Plan: | Zuidelijke Omlegging |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0762.BP201013-CO02 |
In opdracht van de Gemeente Deurne heeft Vestigia b.v. Archeologie & cultuurhistorie een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd op de locatie Zuidelijke Omlegging in de gemeente Deurne. Voor het volledige onderzoek wordt verwezen naar het rapport "Zuidelijke Omlegging te Deurne, Een Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek door middel van boringen en een veldverkenning, Rapportnummer V534, Projectnummer V08/1254, Amersfoort, 17 juli 2008".
Het onderzoek vindt plaats ten behoeve van het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor de Zuidelijke Omlegging (wegtracé) en een gebied gelegen langs de grens van de bebouwde kom van Deurne. Het vooronderzoek omvat een Bureauonderzoek (BO), voor het gehele plangebied, en een Inventariserend Veldonderzoek (IVO) voor het wegtracé van de Zuidelijke Omlegging.
Op basis van het bureauonderzoek geldt een gematigde tot hoge verwachting voor het gehele plangebied. Voor het deel van het plangebied waar geen veldonderzoek is verricht, wordt indien verstoringen gaan plaatsvinden geadviseerd een intensief booronderzoek te verrichten zoals dat tijdens dit onderzoek heeft plaatsgevonden op het tracé van de Zuidelijke Omlegging. Naar aanleiding van het Inventariserend Veldonderzoek op het tracé van de Zuidelijke Omlegging adviseert Vestigia voor een aantal gebieden om aanvullend onderzoek met proefsleuven uit te voeren.
ADC ArcheoProjecten heeft in maart 2009 in opdracht van de gemeente Deurne gedurende vier dagen een inventariserend veldonderzoek in de vorm van proefsleuven uitgevoerd aan de Zuidelijke Omlegging. In totaal is ca. 1052 m² onderzocht. Tijdens het archeologisch onderzoek is een aantal antropogene sporen aangetroffen. De overige sporen waren natuurlijke verstoringen. Er zijn geen structuren (huizen of gebouwen) aangetroffen, waardoor er ook geen duidelijke context is voor de aangetroffen sporen. In geen van de elf proefsleuven zijn vondsten aangetroffen, waardoor de datering van de sporen niet met zekerheid kan worden vastgesteld. De sporen kunnen op basis van hun vulling geplaatst worden in de Nieuwe tijd C.
Het plangebied is gekenmerkt door een maaiveldverlaging, waarbij het oorspronkelijke bodemprofiel en de mogelijke archeologische resten vergraven zijn. Op basis van deze resultaten heeft ADC ArcheoProjecten geadviseerd tot vrijgeving van het plangebied.
Voor het volledige rapport wordt verwezen naar het "Archeologisch onderzoek aan de Zuidelijke Omlegging in Deurne, Een Inventariserend Veldonderzoek in de vorm van proefsleuven", ADC ArcheoProjecten, Amersfoort, mei 2009.