direct naar inhoud van 2.2 Directe omgeving en plangebied
Plan: Anton van Duinkerkenstraat 2, Helvoirt
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0788.BP1100HVTADUINK2-OH01

2.2 Directe omgeving en plangebied

Onderstaande afbeelding geeft de bestaande toestand van de directe omgeving en het plangebied weer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0788.BP1100HVTADUINK2-OH01_0005.jpg"

directe omgeving

2.2.1 Bodemopbouw

Helvoirt is gevestigd op hoge enkeerdgronden. Het plangebied zelf ligt op een hoogte van ca 6,5 m +NAP (bron: www.ahn.nl). Enkeerdgronden zijn oude bouwlanden, die vanaf de late Middeleeuwen op de zandgronden zijn ontstaan door het opbrengen van mest vanuit potstallen vermengd met plaggen, die gestoken werden op de woeste gronden waar tegenwoordig de Drunense Duinen liggen. De enkeerdgronden rondom Helvoirt bestaan uit lemig, fijn zand.

Aan de overzijde van de Raamse Loop bestaat de bodem uit zogenaamde beekeerdgronden. Hier heeft het water uit de beken meer invloed gehad op de bodemvorming. Deze gronden zijn doorgaans natter en humusrijk.

2.2.2 Ontsluiting

De hoofdontsluiting van Helvoirt vindt plaats via de N65. Er zijn o.a. ter hoogte van de Torenstraat en ter hoogte van de Achterstraat aansluitingen op de N65 voor autoverkeer. De ontsluiting van de buurt waarin het plangebied ligt vindt hoofdzakelijk plaats via de St. Jorisstraat die zowel in verbinding staat met de Achterstraat als met de Torenstraat (via de Lindelaan). Vanaf de St. Jorisstraat vindt de ontsluiting van het plangebied plaats via de Biestakkerstraat aan de noordzijde en de Louis de Bourbonstraat in het zuiden. Voor voetgangers is er de mogelijkheid om direct door te steken naar de Anton van Duinkerkenstraat via een voetpad ter hoogte van de Vendelstraat.

Het plangebied zelf grenst zowel aan de zuidzijde als aan de oostzijde direct aan de openbare weg.

2.2.3 Bebouwing en functies

Het plangebied is gelegen aan de westelijke bebouwingsrand van Helvoirt. De bestaande bebouwing van het plangebied is een voormalig schooltje van één laag zonder kap; thans in gebruik als woonhuis. De bebouwing rond het plangebied bestaat aan de zuidzijde, de oostzijde en de noordzijde uit twee-onder-één-kapwoningen. Deze woningen zijn eind jaren '70 gerealiseerd en zijn gebouwd in twee lagen met kap. Daaromheen bevinden zich overwegend woningen uit begin jaren '80 van een zelfde typologie als de woningen direct rond het plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0788.BP1100HVTADUINK2-OH01_0006.jpg"

zuidzijde perceel

Het plangebied is als het ware uitgespaard in de westelijke bebouwingsrand van het dorp. Het merendeel van de woningen is met de voorzijde naar deze rand toegekeerd. Ter plekke van de planlocatie plooit deze rand naar binnen.

2.2.4 Beplanting

De directe omgeving van het plangebied heeft een parkachtige inrichting. Het terrein achter het gebouw is een grasveld. Direct rond het gebouw ligt de privé tuin van de woning, afgezet met hagen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0788.BP1100HVTADUINK2-OH01_0007.jpg"

achterzijde perceel

Ten westen van het plangebied bevindt zich een parkachtige zone rond de Raamse Loop. Langs de waterloop staat relatief dichte begroeiing, afgewisseld met grasstroken. Enkele (recreatieve) voetpaden doorkruisen de zone.

2.2.5 Raamse Oevers

Ten zuidwesten van het plangebied ligt de uitbreidingslocatie 'Raamse Oevers'. Dit plan is in de voorbereidingsfase. Onderstaande afbeelding is een uitsnede van een van de stedenbouwkundige studiemodellen. In het plan zijn woningen in een landelijke omgeving en in een gevarieerd programma voorzien. Deze uitbreidingslocatie sluit dus goed aan op voorliggend plan. Het plan wordt in verschillende fasen uitgevoerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0788.BP1100HVTADUINK2-OH01_0008.jpg"

uitsnede stedenbouwkundige schets Raamse Oevers