Plan: | Bedrijventerreinen Empel 3e fase |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002008-1501 |
Bedrijventerrein Empel-Zuid
Het bedrijventerrein Empel-Zuid is geschikt voor kleinschalige en middelgrote bedrijven in de lichte milieucategorieën. De gemeentelijke bedrijventerreinenvisie spreekt hierbij over de categorie 'overige bedrijven'. Hiermee wordt bedoeld een groep bedrijven, die als belangrijkste vestigingseis een locatie in de stad heeft. Het gaat om een bont palet aan bedrijvigheid, zoals ambachtelijke en licht industriële bedrijven. Het gaat in ieder geval om bedrijvigheid die past in de nabijheid van een woonomgeving. Dat wil zeggen bedrijven tot en met de milieucategorie 3. Een selectie uit deze categorie (maximaal categorie 3.1 tot 50 m afstand van woningen in verband met potentiële milieuhinder) is slechts toegestaan op het gedeelte van het terrein dat nabij woongebied ligt. Op percelen die verder van het woongebied zijn gelegen, zijn bedrijven uit categorie 3.2 met een minimale milieuafstand van 100 meter ten opzichte van een rustige woonwijk toegestaan. Tot slot geldt aan de noordzijde voor een beperkt aantal percelen dat maximaal bedrijven uit categorie 2 zijn toegestaan, vanwege de afstand ten opzichte van een geprojecteerde woninglocatie. Er is een bedrijvenlijst (staat van bedrijfsactiviteiten) opgesteld betreffende de toegelaten bedrijven.
Bedrijventerrein Rosmalense Plas
Zoals in paragraaf 5.1 is aangegeven, is er in de gemeente programmatisch behoefte aan "reguliere bedrijvigheid" en "hoogwaardige bedrijvigheid in het imagosegment". In het imagosegment moet worden gedacht aan kantoorachtige bedrijven, de betere groothandel, research en development (R&D), Hightech en ICT, waarvan het verzorgingsgebied (boven)regionaal is. Bedrijven die behoren tot het imagosegment hebben vooral behoefte aan een locatie met een zeer representatief uiterlijk. Een locatie met een zeer representatief uiterlijk kan in de vorm van een zichtlocatie aan de snelweg en ook door ligging in een parkachtige omgeving. Qua huisvesting hebben "kennisbedrijven" behoefte aan gebouwen met een kantoorachtige uitstraling, terwijl de groothandel overwegend bedrijfshallen met kantoor- en showroomruimte vraagt. Bovendien vragen (lichte) productiebedrijven steeds meer een kantoorachtige uitstraling. Representativiteit en gebruikswaarde van gebouw en omgeving worden voor deze bedrijven belangrijker, de ruimtevraag wordt (relatief) kleinschaliger en de parkeerbehoefte neemt toe. Door bedrijven uit het imagosegment te groeperen met bedrijven, die een gelijkwaardige uitstraling nastreven, wordt het gezamenlijke imago vergroot en kan ook goed worden ingespeeld op de ruimtelijke inpassingsmogelijkheden in de omgeving. Ten aanzien van de omvang van de beoogde bedrijven gaan we uit van groothandelsbedrijven van minimaal 2.400 m² b.v.o. en minmaal 3.000 m2 b.v.o. voor de kennisbedrijven.
Op het bedrijventerrein Rosmalense Plas worden de volgende bedrijven toegestaan:
Voor wat betreft het imagosegment gaat het om de volgende bedrijven:
Dit leidt tot de visie, dat op het gehele terrein Rosmalense Plas bedrijven in de categorieën 2 t/m 3 mogen worden gevestigd. Slechts in een zeer beperkt deel van het terrein, i.c. de A2-zone (4 kavels) en de Plaszone (7 kavels) worden ook bedrijven uit het imagosegment in bedrijfscategorie 1 toegestaan. De vestiging van zelfstandige kantoren, bedrijfswoningen en detailhandel is op het gehele terrein niet toegestaan.
Aansluitend hierop zal binnen het totale plangebied Rosmalense Plas gedifferentieerd worden omgegaan met de wijze, waarop inhoud wordt gegeven aan de vast te leggen eisen qua bebouwingsintensiteit. Aan de randen zullen deze zich meer richten op een regeling van de bouwhoogte (met een minimale bouwhoogte) en een inrichting van een parkachtige omgeving. In het binnengebied zullen deze zich naast een minimale bouwhoogte meer richten op eisen van een minimum bebouwingspercentage (bouwen in de breedte). Het streven moet er op gericht zijn, dat er een zorgvuldige balans, een juiste mix wordt gecreëerd van verschillende typen bedrijven binnen één stedenbouwkundige structuur en ingebed in een landschappelijk aantrekkelijke omgeving.