Plan: | Landgoed Strikland - Oost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0756.BP10BgnStriklandO-VG01 |
In 2009 is het eerste plan voor dit gebied gemaakt. Voorliggend bestemmingsplan gaat over een kleiner deel van het plan uit 2009. Zie daarvoor paragraaf 1.3. Vanuit de gebiedsvisie zoals die hiervoor is beschreven zijn de plannen aangepast m.b.t. het eerste concrete project Strikland - Oost (zie voor de fasering van alle mogelijke plannen paragraaf 3.3). Bij de realisatie van dit plan staan de volgende uitgangspunten centraal:
Door bovenstaande 3 uitgangspunten centraal te nemen, neemt de ruimtelijke kwaliteit ter plaatse flink toe.
Vanuit de hoofdlijn van het plan uit de vorige paragraaf komen in deze paragraaf meer gedetailleerde uitgangspunten naar voren per thema waarbij de gebiedsvisie uit paragraaf 3.1als onderlegger dient.
Opzet landgoed Strikland-Oost, een transparant natuurlijk landbouwlandschap
Het landgoed wordt aangelegd tussen de groene massa van De Vilt en de dorpsrand, met de Helbroekseweg als ruggengraat. Ten noorden van de weg ligt De Vilt, met verschillende bosschages. Vanaf de Helbroekseweg ontstaat een interessante wandeling langs de steilrand. De verschillende akkers worden begrensd door een greppel die wordt begeleid door in een lijn gestrooide bomen, zoals nu bij de Moerbaan. Delen van de akkers worden ingevuld als biologische hoogstamboomgaarden.
De greppels die over het landgoed lopen, zorgen voor ontwatering van de gronden.
Verkeer op het landgoed
Op het landgoed wordt een (half)verharde weg aangelegd die leidt naar de geplande landgoedwoningen. De toegangsweg heeft geen doorgaande verkeersfunctie.
Verder zijn alle paden onverhard; ze zijn bedoeld voor wandelaars, soms voor fietsers en ruiters. Er wordt vanuit het noorden van het dorp een pad langs de steilrand naar de Helbroekseweg gelegd. Vanaf die kruising takt er een pad via een slinger aan op de bestaande route die de Heiveldsestraat kruist. Ook wordt er langs de dorpsrand een pad aangelegd dat een korte wandeling vanuit het dorp mogelijk maakt.
Wonen op het landgoed
Op het landgoed is ruimte voor maximaal twee bebouwingseenheden in de vorm van karakteristieke T-boerderijen. De landgoedwoningen liggen geclusterd los in het veld, op afstand van het dorp. Op deze manier blijft de groene ruimte aan de rand van het dorp gehandhaafd. Iedere boerderij heeft een privé-kavel van 0,5 ha, opgedeeld in een hoofderf en een achtererf. Het hoofderf ligt rondom het huis en biedt ruimte aan bijgebouwen, parkeren, terrassen en tuinen. Het achtererf ligt van de woning af en wordt gezien als een dierenweitje, moestuin of boomgaard.
Groen en natuur
In het zoeken naar nieuwe natuurtypes is bewust niet gekozen voor het planten van bos. De openheid tussen de dorpsrand en De Vilt wordt erg gewaardeerd. Deze zorgt voor een goede landschappelijke overgang van het dorp naar de natte parel. Er is gezocht naar waardevolle natuurdoeltypen die aansluiting vinden bij de natte parel. Tegelijk respecteren ze de openheid van het gebied. De akkers bestaan deels uit extensief beheerd grasland, kruidenrijke akkers en deels uit weidegebied waar een paard gehouden kan worden. Voor verschillende soorten weidevogels is het bloemrijke grasland aantrekkelijk. De verspreid geplante eiken en essen langs de akkers zijn met name voor vleermuizen interessante fourageerplekken en routes. Ook vogels zullen hier gebruik van gaan maken.
Inspiratiebron: boerderijen met erven los in het landschap
Uitstraling landgoed: voornaam en afwisselend
Om het landgoed een passende uitstraling te geven is het van belang om de gewenste beeldkwaliteit te benoemen. Landgoed Strikland-Oost kent overeenkomsten met de landerijen van het bestaande landgoed Tongelaar. Strikland is net als landgoed Tongelaar niet formeel van opzet. Er is geen symmetrie in het landschap aangebracht met doorgaande statige lanen. Bij een type landgoed als Tongelaar past een opzet van verspreide boerderijen aan paden met een eenzijdige laanbeplanting, afgewisseld door boomgaarden en velden. De eenheid van het landgoed wordt versterkt door de verkavelings- en ontsluitingsstructuur in noord-zuidrichting, de omvang en inrichting van de kavels en de eenduidige bebouwingstypologie met bijbehorende detaillering en kleurgebruik.
De beeldkwaliteitscriteria dienen enerzijds als een inspirerende leidraad voor de ontwerpers van gebouwen en buitenruimtes. Tegelijk vormen ze de toetsingscriteria voor de uitwerking van het landgoed. Bij de beeldkwaliteitscriteria is een splitsing gemaakt in twee delen. Het eerste deel richt zich op het grotere geheel: het landschappelijk kader en de positie van de bebouwing. Het tweede deel richt zich op de architectuur en de inrichting van erf en tuin.
Landschap
Landgoed
Landschap:
1 weide, 2 bloemrijk grasland, 3 lijnvormig gestrooide bomen, eik en es, 4 transparante hoogstamboomgaard van Brabantse soorten
Landgoed:
1 entree toegangsweg met donkere poort; 2 toegangswegen (half)verhard; 3 overige paden onverhard
Bebouwing
Erf
Bebouwing:
1 typologie T-boerderij; 2 moderne interpretatie mogelijk; 3 voorhuis 1,5 tot 2 lagen, met kap achterhuis 1 laag met kap; 4 dakpannen en riet
Erf:
1 formeel hoofderf, verzorgde voortuinen; 2 enkele grote bomen in de tuin; 3 haag omkaderd hoofderf; 4 scheerheg van lage struiken om achtererf
De hoofdlijnen van het plan (paragraaf 3.2.1) en de uitwerking in verschillende thema's (paragraaf 3.2.2) komen samen in het inrichtingsplan. Het inrichtingsplan is bedoeld als opstap naar de realisatie van het landgoed. Op basis van dit plan zal een bestek gemaakt worden voor de uitvoering. Het inrichtingsplan dient tevens ter ondersteuning bij de erkenning van de gronden als een landgoed volgens de NatuurSchoonWet (NSW). Bij het opzetten van het inrichtingsplan wordt nadrukkelijk mede invulling gegeven aan de ingekomen inspraak- en overlegreacties: zie daartoe hoofdstuk 7 waar verslag wordt gedaan van deze inspraak en overlegreacties.
In de tijdsperiode tussen de planvorming anno 2007 - 2010 en het moment dat 'met de schop in de hand' gestart wordt met het aanleggen van het landgoed zelf wordt voortdurend overleg gevoerd met partijen zoals de gemeente Boxmeer en het Brabants Landschap. De exacte inrichting 'tot op de laatste vierkante meter' wordt dan bekeken. Tot die tijd kunnen kleine veranderingen doorgevoerd worden op de plannen zoals die in dit bestemmingsplan neergelegd worden. Dit bestemmingsplan speelt hier op in middels enige flexibiliteit: zie paragraaf 6.2.
Op het landgoed wordt door de aanleg van houtwallen, akkers en bloemrijke graslanden circa 6 hectare nieuwe natuur gerealiseerd naast de overige bestemming 'Agrarisch met waarden'.
De inrichting verbetert het verblijf en de passagemogelijkheden voor de das. De realisatie van Strikland-Oost is een stap op weg naar een zuidelijk van De Vilt gelegen verbindingsroute voor de das. Dit is van belang omdat de route noordelijk om De Vilt momenteel passageproblemen ondervindt. Doordat het landgoed leefgebied is van de das zijn ook halfnatuurlijke natuurdoeltypen toegestaan als te realiseren natuur. Binnen het landgoed worden bloemrijke graslanden als natuur aangelegd, als ook voedselrijke graslanden.
Tussen de bloemrijke graslanden komen verspreid (lijnvormige) landschapselementen voor. Op de bestaande hooggelegen gronden waren vroeger immers veelal bouwlanden aanwezig. Deze bloemrijke graslanden geven het gebied een gevarieerde aanblik. Om deze bloemrijke graslanden te kunnen realiseren zal een verschralingsbeheer worden toegepast.
In de centraal gelegen laagte is matig voedselrijk grasland gelegen met een tweetal forse poelen. De inrichting sluit aan op de bestaande situatie van de laag gelegen gronden ten noorden van de steilrand in De Vilt. De poelen krijgen aan de noordzijde een flauw aflopend talud en worden tenminste 1 tot 1,5 meter diep. Rond de poelen staat een groep elzen.
Op ruime maar regelmatige afstand worden langs de percelen losse bomen en lijnvormige landschapselementen geplant. Gekozen is voor de aanplant van eiken en essen als bomen. De landschapselementen bestaan uit en mengsel van inheemse planten en bomen. Op twee locaties nabij het wooncluster wordt een hoogstamboomgaard gerealiseerd.
De greppels die over het landgoed lopen, zorgen voor ontwatering van de gronden. De verharde oppervlaktes van het privé-erf en de dakvlakken zullen worden afgekoppeld. Dit water zal naar de greppels worden geleid.
Inrichting wegen en paden
Een (half)verharde doodlopende weg vormt de toegang voor de twee landgoedwoningen. De weg is 3,5 meter breed. Aan beide zijde van deze weg liggen brede, bloemrijke bermen. Bij het begin van de weg wordt een poort geplaatst.
Het fietspad wordt in elk geval 2m breed en is eveneens halfverhard. De smalle wandelpaden bestaan uit zand. Eén wandelpad volgt de steilrand en sluit bij De Vilt aan op de Helbroekseweg. Het pad ligt in het westen onder aan de steilrand en in het oosten er bovenop. In het pad worden een tweetal doorgangen of wildroosters opgenomen om te voorkomen dat hier gefietst gaat worden en honden lopen. Het tweede pad loopt van noord naar zuid over de akkers en komt uit bij de nieuw te realiseren woningen langs de Brouwersstraat. In dit nieuwbouwplan is ruimte voor het pad opgenomen.
Profielen wegen en paden
Referentiebeelden inrichting erf
Schets inrichtingsplan Strikland 2009
Inrichting erf
Voor de erven is in het inrichtingsplan geen uitwerking maar een schematische weergave opgenomen. De gewenste inrichting is verder verduidelijkt met referentiebeelden.
Elk erf krijgt bij de uitwerking een eigen plan op basis van de wensen en eisen van de bewoners. Als basis voor de inrichting van het erf worden de geformuleerde beeldkwaliteitsrichtlijnen gehanteerd.
De initiatiefnemers willen daarenboven de bijen- en vlinderstand bevorderen middels daarop toegespitste maatregelen en beplantingen.
Het definitieve inrichtingsplan is in de bijlage opgenomen.