direct naar inhoud van 2.1 Geschiedenis en wijdere omgeving
Plan: Anton van Duinkerkenstraat 2, Helvoirt
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0788.BP1100HVTADUINK2-OH01

2.1 Geschiedenis en wijdere omgeving

Onderstaande afbeelding geeft de ligging van het plangebied in de wijdere omgeving weer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0788.BP1100HVTADUINK2-OH01_0004.png"

wijdere omgeving

Het dorp Helvoirt is onderdeel van de Gemeente Haaren. De naam 'Helvoirt' betekent doorwaadbare plek door het moeras. Het feitelijke dorp is ontstaan op een dekzandrug direct ten oosten van deze lager gelegen gronden. De Torenstraat in noord-zuid richting en De Dijk in oostelijke richting, vormden de twee linten waarlangs het dorp aanvankelijk gegroeid is. Parallel aan De Dijk is later de Straatweg naar Breda (thans de N65) ontstaan. Deze vormt een harde bebouwingsgrens aan de zuidzijde van het dorp. In de 19de eeuw zijn ook de Achterstraat en de Lindelaan een belangrijk onderdeel gaan uitmaken van de dorpsstructuur. De planlocatie is dan echter nog onbebouwd.

Eind 19de eeuw krijgt het dorp ook aan de noordzijde een uitgesproken begrenzing in de vorm van de spoorlijn Tilburg - 's-Hertogenbosch. Halverwege de 20ste eeuw wordt de, tot dan toe langs het broekbos meanderende, Raamse Loop verlegd in oostelijke richting. De nieuwe Raamse Loop vormt sindsdien een rechtlijnige structuur die de westelijke bebouwingsgrens van het dorp bepaalt.

In de driehoek tussen de Lindelaan, de Achterstraat en de Raamse Loop wordt begin jaren '80 een planmatige nieuwbouwwijk gerealiseerd. Op de topografische kaart van 1980 zijn van deze buurt het schooltje op de planlocatie en de alleen direct daaromheen gelegen woningen reeds te zien.

Het gebied tussen de (verlegde) Raamse Loop en het bos kent de laatste decennia een agrarisch gebruik en is daardoor relatief open van karakter.

Met de komst van het plan 'Raamse Oevers' zal het verloop van de Raamse Loop weer worden veranderd in een meanderende structuur. Aan weerszijden wordt verspreide bebouwing toegevoegd. Daardoor zal deze oostelijke dorpsrand sterk van karakter veranderen. De planlocatie zal dan ook niet langer direct aan deze rand gelegen zijn.