direct naar inhoud van 4.6 Verkeer en wegverkeerslawaai
Plan: Tilburgsebaan 30
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0784.BPTilburgsebaan30-VG01

4.6 Verkeer en wegverkeerslawaai

Verkeersontsluiting en verkeersveiligheid

Net als in de huidige situatie vindt de ontsluiting van de locatie plaats via de Tilburgsebaan. Deze weg is gelegen buiten de bebouwde kom en de functie van erftoegangsweg. Er geldt een maximumsnelheid van 60 km/h. De inrichting van de weg voldoet aan de richtlijnen van Duurzaam Veilig. In oostelijk richting leidt de weg in de richting van Tilburg en in westelijke richting wordt aangesloten op de N260. Deze provinciale weg heeft, op een afstand van circa 1,3 kilometer van de ontwikkeling, aansluitingen naar Rijksweg A58. Ook voor langzaam verkeer vindt de ontsluiting plaats via de Tilburgsebaan. De weg is aan beide zijden voorzien van een vrijliggende fietsvoorziening. De verkeersveiligheid voor langzaam verkeer is daardoor gewaarborgd. Voor zowel autoverkeer als fietsverkeer is de ontsluiting van de ontwikkeling goed. Ook de verkeersveiligheid voor de verschillende vervoerswijzen is goed.

Parkeren, verkeersgeneratie en verkeersafwikkeling

Het parkeren kan en zal op eigen terrein/erf plaatsvinden. Hierbij is rekening gehouden met het parkeerkencijfer voor maneges en paardenhouderijen. Dit is niet het exacte bedrijfstype waar het om te doen is, maar voor paardenafrichting zijn geen specifieke kencijfers. Maneges en paardenhouderijen zitten zodoende het dichtst in de buurt, met dien verstande dat (met name) maneges aanzienlijk meer bezoekers trekken en dus ook meer parkeerplaatsen nodig hebben. Om die reden is uitgegaan van het minimum kencijfer, wat in dit geval 0,3 parkeerplaatse per box (c.q. paard) betreft. Gelet op de 25 paarden waar dit bedrijf ruimte aan biedt, zijn 8 parkeerplaatsen nodig. Dit aantal plaatsen is eenvoudig op het terrein te realiseren. Uit de inrichtingstekening in paragraaf 2.2 blijkt dat ter plaatse van nummer 7 voorzien wordt in parkeergelegenheid.

De functiewijziging leidt tot een lichte wijziging in het aantal verkeersbewegingen van en naar het perceel. Deze wijziging is berekend aan de hand van een aantal verkeersgenererende activiteiten in zowel de huidige als nieuwe situatie. Deze berekening is terug te vinden in Bijlage 1. De afname bedraagt op een gemiddelde weekdag circa 3 mvt/etmaal. De gevolgen van de functiewijziging zijn in die zin nihil, waardoor de verkeersafwikkeling op de Tilbursebaan niet wordt beïnvloed.

Overigens is in deze berekening de nevenfunctie detailhandel niet meegenomen. Dit hangt samen met het feit, zoals beschreven in hoofdstuk 2, dat het geen reguliere winkel met openingstijden is. In de praktijk bestaat het bezoek van de winkel uit mensen die toch al bij het bedrijf moeten zijn en uit een enkeling die op basis van een afspraak bij de winkel langskomt. Het aantal (extra) verkeersbewegingen dat hiermee gemoeid is, is om die reden verwaarloosbaar.

Wegverkeerslawaai

Omdat er geen nieuwe geluidsgevoelige objecten mogelijk worden gemaakt en er geen nieuwe wegen worden aangelegd, is onderzoek naar de geluidsbelasting als gevolg van wegverkeerslawaai achterwege gebleven.

Conclusie

Het aspect verkeer en wegverkeerslawaai staat de uitvoering van het wijzigingsplan niet in de weg.