Plan: | TU-e Science Park |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80060-0501 |
Het onderzoekbureau Level Acoustics heeft op 21 april 2010 het onderzoek naar het weg- en railverkeerslawaai rond de TU/e vastgesteld. De conclusies ten aanzien van de akoestiek zijn hierna weergegeven. Als uitgangspunt voor dit akoestisch onderzoek is de onderstaande ‘zone-verdeling’ gebruikt.
Universiteitsterrein verdeeld in zones.
In het onderzoek naar het weg- en railverkeerlawaai ter plaatse van de beoogde zones ‘onderwijsgebouwen’ is ervan uitgegaan dat de onderwijsgebouwen alleen in de dagperiode in gebruik zijn. Bij de bepaling van de geluidbelasting is dan ook alleen de dagperiode meegenomen en is de geluidbelasting uitgedrukt in de grootheid Ldag. Op basis hiervan kan het volgende geconcludeerd worden:
Overzicht van de zones waar een overschrijding plaatsvindt van de voorkeursgrenswaarde voor wegverkeer.
Op de grens van de zone zuid en oost is de gecumuleerde geluidsbelasting op vier rekenpunten bepaald op 2, 8 en 20 m hoogte. De maximaal gecumuleerde geluidsbelasting treedt op op rekenpunt R2 op een hoogte van 20 meter en bedraagt 63 dB en blijft ruim onder de maximaal te verlenen ontheffingswaarde van 68 dB. De gecumuleerde geluidsbelasting geeft hiermee geen aanleiding tot het niet verlenen van hogere waarden.
Tevens is onderzoek weg- en railverkeerslawaai verricht vanwege de beoogde nieuwbouw van (studenten)woningen gelegen op het campus terrein van TU/e. Vanwege de onduidelijkheid met betrekking tot de precieze hoogte en locatie is bij de modellering een worst case situatie (met het hoogste bouwvolume) aangehouden.
De voorkeursgrenswaarden voor zowel wegverkeer als voor railverkeer worden niet overschreden ter plaatse van de (studenten)woningen. De hoogste geluidsbelasting vanwege wegverkeer treedt op aan de noordkant van het gebouw en is afkomstig van de Onze Lieve Vrouwestraat en bedraagt 48 dB inclusief een aftrek van 2 dB. Voor railverkeer treedt de hoogste geluidsbelasting op aan de zuidkant van het gebouw en bedraagt 55 dB (inclusief 1,5 dB toeslag).
Het in kaart brengen van de gecumuleerde geluidsbelasting (vanwege alle bronnen) wordt niet noodzakelijk geacht aangezien de voorkeursgrenswaarden voor zowel weg- als railverkeer niet worden overschreden.
Mogelijk kunnen de (studenten)woningen extra afgeschermd worden door op de locatie aanwezige bebouwing die niet gesloopt gaat worden. Hier is vooralsnog geen rekening mee gehouden bij de modellering.