze toelichting wordt aandacht besteed aan de financieel-economische uitvoerbaarheid van het plan.

3.4.3 Ruimtelijke StructuurVisie 's-Hertogenbosch 2003 "Stad tussen Stromen"

De gemeente 's-Hertogenbosch heeft zijn ambities voor de komende jaren in beeld gebracht in de vorm van een Ruimtelijke StructuurVisie. Deze Ruimtelijke StructuurVisie is een raamwerk en een gids voor de ruimtelijke activiteiten en investeringen van burgers, bedrijven, instellingen en overheid in de komende jaren.

In de Ruimtelijke StructuurVisie (RSV) is de lagenbenadering van het streekplan nader uitgewerkt. Nieuwe ontwikkelingen zullen worden afgestemd en getoetst op de specifieke onderlagen van een gebied en de laag van infrastructuur.

De Ruimtelijke StructuurVisie is bedoeld om richting te geven aan de eigen stedelijke ambities, voorzover ruimtelijk relevant. Daarmee is het een paraplunota en een integratiekader voor de ruimtelijke gevolgen van deze ambities van de verschillende sectorale nota's. De Ruimtelijke StructuurVisie is ook toetsingskader en leidraad voor ruimtelijke plannen van de gemeente, zoals structuurvisies en bestemmingsplannen.

De Ruimtelijke StructuurVisie benoemt Kruisstraat als een buurtschap dat enigszins agrarisch van karakter is gebleven. Daarnaast wordt de Kruisstraat als een oud bebouwingslint met historisch interessante losse bebouwing genoemd.

De ontwikkeling doet geen afbreuk aan de het bebouwingslint. De geplande bebouwing bestaat uit "losse" bebouwing en past in het bebouwingslint. De ontwikkeling doet daarmee geen afbreuk aan de uitgangspunten van de RSV.

3.4.4 Waterplan

Het doel van het Waterplan "Waterstad 's-Hertogenbosch" (14 juli 2009) is het bereiken van een veilig en een duurzaam watersysteem in en om 's-Hertogenbosch, waarbij zo goed mogelijk aan de wensen van alle belanghebbenden tegemoet wordt gekomen. Het Waterplan betreft een koepelplan voor alle waterzaken. Het gaat daarbij om de gewenste inrichting en het beheer van oppervlaktewater en grondwater, als ook om de afvoer van hemelwater en afvalwater.

Het Waterplan omvat het gemeenschappelijk beleid van gemeente en de waterschappen. Dit gemeenschappelijke beleid moet leiden tot een klimaatbestendig, robuust en mooi watersysteem in de Groene Delta. De bijdrage aan energiebesparing vanuit het watersysteem zijn verkend met het oog op de doelstelling om in 2050 als stad klimaatneutraal te zijn. Ambities zijn hierbij verwoord naar beleid op hoofdlijnen. In het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (vGrp) is het beleid ten aanzien van afvalwater, regenwater en grondwater verder uitgewerkt.

In hoofdstuk 7 'Waterparagraaf' worden de belangrijkste beleidsuitgangspunten voor het plangebied genoemd. Ook wordt hier ingegaan op de wijze waarop met water wordt omgegaan op de ontwikkelingslocatie.

3.4.5 Welstandsnota

In de Welstandsnota voor het deelgebied Rosmalen Centrum/Noord is het welstandsbeleid opgenomen voor het plangebied. De Kruisstraat wordt voornamelijk bepaald door het historische bebouwingslint de Kruisstraat. Hieruit is de geschiedenis van het buurtschap duidelijk af te lezen. Niet alleen de structuur van het lint maar ook de bebouwing die eraan staat is over het algemeen cultuurhistorisch zeer waardevol. Voor het historische lint Kruisstraat geldt daarom een bijzonder welstandsniveau. Het bijzonder welstandsniveau dient ter bescherming van de herkenbaarheid van de (historische) structuur en het daarmee gepaard gaande karakter van de bebouwing.

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002158-1501_0009.jpg"

De ligging van het bijzondere welstandsniveau (rode gebied)