Plan: | Zuidelijke Omlegging |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0762.BP201013-CO02 |
Voor het volledige onderzoek wordt verwezen naar het rapport van ARCADIS "Zuidelijke omlegging Deurne - onderzoeken ten behoeve wijziging bestemmingsplan" van 9 oktober 2008, nr. 073949608:0.12., dat als externe bijlage is bijgevoegd.
De Zuidelijke Omlegging trekt een verkeersintensiteit van rond de 4.400 mvt/etmaal, met een avondspits intensiteit van 460 mvt/uur (planjaar 2020). De afname van verkeer is te zien op het noordelijke deel van de Vlierdenseweg en op de route Vlierdenseweg/Stationsstraat. Verkeer maakt de keuze om ter hoogte van de Zuidelijke Omlegging al te bepalen of ze aan de west- of oostzijde van de kern moeten zijn. Op de Liesselseweg zijn de verschillen beperkt. Hier is zelfs een lichte toename te zien van extra verkeer dat kiest voor deze route.
De Zuidelijke Omlegging wordt een weg met een snelheidsregime van 50 km/uur. Het fietsverkeer wordt via gescheiden routes afgewikkeld. Het landbouwverkeer mag wel op de hoofdrijbaan. De rijbaan wordt gescheiden door een overrijdbare middengeleider. De aansluiting worden vormgegeven middels rotondes. De verkeersstructuur verbetert door de realisatie van de Zuidelijke Omlegging. Hierdoor ontstaat naast de westelijke rondweg (Binderendreef/Vlierdensedreef ook langs de zuidzijde een route die de noodzaak om dwars door de kern te rijden sterk verminderd. De effecten op congestiegevoeligheid zijn marginaal. In de autonome ontwikkeling is er namelijk ook geen sprake is van congestieknelpunten aan de zuidzijde van Deurne.
De nieuwe Zuidelijke Omlegging loopt direct langs de bestaande kern. Aan de westzijde is sprake van een nieuw tracé. Hierdoor kan het fietsverkeer gebruik blijven maken van de Vloeieindsedreef. Ter hoogte van de sportvoorzieningen loopt het tracé zuidelijker waardoor hier slechts in geringe mate sprake is van overstekende fietsers. Doordat het fietsverkeer via de Theo van Doesburgstraat wordt geleid is een extra potentieel conflictpunt opgelost ter hoogte van de van de St. Jozefstraat.
Met betrekking tot de bereikbaarheid voor de hulpdiensten kan worden gesteld dat de realisatie van de Zuidelijke Omlegging positief is. Door het realiseren van een nieuwe verbinding nemen de mogelijkheden voor een goede en snelle bereikbaarheid toe.
Daarbij speelt ook mee dat de hulpdiensten hierdoor een extra route krijgen aangeboden om bepaalde bestemmingen (bijvoorbeeld het scholen en sportcomplex) betere vanuit meerdere richtingen te kunnen benaderen.
Naar aanleiding van de verdere uitwerking van het ontwerp is er een aantal zaken aangepast in het voorliggende plan:
Koude oversteek Beukenstraat