direct naar inhoud van 4.8 Geluid
Plan: Bedrijventerrein GDC-Noord 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80040-0303

4.8 Geluid

4.8.1 Algemeen

Voor GDC-Noord zijn vier soorten geluid te onderscheiden, te weten industrielawaai, railverkeerslawaai, wegverkeerslawaai en vliegverkeerslawaai. Door Grontmij/WNP is een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar de eerste drie soorten lawaai (Grontmij/WNP, “Akoestische aspecten realisatie GDC-Noord te Eindhoven”, 6061258.R01, d.d. 29 mei 2007). Voor vliegverkeerslawaai zijn Ke-contouren te onderscheiden, deze dienen te worden gerespecteerd.

4.8.2 Industrielawaai

Algemeen
Bedrijventerrein GDC-Noord wordt niet bestemd als een gezoneerd industrieterrein in de zin van de Wet geluidhinder. Door de SRE Milieudienst is voor de gemeente Eindhoven de “Nota geluid niet-gezoneerde industrieterreinen” opgesteld (SRE Milieudienst, 454276, 13 maart 2008). De gemeente Eindhoven wil enerzijds geluidoverlast door de cumulatie van geluid voor omwonenden van niet-gezoneerde industrieterreinen voorkomen en anderzijds de bedrijven op de terreinen voldoende geluidruimte te bieden. Dit wil de gemeente bereiken door vrijwillige zonering van deze terreinen. De nota biedt een algemeen kader dat voor verschillende niet-gezoneerde industrieterreinen binnen de gemeente Eindhoven kan worden uitgewerkt in een zonebesluit.

Voor de industrieterreinen GDC Acht en Kapelbeemd, waarvan GDC-Noord een onderdeel is, is deze uitwerking gemaakt (SRE Milieudienst, 454276, d.d. 1 april 2008). Er is gekozen voor een uitwerking voor beide terreinen gezamenlijk, omdat ze aan elkaar grenzen en hetzelfde gebied belasten met hun geluid. Er is daarom één zonebesluit voor GDC Acht – Kapelbeemd gemaakt. De vrijwillige zonering van GDC Acht en Kapelbeemd is gedaan op verzoek van de Dorpsraad van Acht. Deze wijk wordt zowel door de industrieterreinen als door de omliggende snelwegen, de Boschdijk, het spoor en vliegverkeer geluidbelast. Met de vrijwillige zonering willen de gemeente Eindhoven en de Dorpsraad het woon- en leefklimaat in de wijk Acht zoveel mogelijk beschermen. Door de vrijwillige zonering worden geluidnormen gesteld voor alle bedrijven op het industrieterrein samen. Hiermee wordt voorkomen dat elk bedrijf afzonderlijk wel aan deze normen voldoet, maar dat cumulatie van deze bedrijven leidt tot een hogere geluidbelasting en dus een minder goed woon- en leefklimaat.

Basis voor de vrijwillige zonering van GDC Acht en Kapelbeemd is het SRE-onderzoek “Opstellen zonebewakingsmodel industrieterreinen Kapelbeemd en GDC Acht” d.d. 25 juni 2007. In het onderzoek zijn alle bedrijven op de industrieterrein geïnventariseerd. Voor GDC Zuid en Kapelbeemd is hierbij uitgegaan van het bedrijven bestand van de SRE Milieudienst. De “vergunde“ geluidrechten zijn per inrichting bepaald op basis van vigerende milieuvergunningen en meldingen op basis van artikel 8.40 van de Wet milieubeheer. Voor GDC-Noord is gebruik gemaakt van de uitgangspunten uit het onderzoek “Akoestische aspecten realisatie GDC-Noord te Eindhoven”, Grontmij/WNP 6061258.R01, d.d. 29 mei 2007). In paragraaf 4.8.2.2 wordt dit onderzoek nader besproken.

Op basis van de in het onderzoek van juni 2007 berekende 50 dB(A)-contour zijn in het zonebesluit 3 aspecten vastgelegd, te weten de geluidzone, de bewakingspunten en de MTG-waarden:

  • de geluidzone is het aandachtsgebied waarbinnen bij ruimtelijke ontwikkelingen gekeken moet worden naar de geluidbelasting ten gevolge van het industrieterrein;
  • de bewakingspunten zijn de rekenpunten waarop bij het verlenen van milieuvergunningen aan de bedrijven op het industrieterrein en het accepteren van meldingen van de bedrijven op het industrieterrein wordt getoetst;
  • binnen de geluidzone zijn burger- en bedrijfswoningen gelegen, deze woningen ondervinden een hogere geluidbelasting dan 50 dB(A). Binnen de zone is een geluidbelasting tot en met 55 dB(A) toegestaan. Deze toegestane hogere waarden dan de voorkeursgrenswaarde worden maximaal toelaatbare geluidbelasting (MTG) - waarden genoemd. De berekende MTG-waarden worden vastgelegd en mogen niet worden overschreden.

Binnen de zone hebben enkele woningen een geluidbelasting van meer dan 55 dB(A). Het betreft 7 bedrijfswoningen aan de Alblasstraat en 2 burgerwoningen aan de Maasstraat. De bedrijfswoningen bevinden zich binnen de 35 Ke-contour van het vliegveld en ondervinden ook een hoge geluidbelasting ten gevolge van het spoor en de snelwegen. Gezien deze situatie zijn op deze locatie alleen bedrijfswoningen toegestaan. Deze woningen hebben dus een uitzonderingspositie en zijn reeds voorzien van extra geluidwerende maatregelen. Daarom wordt voor deze woningen een hogere geluidbelasting dan 55 dB(A) toelaatbaar geacht. Bij de burgerwoningen aan de Maasstraat bedraagt de geluidbelasting 56-57 dB(A). Dit is een saneringssituatie. Binnen een half jaar na vaststelling van het zonebesluit zal een plan van aanpak moeten worden overlegd waaruit blijkt op welke wijze en binnen welke termijn de geluidbelasting wordt teruggebracht tot maximaal 55 dB(A). De geluidbelasting bij de twee burgerwoningen wordt hoofdzakelijk bepaald door meldingsplichtige bedrijven en bedrijven die niet onder de Wet milieubeheer vallen. Deze bedrijven zijn in het rekenmodel ingevoerd op basis van standaardwaarden. Door de werkelijk benodigde geluidruimte vast te leggen door middel van maatwerk kan de totaal berekende geluidbelasting worden teruggebracht. De verwachting is dat de sanering hiermee kan worden gerealiseerd. Het is niet nodig de geprognosticeerde geluidruimte van de nieuwe bedrijven op GDC-Noord in te perken.

GDC-Noord
In het kader van het bestemmingsplan is door Grontmij/WNP een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar onder andere industrielawaai (Grontmij/WNP, “Akoestische aspecten realisatie GDC-Noord te Eindhoven”, 6061258.R01, d.d. 29 mei 2007).

Voor de bewaking van de verdeling van de geluidsruimte op GDC-Noord is een akoestisch rekenmodel opgesteld. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen de actuele situatie en de toekomstige eindsituatie (na invulling van het plangebied). Voor het model is gebruik gemaakt van het rekenprogramma Geonoise versie V5.24, een door de SRE Milieudienst verstrekt rekenmodel en voor zover mogelijk van akoestische rekenmodellen die zijn opgesteld ten behoeve van vergunningaanvragen Wet milieubeheer. Voor de nog te realiseren bedrijven binnen het plangebied is uitgegaan van aannames op basis van vergunningen van binnen het plangebied aanwezige bedrijven, alsmede van de richtlijnen uit het VNG-boekje “Bedrijven en milieuzonering” (2e druk, 2001).

Uit de resultaten (zie ook figuur 4.5 en figuur 4.6) blijkt dat de te verwachten 50 dB(A)-etmaalwaardecontour in de eindsituatie in noordelijke en westelijke richting nagenoeg ter hoogte van de snelwegen A2 en A58 ligt. Ten opzichte van de actuele situatie neemt de geluidsbijdrage vooral in noordelijke en westelijke richting toe.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80040-0303_0025.jpg"

Figuur 4.5 Overzicht etmaalwaardecontouren in actuele situatie

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80040-0303_0026.jpg"

Figuur 4.6 Overzicht etmaalwaardecontouren in eindsituatie

In oostelijke richting ligt de 50 dB(A)-etmaalwaardecontour in de eindfase nagenoeg ter hoogte van de eerstelijns bebouwing van bedrijventerrein Kapelbeemd. Ten opzichte van de actuele situatie neemt de geluidsbelasting in deze richting enigszins (niet kwantificeerbaar) af. Oorzaak hiervan is de verplaatsing van met name Jansen BV.

In zuidelijke en zuidoostelijke richting is de ligging van de 50 dB(A)-etmaalwaardecontour in de eindfase nagenoeg ongewijzigd ten opzichte van de actuele situatie. De contour bevindt zich in deze richting ongeveer ter hoogte van de (bedrijfs)woningen aan de overzijde van de Mispelhoefstraat.

Ter plaatse van de dichtstbijzijnde woningen in de woonkern Acht is de te verwachten geluidsbelasting nagenoeg onveranderd als gevolg van de invulling van het plangebied: ter plaatse van de dichtstbijzijnde woning neemt de etmaalwaarde geluidsbelasting met circa 1 dB(A) toe tot 49 dB(A). De geluidsbijdrage blijft daarmee 1 dB(A) onder de grenswaarde van 50 dB(A).

Opgemerkt wordt dat bovenstaande contouren zogenaamde 'poldercontouren' zijn, hetgeen inhoudt dat deze als gevolg van de situering van de rekenpunten en gevelreflecties enigszins afwijken van de berekende invallende geluidsniveaus in de bijlage van het onderzoeksrapport.

Bovendien zullen de nieuwe bedrijfspanden, die in het plangebied worden gerealiseerd, een afschermende werking hebben. Aangezien de ligging en hoogte van deze bebouwing thans nog niet helder is, is in het akoestisch onderzoek uitgegaan van de zogenaamde 'poldercontouren' die een negatiever beeld laten zien dan in de toekomst als reëel wordt verwacht.

Bij de invulling van het plangebied kan worden gestreefd naar optimalisatie door aan de percelen die op een grotere afstand van de omliggende woningen zijn gelegen meer geluidsruimte dan wel een richtingskarakteristiek (DI) toe te kennen. Voor de overige percelen zou juist minder geluidsruimte kunnen worden toegekend. Ook met betrekking tot maximale geluidsniveaus kan worden gestreefd naar een dergelijke optimalisatie.

4.8.3 Railverkeerslawaai

Algemeen
Langs elke spoorweg bevindt zich een geluidszone. De geluidszone is in feite een (geluids)onderzoeksgebied aan weerskanten van de spoorweg. Voor het traject Eindhoven-Best (trajectnummer 772) is een geluidszone van 700 m aan weerszijden van de spoorweg vastgesteld. Het plangebied ligt binnen deze geluidszone. Als een bestemmingsplan moet worden vastgesteld of herzien en dat plan heeft betrekking op gronden binnen de geluidszone, dan moeten de waarden van het Besluit Geluidhinder Spoorweglawaai in acht worden genomen.

De geluidsbelasting vanwege een spoorweg mag in eerste instantie de in het Besluit Geluidhinder Spoorweglawaai genoemde voorkeursgrenswaarde van 55 dB niet overschrijden. Voor waarden tussen de voorkeursgrenswaarde en de maximale geluidbelasting van 68 dB kan onder bepaalde omstandigheden ontheffing worden verleend.

GDC-Noord
De ontwikkelingen op GDC-Noord zullen niet van invloed zijn op de geluidsbelasting vanwege railverkeerslawaai binnen het plangebied, in die zin dat prognoses voor toekomstige treinintensiteiten worden vastgesteld door ProRail en zijn vastgelegd in het Akoestisch Spoorboekje voor Windows (Aswin). Geluidsreflecties tegen op het bedrijventerrein nog te realiseren bedrijfspanden kunnen wel van invloed zijn. Als gevolg van deze reflectiebijdragen neemt de geluidsbelasting vanwege railverkeerslawaai in oostelijke richting enigszins toe (zie 4.8.3 en 4.8.4). De ligging van deze panden is thans nog niet bekend, zodat kwantificering van dit effect nu niet mogelijk is. Via een indicatieve berekening is daarom de te verwachten toename vastgesteld. Bij berekening van de geluidsbelasting van GDC-Noord is geen rekening gehouden met de geluidswerende maatregelen (geluidswal) direct oostelijk van de spoorlijn ter hoogte van Kapelbeemd.

Uit de resultaten blijkt het railverkeerslawaai in oostelijke richting licht toe te nemen. Ter plaatse van de dichtstbijzijnde woningen op het bedrijventerrein Kapelbeemd en de woonkern Acht is de toename verwaarloosbaar. Deze relatief beperkte toename wordt veroorzaakt door enerzijds de situering van het plangebied enigszins noordelijk van de woonkern Acht. Anderzijds door de afschermende werking van de eerstelijns bebouwing van Kapelbeemd. Uit figuur 4.7 en 4.8 valt af te lezen dat de oostelijke geluidscontouren in de eindsituatie (na realisering van de autonome en doorontwikkeling) op hoofdlijnen op ongeveer gelijke afstand van de spoorlijn zijn gelegen als in de actuele situatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80040-0303_0027.jpg"

Figuur 4.7 Overzicht etmaalwaardecontouren in actuele situatie

In de figuur 4.7 worden dB-contouren weergegeven. In de legenda staat nog dB(A). Dit dient te worden gelezen als dB. De berekeningen zijn volledig uitgevoerd conform de meet- en rekenvoorschriften. De fabrikant dient echter nog een nieuwe versie uit te brengen van de gebruikte software om de legenda aan te passen naar de nieuwe normen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80040-0303_0028.jpg"

Figuur 4.8 Overzicht etmaalwaardecontouren in eindsituatie

In de figuur 4.8 worden dB-contouren weergegeven. In de legenda staat nog dB(A). Dit dient te worden gelezen als dB. De berekeningen zijn volledig uitgevoerd conform de meet- en rekenvoorschriften. De fabrikant dient echter nog een nieuwe versie uit te brengen van de gebruikte software om de legenda aan te passen naar de nieuwe normen.

4.8.4 Wegverkeerslawaai

Algemeen
Langs elke weg bevindt zich een geluidszone. De geluidszone is in feite een (geluids)onderzoeksgebied aan weerskanten van de weg. Voor de A2/A58 is sprake van een geluidszone van 600 m aan weerszijden van de weg. Bedrijventerrein GDC-Noord is gelegen binnen deze geluidszone.

Als een bestemmingsplan moet worden vastgesteld of herzien en dat plan heeft betrekking op gronden binnen de geluidszone, dan moeten de waarden van Wet geluidhinder (Wgh) in acht worden genomen. De geluidsbelasting vanwege een weg mag in eerste instantie de in de Wgh genoemde voorkeursgrenswaarde niet overschrijden. Indien de geluidsbelasting hoger is dan de voorkeursgrenswaarde dan kan het college van burgemeester en wethouders worden verzocht ontheffing te verlenen, echter nooit hoger dan de maximale ontheffingswaarde. Daarbij moeten maatregelen gericht op het terugbrengen van de geluidsbelasting tot de voorkeursgrenswaarde overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, landschappelijke of financiële aard ontmoeten.

De geluidsbelasting vanwege wegverkeer mag in eerste instantie de in de Wet geluidhinder genoemde voorkeursgrenswaarde van 48 dB niet overschrijden. Voor waarden tussen de voorkeursgrenswaarde en de maximale geluidbelasting van 63 dB kan onder bepaalde omstandigheden ontheffing worden verleend.

Overeenkomstig artikel 103 van de Wet geluidhinder mag bij toetsing van meet- en/of rekenresultaten aan de toelaatbare geluidbelasting van de gevels van geluidsgevoelige bestemmingen, in binnenstedelijke situaties, tijdelijk een aftrek van 5 dB worden toegepast.

GDC-Noord
De doorontwikkeling van bedrijventerrein GDC-Noord leidt tot een toename van het aantal verkeersbewegingen van en naar het plangebied. Het bedrijventerrein wordt ontsloten via de Mispelhoefstraat. Aan de noordzijde is op termijn een tweede ontsluitingsweg geprojecteerd, de Pendelweg. Realisatie van de Pendelweg is afhankelijk van overeenstemming met de gemeente Best en/of de realisatie van een tweede aansluiting op de A2. Voor beide wegen zijn verkeersgegevens beschikbaar uit het verkeersonderzoek van Goudappel en Coffeng, waarbij gebruik is gemaakt van het verkeersmodel van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven.

De rijkswegen A2 en A58 hebben geen invloed op het plangebied, aangezien binnen het plangebied geen geluidsgevoelige objecten zijn gelegen.

De Achtseweg Noord (overgaand in de eventuele Pendelweg) en de Mispelhoefstraat kennen een wettelijke geluidszone van 200 m aan weerszijden van de weg. Beide wegen zijn bovendien bij besluit van B&W aangewezen als 30 km/u-zone. De Wet geluidhinder stelt dat geen onderzoek noodzakelijk is naar wegen met een maximumsnelheid van 30 km/u. Echter, gezien de aanzienlijke verkeersintensiteiten op beide wegen is uit het oogpunt van goede ruimtelijke ordening besloten het wegverkeerslawaai van beide wegen in beeld te brengen. Daarbij wordt opgemerkt dat het meest oostelijke deel van de Mispelhoefstraat niet in de berekeningen is meegenomen. Deze straat eindigt in oostelijke richting bij het spoor in een fietstunnel (doodlopend). Het verkeer op dit meest oostelijke deel van de Mispelhoefstraat bestaat zowel in de actuele als toekomstige situatie voornamelijk uit bestemmingsverkeer en is daarmee minder relevant, aangezien hier sprake is van lagere verkeersintensiteiten in een 30 km/u-zone.

Uit de resultaten (zie figuur 4.9 en figuur 4.10) volgt dat de geluidsbelasting van de Mispelhoefstraat op de omliggende woningen afneemt als gevolg van de doorontwikkeling van het terrein. Deze afname volgt uit de realisatie van de Pendelweg of een andere tweede ontsluiting van het terrein en bedraagt 1,8 dB. De 48 dB-etmaalwaardecontour van de Pendelweg ligt op circa 290 m uit het hart van de weg. Langs de Pendelweg bevinden zich op korte afstand van het bedrijventerrein geen woningen of anderszins geluidsgevoelige bestemmingen. De realisatie van deze weg heeft daarom geen consequenties voor geluidsgevoelige objecten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80040-0303_0029.jpg"

Figuur 4.9 Overzicht etmaalwaardecontouren in actuele situatie

In de figuur 4.9 worden dB-contouren weergegeven. In de legenda staat nog dB(A). Dit dient te worden gelezen als dB. De berekeningen zijn volledig uitgevoerd conform de meet- en rekenvoorschriften. De fabrikant dient echter nog een nieuwe versie uit te brengen van de gebruikte software om de legenda aan te passen naar de nieuwe normen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80040-0303_0030.jpg"

Figuur 4.10 Overzicht etmaalwaardecontouren in eindsituatie

In de figuur 4.10 worden dB-contouren weergegeven. In de legenda staat nog dB(A). Dit dient te worden gelezen als dB. De berekeningen zijn volledig uitgevoerd conform de meet- en rekenvoorschriften. De fabrikant dient echter nog een nieuwe versie uit te brengen van de gebruikte software om de legenda aan te passen naar de nieuwe normen.