direct naar inhoud van 6.3 Luchtkwaliteit
Plan: TU-e Science Park
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80060-0501

6.3 Luchtkwaliteit

Door adviesbureau Oranjewoud is voor het aspect luchtkwaliteit een analyse (nr. 180838, revisie 01, maart 2009) gemaakt van de eventuele belemmeringen en kansen voor de voorgenomen plannen.

De luchtkwaliteitseisen van de Wet luchtkwaliteit vormen geen belemmering voor de plannen wanneer er geen sprake is van een feitelijke of dreigende overschrijding van een grenswaarde of wanneer de activiteiten 'niet in betekenende' mate bijdragen aan de concentratie in de buitenlucht.

Op basis van de laatste SRE-jaarrapportage van de luchtkwaliteit binnen de gemeente Eindhoven blijkt dat in 2007 langs alle wegen op het TU-terrein wordt voldaan aan de te hanteren normen. Voor wat betreft de omringende wegen geldt dat alleen langs de Kennedylaan de normen voor PM10 worden overschreden.

In tegenstelling tot wat wordt gemeld in de rapportage is dus wel sprake van een feitelijke overschrijding van een grenswaarde. De plannen zijn daarom alleen inpasbaar wanneer deze 'niet in betekende mate bijdragen'.

In artikel 4 van het 'Besluit niet in betekenende mate bijdragen (luchtkwaliteitseisen)' en de bijlagen van de 'Regeling niet in betekenende mate bijdragen (luchtkwaliteitseisen)' is voor bepaalde categorieën projecten met getalsmatige grenzen vastgesteld dat deze 'niet in betekenende mate' (NIBM) bijdragen aan de luchtverontreiniging. Deze mogen zonder toetsing aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit uitgevoerd worden.

Voor plannen waarin in sprake is van wijzigingen en uitbreidingen met een mix van functies zijn (nog) geen grenzen aangegeven. Aangezien de invloed van de plannen op de luchtkwaliteit wordt bepaald door de verkeersaantrekkende werking, zou kunnen worden aangesloten bij de grenzen die gesteld worden voor woningbouwlocaties waarbij ook de verkeersaantrekkende werking maatgevend is.

Conform voorschrift 3B.2 van bijlage 3a van de 'Regeling niet in betekenende mate bijdragen (luchtkwaliteitseisen)' draagt een bouwplan niet in betekenende mate bij aan de luchtkwaliteit wanneer het plan voorziet in de bouw van niet meer dan 500 woningen. Uitgaande van een kengetal van 5 verkeersbewegingen per woning, is dan een toename van 2500 personenwagenbewegingen toelaatbaar.

Wanneer derogatie is verleend zal de definitie van 'niet in betekenende mate' verlegd worden van 1% naar 3% van de grenswaarde. Dit betekent dat dan zelfs een toename van 7500 personenwagenbewegingen toelaatbaar is.

Aangezien verwacht wordt dat het aantal verkeersbewegingen niet of nauwelijks toeneemt, kan gesteld worden dat de ontwikkelingen in het bestemmingsplan niet in betekenende mate zullen bijdragen aan de luchtkwaliteit. Op basis van artikel 5.16, lid 1, aanhef en onder c kunnen de plannen zonder nader onderzoek doorgang vinden.