Plan: | Bedrijventerrein GDC-Noord 2009 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80040-0303 |
Het plangebied GDC-Noord was tot aan het begin van de twintigste eeuw een onontgonnen heidegebied. In de twintigste eeuw is op deze locatie leem gewonnen als basismateriaal ten behoeve van baksteenfabricage. Hierdoor zijn grote gaten ontstaan die zich hebben gevuld met water. Deze ontgrondingen zijn vervolgens gedurende de periode 1960-1972 opgevuld met stortmateriaal. Dit stortmateriaal bestond uit huishoudelijk afval afkomstig van bedrijven (20%), bouw en sloopafval (50%) en uit bedrijfsafval (autobanden, oud metaal en gloeilampen, 30%). De oorsprong van het terrein is dus nauw verweven met vuilstort. Door de vestiging van het afvaloverslagstation van Van Gansewinkel is de cirkel als het ware weer rond.
De Mispelhoefstraat is een oude route waaraan verschillende oude panden zijn gelegen, waaronder De Mispelhoef, een Kempische langgevelboerderij uit 1774. Ten zuiden van de Mispelhoefstraat ligt een van oudsher langer in gebruik zijnd gebied dat vermoedelijk door de invloed van een beekloop vruchtbaarder van karakter was dan de noordelijk gelegen zandverstuivingen en heidevelden. In het verlengde van de Mispelhoefstraat liggen het bedrijventerrein Kapelbeemd en de woonwijk Acht.
Volgens de Cultuurhistorische Waardenkaart Noord-Brabant van de provincie Noord-Brabant kent het plangebied grotendeels een lage indicatieve archeologische waarde. Het noordelijke deel van het plangebied (onder andere de voormalige stort) is aangeduid met 'geen gegevens'. In figuur 4.4 is een uitsnede uit de Cultuurhistorische Waardenkaart opgenomen.
In het plandeel met de lage indicatieve archeologische waarde is een geringe kans op het aantreffen van archeologische waarden. Het is echter wel mogelijk dat ter plaatse van deze aanduiding archeologische waarden aangetroffen kunnen worden. Gezien deze status is het niet noodzakelijk nader archeologisch onderzoek uit te voeren. Wanneer bij werkzaamheden in het gebied toch archeologische waarden worden aangetroffen, dient dit conform de Monumentenwet te worden gemeld.
Van het gebied met de aanduiding 'geen gegevens' is geen verwachtingswaarde bepaald. Van dit gebied zijn geen archeologische gegevens bekend. Gezien het gebruik van dit gebied in het verleden (stortplaats en leemwinning) wordt nader archeologisch onderzoek niet noodzakelijk geacht. De bodem is zodanig geroerd dat mogelijk aanwezige archeologische waarden zijn afgegraven en afgevoerd.
Figuur 4.4 Cultuurhistorische waardenkaart GDC-Noord