Plan: | Kantoorontwikkeling Meerendonkweg |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002122-1501 |
De gemeente 's-Hertogenbosch heeft zijn ambities voor de komende jaren in beeld gebracht in de vorm van een Ruimtelijke Structuurvisie (RSV) uit 2003. Deze RSV is een raamwerk en een gids voor de ruimtelijke activiteiten en investeringen van burgers, bedrijven, instellingen en overheid in de komende jaren. De visie bestrijkt de periode tot 2010 en geeft een doorkijk naar 2020. In de RSV is de lagenbenadering van het streekplan (thans Interim-Structuurvisie) nader uitgewerkt. Nieuwe ontwikkelingen zullen worden afgestemd en getoetst op de specifieke onderlagen van een gebied en de laag van infrastructuur. De RSV is ook toetsingskader en leidraad voor ruimtelijke plannen van de gemeente. In de RSV wordt geconcludeerd dat de gemeente 's-Hertogenbosch de komende jaren een verdere schaal- en kwaliteitssprong zal ondergaan. Dit uit zich in een sterke economische groei en in de ruimtelijke ontwikkeling. Voor de werkgelegenheid is in de RSV, op basis van bevolkingsprognoses, de volgende groeidoelstelling opgenomen: van 94.000 arbeidsplaatsen in 2002 naar 114.000 arbeidsplaatsen in 2020.
De hoge economische vitaliteit is mede te danken aan de gunstige ligging van de stad tussen de nationale groeipool Amsterdam/Schiphol, het zakelijk centrum Utrecht en het nationale centrum van hoogwaardige technologische (maak)industrie in het Zuidoosten van Nederland. Een belangrijke rol hierin spelen de A2 en de spoorlijn Amsterdam-Maastricht. Het is opvallend dat de stedelijke regio’s langs de A2 behoren tot de tien snelste groeiers in ons land. Daarnaast valt op dat de persoonsgebonden en kennisintensieve diensten domineren. De A2 wordt daarom beschouwd als de nationale kennis- en dienstenas bij uitstek. Bij een vervoerseconomische waardering van de A2 ten opzichte van een aantal achterlandverbindingen blijkt dat de waarde van de A2 ongeveer even hoog uitkomt als die van de zwaarste achterlandverbinding voor het goederenvervoer, de as Rotterdam-Venlo. Door de groei van het aantal arbeidsplaatsen in met name de zakelijke dienstverlening afficheert de stad zich ook steeds meer als een dienstencentrum in het zuiden van het land. Op nationaal niveau maakt ’s-Hertogenbosch deel uit van het stedelijk netwerk BrabantStad. Hierin werken Breda, Eindhoven, Helmond en Tilburg samen aan een nadere profilering op nationaal en internationaal niveau, waarbij wordt gewerkt aan het versterken van ieders specialiteiten en aan het benutten van elkanders complementariteit. Het gaat hier niet om een ruimtelijke samenwerking op het niveau van de ‘B5’ maar veel meer om een functionele samenwerking en afstemming. ’s-Hertogenbosch is een belangrijke kantorenstad. De vraag naar nieuwe kantoorruimte bedraagt circa 20.000-26.000 m² bruto vloeroppervlakte (bedrijfsvloeroppervlakte) per jaar. Als kantoorlocaties zijn aangeduid: Pettelaar Park, Soetelieve Noord, Bolduc, omgeving Station Oost/De Vliert en de omgeving van het station Rosmalen/plan de Hoef.
Met de ontwikkeling van de kantoren op de kantoorlocatie Perttelaarpark worden nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd. In paragraaf 3.4 wordt gemotiveerd dat de huidige locatie een specifieke locatie, als genoemd in de RSV, is om de druk op de kantorenmarkt te verlagen.