Plan: | Meerendonk, deel 1 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002088-1401 |
In deel 1 van de eerste fase van woongebied Meerendonk worden 76 woningen ontwikkeld. De bouwblokken volgen in hoofdlijnen het rechtlijnig verkavelingspatroon van de Gestelse Buurt. Conform de Gemeentelijke visie woongebied Meerendonk (zie paragraaf 2.3.2) en de Nota van uitgangspunten bestemmingsplan Zuid (zie paragraaf 2.3.3) worden de nieuwe woningen als uitbreiding van de Gestelse Buurt gekoppeld aan een structurele verbetering en opwaardering van de bestaande buurt. Door de toevoeging van woningen aan de Gestelse Buurt ontstaat een gebied van voldoende omvang om samen met de herstructurering één sterke woonbuurt te vormen met een geheel eigen signatuur. Uitgangspunt is dat de uitbreiding van de Gestelse Buurt in samenhang wordt ontworpen met de bestaande bebouwing. Bebouwingstypologie en toegepaste schaal en maat van de bouwmassa's moeten op elkaar worden afgestemd.
Maatgevend voor het zuidelijke gedeelte van het stedenbouwkundige plan zijn ook de relatielijnen tussen het nieuwe woongebied en de Gestelse Buurt. Zij bepalen in hoge mate de 'onderlegger' van het gebied. Buitengewoon belangrijk in de beleving en het functioneren van de nieuwe woonbuurt in relatie tot de Gestelse Buurt is de schoolvoorziening in samenhang met de maatschappelijke voorzieningen en zorgwoningen. De aanwezigheid van deze functies maakt het mogelijk om de nieuwe woonbuurt en de Gestelse Buurt in haar gebruik te koppelen. Hierdoor kan de doelstelling om één woongebied te realiseren met een duidelijke ruimtelijke en functionele samenhang, worden verwezenlijkt. In dat opzicht vormt ook de brede groenzone tussen de Gestelse buurt en Meerendonk een belangrijke verbindingselement tussen 'oud' en 'nieuw'. Bewoners aan beide zijden kunnen gebruik maken van het parkachtige gebied.
De rug-aan-rugstructuur in de stedenbouwkundige stempel in het (huidige) oostelijke gedeelte van de Gestelse buurt biedt kansen om het nieuwe woongebied door middel van een fijnaderig web van verkeers- en langzaamverkeersroutes met de bestaande buurt te verbinden. In onderstaande situatietekening zijn de ontsluitingswegen en -paden in het projectgebied aangegeven. De as in het verlengde van de Zuiderparkweg/Hildebrandstraat krijgt in deze verbindingsstructuur een bijzondere betekenis: aan de ene kant versterkt ze de relatie met Zuid en de Zuiderpassage, aan de andere kant is deze lijn een goede en rechtstreekse verbinding, voor vooral langzaam verkeer, vanuit Zuid en de Gestelse buurt naar het gebied ten oosten van de heuvel en de Kloosterstraat. De vervlechting van de Gestelse buurt en de nieuwe uitbreiding wordt verder versterkt door het type woningen, de schaal en het materiaalgebruik.
Het verkavelingsvoorstel voor de eerste fase van woongebied Meerendonk (zie Gemeentelijke visie woongebied Meerendonk, paragraaf 2.3.2) gaat uit van 36% sociale, 14% middeldure en 50% dure woningbouw (conform de Nota van Uitgangspunten bestemmingsplan Zuid; zie paragraaf 2.3.3). Tegelijkertijd wordt ook ingezet op een verlaging van het aantal sociale huurwoningen in de Gestelse Buurt zelf (door sloop/nieuwbouw en verkoop van huurwoningen). Hiertoe worden met BrabantWonen nadere afspraken gemaakt.
Voor de ontwikkeling van woongebied Meerendonk is het echter niet alleen van belang dat diversiteit in prijsklassen ontstaat, maar dat ook wat betreft woningtypen 'aanvullend' gebouwd wordt. Door de voorgestelde mengeling van aaneengebouwde woningen, twee-onder-een-kapwoningen, zorgwoningen en op specifieke plekken in de wijk appartementen wordt de diversiteit aan woningtypen in dit deel van de stad vergroot en wordt meer ruimte geboden aan diverse woon- en leefstijlen.
Gezien de behoefte aan woningen voor bijzondere doelgroepen, al dan niet met zorg of begeleiding, zullen in woongebied Meerendonk twee projecten voor een bijzondere doelgroep worden gerealiseerd waarvan één in de eerste fase, in het noordelijk deel. Naast deze woningen voor specifieke doelgroepen zullen de woningen in het gebied 'aanpasbaar' gerealiseerd worden, zodat ook mensen met fysieke beperkingen met bescheiden aanpassingen in de woningen kunnen blijven worden.
De 76 woningen in het project Meerendonk, deel 1 dragen niet alleen bij aan de woningbouwtaakstelling van de gemeente conform de Nota Wonen 2007 (zie paragraaf 2.3.5) maar bieden ook een unieke kans om de diversiteit van de woningvoorraad in prijsklasse en woningtype in dit deel van de stad te bevorderen.
Bij de projectontwikkeling zijn de parkeernormen en de wijze van aanleg gehanteerd zoals opgenomen in de Nota Parkeernormen (zie paragraaf 2.3.6). Voor de berekening van het benodigd aantal parkeerplaatsen is uitsluitend uitgegaan van woningen in de dure sector en dus van 1,7 parkeerplaatsen per woning. Op een totaal van 76 woningen zijn in de uitbreiding van de Gestelse Buurt 129 parkeerplaatsen nodig. Deze worden als volgt ingericht (zie tekeningen bij de aanvraag om bouwvergunning):