Plan: | Landgoed Strikland - Oost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0756.BP10BgnStriklandO-VG01 |
In dit hoofdstuk wordt de visie voor De Vilt en omgeving beschreven. Deze visie heeft betrekking op een groter gebied dan alleen voorliggend bestemmingsplan. De visie gaat over De Vilt als geheel. In dit hoofdstuk wordt eerst een inleiding gegeven (volgende paragraaf) waarna de doelstelling wordt omschreven. Daarna wordt de visie verder uitgewerkt aan de hand van de karakter van het gebied, bedrijven in de omgeving, de historie en het ruimtelijke karakter van De Vilt. Daarna wordt het streefbeeld gegeven en een uitwerking van de gebiedsvisie.
Zowel De Vilt als de hoger gelegen gronden eromheen zijn onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Door de aanwijzing van ecologische verbindingszones is de relatie met de omgeving gelegd. Het gaat hierbij om de ecologische verbindingszone van de Oeffeltse Raam en de zone rond de voormalige spoorverbinding genaamd "het Duitse Lijntje".
In het landschapsontwikkelingsplan (LOP) van de gemeente Boxmeer is De Vilt aangewezen als natte natuurparel met een beschermingszone van 500 meter. Ook zet het LOP in op verbetering van de dorpsrand van Beugen richting De Vilt. Dorpsommetjes dragen hieraan bij.
Verbetering van de dorpsrand en de relatie met De Vilt is opgepakt in het plan "Hart voor Beugen". Na sanering van een voormalige champignonkwekerij is ruimte voor de bouw van enkele woningen en de inrichting van een stukje natuur. Een nieuw kerkenpad biedt de inwoners van het dorp extra mogelijkheden voor een wandeling richting De Vilt.
De Vilt is eigendom van het Brabants Landschap geworden, nadat de gronden een paar jaar geleden door de gemeente Boxmeer zijn overgedragen.
Doelstelling van het herstelplan is het verbeteren van de waterkwaliteit en de natuurwaarden in De Vilt met als brede doelstelling te komen tot een goed ecologisch functionerend ecosysteem in de plassen en het herstel van de aanwezige (grond)watergebonden natuur. Daarnaast zijn de mogelijkheden voor (beperkt) recreatief gebruik uitgebreid. Dit met aandacht voor de diverse belangen in en om De Vilt.
Het Brabants Landschap, het Waterschap Aa en Maas en de gemeente hebben recent de handen ineengeslagen voor het maken van een herstelplan voor de natte natuurparel. Belangrijk aspect in de aanpak is het realiseren van de hydrologische randvoorwaarden die horen bij de geldende natuurdoeltypen. Met het optimale grond- en oppervlaktewaterregime (OGOR) als ideale situatie is het waterschap verantwoordelijk voor het realiseren van het gewenste grond- en oppervlaktewaterregime (GGOR). Tevens is het van belang om met de aanpak te komen tot verbetering van de waterkwaliteit in de plassen. Naast de randvoorwaarden voor waterkwaliteit en kwantiteit zal ook het gebruik, beheer en inrichting van het gebied moeten aansluiten op de te realiseren natuurdoelstellingen. Te denken valt aan het terugdringen van vermesting, toepassen van verschralings- en/of omvormingsbeheer, specifiek visstandbeheer, alsook aan het faciliteren van passend recreatief gebruik. In breder ecologisch perspectief bezien is het de bedoeling dat De Vilt op een goede wijze aansluit op de ecologische verbindingszone van de Oeffeltse Raam. Kortom, met De Vilt wordt een hoogwaardig natuurgebied beoogd dat past in de bredere provinciale ecologische structuur, waarbij zo mogelijk ruimte blijft voor andere belangen en (recreatieve) gebruiksvormen zoals wandelen en sportvissen.
Het inrichtingsplan voor De Vilt richtte zich op het verbeteren van de recreatieve en ecologische waarden en met name op het herstel van de waterkwaliteit. De belangrijkste werkzaamheden bestonden uit de kap van bomen en struikgewas (voorkomen van bladval), het uitbaggeren van de waterpartij, het afplaggen van aangrenzende gronden en het aanbrengen van enkele recreatieve voorzieningen. Deze werkzaamheden zijn inmiddels goeddeels afgerond.
Uitsnede Landschapsontwikkelingsplan gemeente Boxmeer, Kragten 2007
Uitsnede Inrichtingsplan De Vilt, Haskoning 2007
Uit het herstelplan De Vilt blijkt dat het tevens van belang is dat het gebruik, beheer en inrichting van het gebied moet aansluiten op de te realiseren natuurdoelstellingen. Het terugdringen van vermesting, toepassen van verschralings- en/of omvormingsbeheer zijn speerpunten voor de omgeving.
De landbouw rond De Vilt heeft negatieve invloed op de ingezette verbetering van de waterkwaliteit. Het kwelwater dat in De Vilt komt, is afkomstig uit zuidelijke richting. Juist in deze richting liggen verschillende landbouw- en boomteeltpercelen.
De gemeente Boxmeer heeft daarom, met andere partijen zoals het Brabants Landschap, het waterschap Aa en Maas en de provincie Noord-Brabant, de wens uitgesproken om de agrarische activiteiten die een negatieve invloed hebben op met name de waterkwaliteit te saneren. Om dit te verwezenlijken is voorliggende visie voor het gebied opgesteld. Deze richt zich op de herontwikkeling van de zone rond De Vilt tot natuur en landschappelijk wonen passend binnen de gebiedskarakteristiek. In ruil voor een beperkt bouwprogramma wordt een fors oppervlak natuurgebied aan De Vilt als natte natuurparel gekoppeld en wordt de uitspoeling van meststoffen in het water van De Vilt teruggedrongen. Met de natuurrealisatie wordt invulling gegeven aan het verschralings- en omvormingsbeheer. Daarnaast is de visie gericht op het uitbreiden van het (extensieve) recreatieve netwerk en het vergroten van de uitloopmogelijkheden van de dorpen Beugen en Oeffelt.
Deze gebiedsvisie biedt een handleiding bij de verdere uitwerking van de concrete projecten binnen het plangebied. Het is een inspiratiebron en tegelijk een toetsingskader.
De planbegrenzing van de gebiedsvisie wordt gevormd door de directe invloedssfeer van De Vilt, zowel ruimtelijk als milieutechnisch. De 500-meterbeschermingszone rondom De Vilt is daarbij richtinggevend.
Impressies van De Vilt voor en na de werkzaamheden, 2009
Ter hoogte van De Vilt is sprake van een zonering van geomorfologische gebieden parallel aan de Maas: de Maasvallei, de dalvlakte, de terrasvlakte met terraswelvingen en de Peelhorst. De geomorfologische kaart laat zien dat het plangebied zich grofweg op de overgang van de dalvlakte naar de terraswelving bevindt. Beugen ligt op de terraswelving, De Vilt en het dorp Oeffelt zijn gelegen in de dalvlakte. De dalvlakte is een lager gelegen gebied van het dal van de oude maasarm. De terraswelvingen liggen hoger. Aan de oostkant van Beugen is de Maasvallei te zien, waar de rivier de Maas haar wisselend stroombed heeft.
De Vilt is een met lichte tot zware klei beklede kom die in een zandbed ligt van matig tot zeer grof, veelal grindhoudend rivierzand. Langs de randen en in de kom zijn soms nog veenresten aanwezig. In het gebied tussen De Vilt en de Heiveldsestraat liggen Ooivaaggronden met lichte zavel.
Geomorfologische kaart van de omgeving van De Vilt
Bedrijvigheid binnen de invloedssfeer van De Vilt concentreert zich aan de noord- en oostzijde. Aan de west- en zuidzijde zijn slechts enkele verspreid liggende bedrijven aanwezig.
Binnen de 500-meterzone rond De Vilt is een zestiental bedrijven gevestigd en een aantal recreatieve en maatschappelijke voorzieningen. Voor het merendeel gaat het hier om agrarische bedrijven: varkenshouderijen, rundveehouderijen en kwekerijen. Daarnaast zijn een paar reguliere bedrijven aanwezig.
Twee bedrijven in de opsomming kennen weinig tot geen bedrijfsmatige activiteiten meer. Het gaat hier om de kwekerij aan de Hazewinkel en de veehouderij aan De Viltseweg.
De veehouderijen aan de Krolhoek en het Werveld zijn bezig met een bedrijfsvernieuwing die ook gepaard gaat met schaalvergroting van de bebouwing.
De inspanningen om het milieu van De Vilt, waaronder de waterkwaliteit, blijvend te verbeteren worden tenietgedaan als de bedrijven met een negatieve invloed niet gesaneerd worden. In de beschermingszone van 500 meter rondom De Vilt hebben vooral de varkenshouderijen en de boomkwekerij een negatieve invloed op het natuurlijk milieu van De Vilt. De prioriteit voor sanering ligt daarom bij deze bedrijven.
De bedrijven aan de oostzijde van de Provincialeweg hebben vanwege de verkeersafwikkeling en de barrièrewerking van deze weg een minder grote invloed op de ruimtelijke kwaliteit en milieukwaliteit van De Vilt.
Dit geldt in mindere mate ook voor de steenfabriek aan de noordoostzijde. Alleen de incidentele aanvoer van klei vindt aan de zijde van De Vilt plaats. De Steenfabriek heeft inmiddels aangegeven dat zij een andere toegangsweg wil realiseren die rechtstreeks uitkomt op de provinciale weg van Oeffelt naar Haps. Hierdoor treedt minder verstoring op in het gebied door vrachtverkeer.
Inventarisatie van bedrijven rond De Vilt, 2009
Bedrijven met een saneringsprioriteit
De typische halvemaanachtige vorm van het natuurgebied 'De Vilt' is het eerste dat opvalt bij bestudering van de topografische kaarten. Op alle kaarten is deze vorm aanwezig. De geschiedenis van de oude Maasarm gaat verder terug dan te vinden is op historische kaarten. De boog is een oude maasmeander, die tijdens de laatste ijstijd van de Maas afgesneden is. Vervolgens is het gebied gaan vervenen, wat resulteerde in een volledig verlande meander. Rond 1800 is dit een drassig gebied dat 'De Veld' wordt genoemd.
1846 In 1846, wanneer Beugen nog een gehucht is, is De Vilt (in deze periode 'Vild' genoemd) nog een verland en nat gebied. De gronden ten zuiden van De Vilt zijn waarschijnlijk ontgonnen en in gebruik als akkers, maar nog niet verkaveld. Ze liggen hoger, en hebben een droger karakter. Beugen heeft al langere tijd een kerk. De karakteristieke korenmolen zal pas in 1866 gebouwd worden. Rond De Vilt liggen de buurtschappen Haart, Werveld en Helbroek.
1900 De Vilt is rond 1900 een veenderij. In de periode voor 1920 is veel veen afgegraven. Door de veenwinning is in De Vilt, die lange tijd helemaal verland was, weer open water ontstaan. Beugen is in deze periode amper verder gegroeid. De kaart van 1890 toont wel een groei in infrastructuur. Meest opvallend is de aanleg van het spoor Boxtel-Wesel, het zogenaamde "Duitse Lijntje", door de Oeffeltse zijde van De Vilt. Ook midden door De Vilt en het plangebied zijn wegen ontstaan, waarschijnlijk ten behoeve van het transporteren van het afgegraven veen. Ook loopt er een kerkenpad van het buurtschap Werveld dwars door De Vilt naar Beugen
2003 In de loop van de 20ste eeuw zijn alle gronden verkaveld. Door de kleiwinning ter hoogte van de Oeffeltse Vilt is het open water in De Vilt vergroot. Na 1950 is er geen veen meer gegraven en is het natuurgebied wederom gaan verlanden.
Rond Beugen zijn (snel)wegen aangelegd zodat het dorp goed ontsloten is. Het dorp heeft zich verder uitgebreid in zuidelijke richting. De in de oorlog opgeblazen kerk is weer opgebouwd.
Topografische kaart 1846, 1890, 2003
Het landschap van De Vilt en haar omgeving kan worden gekenmerkt als kleinschalig, divers en nat.
De variatie in natuur maakt De Vilt erg aantrekkelijk voor mens en dier: ondiep open water wordt afgewisseld door moeras en broekbos. Rond het water en bos liggen natte bloemrijke graslanden.
De omgeving van De Vilt is landelijk, met de voor het rivierengebied kenmerkende fraaie afwisseling van hoge akkers en lage weiden. Daartussen slingert het beekdal van de Oeffeltse Raam. Dit beekdal is voor het overgrote deel recent hersteld en aangevuld met kleine landschapselementen zoals bosjes en poelen.
De verspreide lintbebouwing voegt zich naadloos in het landschap, vooral door de perceelsinrichting met moestuinen, hagen en hoogstamfruitbomen. De bebouwing is afwisselend: oude langgevelboerderijen met bijbehorende schuren en stallen worden afgewisseld door meer recente burgerwoningen.
Karakteristiek De Vilt, 2009
Karakteristiek omgeving De Vilt, 2009
Karakteristiek bebouwing rond De Vilt, 2009
Streefbeeld natuur:
Het streefbeeld voor de natuur is gericht op het verder verbinden van De Vilt met andere natuurgebieden zodat een aantrekkelijk netwerk van aaneengesloten natuurgebieden ontstaat. Centraal daarin ligt de natte natuurparel als kleinschalig natuurgebied met een bijzonder watermilieu. Dit is aantrekkelijk voor watervogels en soorten als de ooievaar en de blauwborst. De natte bloemrijke weiden rond De Vilt zijn een ideaal woongebied voor de das.
De natte natuurparel van De Vilt wordt met een ecologische verbinding van houtwallen ter hoogte van Hazewinkel verbonden met de Maasvallei. In westelijke richting langs het zogenaamde "Duitse Lijntje" kan aangesloten worden op het natuurgebied rond het voormalige spoorwegkruispunt Beugen (Hapse polder). De door de Steenfabriek te realiseren ecologische verbindingszone versterkt de oost-westverbinding nadrukkelijker.
De Oeffeltse Raam loopt als natte ecologische verbindingszone richting Maasvallei en richting het Brestbos bij Boxmeer.
Het landschap rond De Vilt krijgt een landgoedsfeer met een zo natuurlijk mogelijke uitstraling. Deze uitstraling sluit aan op het beeld van bestaande landerijen van een landgoed zoals die in de streek te zien zijn op het landgoed Tongelaar. Ook is hier de gewenste eenheid zichtbaar tussen de verspreide bebouwing en het landschap. Die eenheid wordt verkregen door een zorgvuldig gekozen landschappelijke inrichting en verkavelingsstructuur. Het gewenste beeld kan gekenmerkt worden als een kleinschalig en transparant natuurlijk landbouwlandschap met waardering voor de bestaande openheid.
Het landschap bestaat uit akkers, weiden en hoogstamboomgaarden met incidenteel een klein hakhoutbos. De akkers bestaan uit extensief beheerd bloemrijk grasland en weidegebied dat aantrekkelijk is voor weidevogels en dassen. De akkers en weiden zijn begrensd door greppels met lijnvormige groenelementen met overstaanders en soms hagen. Het realiseren van boomgroepen is met name voor vleermuizen interessant als fourageerplek en vliegroute. Ook vogels zullen hier gebruik van gaan maken.
De hoogstamboomgaarden zullen worden beplant met voor de streek karakteristieke oude fruitrassen als de Brabantse Bellefleur, Eethense Wijnappel en Brabantse Gezegende Peer. Ook notenbomen kunnen een plek krijgen in de boomgaarden.
Gebiedsvisie: streefbeeld natuur
Streefbeeld Recreatie:
Voor de gewenste recreatie zijn de kernwoorden rust en kleinschaligheid. Deze sluiten aan op de al bestaande kleinschalige voorzieningen zoals de fruitverkoop aan huis, bijenstand De Vilt en kampeerboerderij De Vilt. Ook zijn er mogelijkheden voor een informatiecentrum in het gebied.
Meer ruimte voor fietsers en wandelaars is gewenst vooral als ommetjes vanuit de dorpen. Het streefbeeld toont extra wandelmogelijkheden vanuit de noordwestzijde van het dorp Beugen. Het pad over het oude traject van het "Duitse Lijntje" en langs de Oeffeltse Raam is een aantrekkelijke verbinding naar het dorp Oeffelt. De ommetjes worden gekoppeld aan bestaande routes van De Vilt, waardoor er een uitgebreid wandelgebied gekoppeld aan de dorpen ontstaat. Ook zal worden aangesloten op het regionale netwerk van routes: aan de oostzijde richting de Maas en aan de zuid- en westzijde richting Brestbos en - op grotere afstand - richting de Staatsbossen en de Peel.
Gebiedsvisie: streefbeeld recreatie
Streefbeeld bebouwing:
Voor de bebouwing is het streefbeeld gericht op het versterken van de bestaande bebouwingsstructuur. De locatiekeuze en de architectuur van nieuwe bebouwing is afgeleid van het historisch occupatiepatroon en de streekeigen typologie zoals die in de omgeving van De Vilt zijn te vinden. Grofweg zijn een drietal categorieën te onderscheiden:
Het doel is niet gericht op het enkel historiserend ontwikkelen van nieuwe bebouwing. Het historisch occupatiepatroon en de streekeigen typologie vormen een inspiratiebron bij nieuwe ontwikkelingen. Dit betekent dat de typologie van de T-boerderij en de langgevelboerderij in een traditionele bouwstijl kunnen worden uitgevoerd maar ook als een moderne interpretatie van het type kunnen worden gebouwd.
Beeldkwaliteitseisen waarborgen dat de nieuwbouw voldoet aan de architectuurkenmerken die horen bij het boerderijtype dat als referentie dient. Dergelijke eisen gelden eveneens voor de verkaveling en de perceelsinrichting. In deze gebiedsvisie zijn de eisen voor de T-boerderij en de langgevelboerdeij op hoofdlijnen opgenomen. Bij de uitwerking van concrete plannen kunnen deze verfijnd worden.
Gebiedsvisie: streefbeeld bebouwing
T-boerderij: Beeldkwaliteit in hoofdlijnen
Verkaveling:
De T-boerderijen zijn gelegen aan een semi-openbare (half)verharde toegangsweg. De afstand tot De Vilt is ten minste 100m. De kavelinrichting kent een clustering van hoofdgebouw en bijgebouwen op een ruim erf.
Perceelsinrichting:
Het erf heeft een landelijke uitstraling bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een moestuin, boomgaard of dierenweide. Erfscheidingen zijn uitgevoerd als brede hagen van bijvoorbeeld meidoorn en lossere hagen of een scheerhaag met soorten als braam en sleedoorn. In de hagen kunnen verspreid bomen aanwezig zijn.
Architectuur:
Het hoofdgebouw heeft de kenmerkende uitstraling van een T-boerderij: Een voorhuis dat dwars ligt op het achterhuis. Het hoofdgebouw heeft een imposante kap. Veelal is een samengesteld zadeldak of schilddak toegepast. Andere kapvormen op het voorhuis, zoals een mansardekap, kunnen ook de gewenste uitstraling bewerkstelligen.
Langgevelboerderij: Beeldkwaliteit in hoofdlijnen
Verkaveling:
De langgevelboerderij is in de lengterichting gelegen aan de straat met de lintbebouwing. De kavelinrichting wordt gekenmerkt door een hoofdgebouw en een beperkt aantal bijgebouwen achter het hoofdgebouw.
Perceelsinrichting:
Het erf heeft een landelijke uitstraling passend in het lint. De inrichting is eenvoudig. Gedacht kan worden aan de toepassing van grind, gebakken klinkers, gras met fruitbomen en solitaire bomen (noot, eik, kastanje). Erfscheidingen zijn bij voorkeur uitgevoerd in de vorm van hagen met soorten als meidoorn en liguster.
Architectuur:
Het hoofdgebouw heeft een eenvoudige en heldere uitstraling van een langgevelboerderij: Een gebouw dat duidelijk in de lengterichting is ontworpen met de nok evenwijdig aan de straat. Het hoofdgebouw heeft een eenvoudige kap. Meestal is een zadeldak toegepast dat aan de korte zijde afgedekt kan worden met een schild.
Indien in het hoofdgebouw zich meerdere wooneenheden bevinden dan liggen de belangrijkste raampartijen en deuren van deze eenheden niet in één en dezelfde gevel.
Typologie T-boerderij in traditionele of moderne architectuur
Typologie het lint: langgevelboerderij traditioneel en modern
Integraal streefbeeld:
Het integraal streefbeeld geeft in hoofdlijnen het gewenste beeld weer van De Vilt, de directe omgeving en de relatie met de dorpen.
Het totaalbeeld is gericht op behoud en versterking van het kleinschalig karakter van De Vilt en haar omgeving. Dit geldt voor zowel de landschappelijk ingrepen als voor ontwikkelingen waarbij bebouwing wordt toegevoegd.
De kleurvlakken van het dorp, de velden en de linten verduidelijken wat de gewenste bebouwingscategorie is als zich nieuwe ontwikkelingen voordoen:
Per initiatief zal een nadere afweging moeten plaatsvinden over de ruimtelijke inpassing op kavelniveau.
In groen is het kerngebied van de natte natuurparel aangegeven. Het verhogen van de natuurwaarden en het verbeteren van de waterkwaliteit staat hier voorop. Uitwisseling met andere natuurgebieden kan plaatsvinden via de aangegeven ecologische verbindingszones, droog en nat. Zo wordt bereikt dat De Vilt een onderdeel uitmaakt van een aantrekkelijk netwerk van natuurgebieden.
De Oeffeltse Raam is een landschappelijk fraaie beek die Oeffelt en de Maas verbindt met De Vilt. In zuidelijke richting kan een relatie worden gelegd met het Brestbos bij Boxmeer, het Schraalzand en het boscomplex De Hondsbergen. Extra fiets- en wandelpaden zorgen ervoor dat de inwoners van de dorpen Beugen en Oeffelt gemakkelijk een ommetje kunnen maken richting De Vilt. Door de aanhaking op de regionale routes wordt een bezoek aan De Vilt voor mensen binnen de gemeente en de regio vergemakkelijkt.
Kleinschalige recreatieve voorzieningen, passend bij de rustige en ontspannen sfeer van De Vilt, vergroten de gebruiksmogelijkheden en de attractiewaarde van het gebied.
Gebiedsvisie: integraal streefbeeld
Voor de uitwerking van initiatieven vormt de gebiedsvisie voor De Vilt de basis. De gebiedsvisie geeft het landschappelijk raamwerk aan en biedt richtlijnen voor de landschappelijke inrichting, de bebouwingstypologie, de verkaveling en de erfinrichting.
Middels de hier beschreven visie wordt sterk probleemoplossend gewerkt aan de vervolmaking van het aardkundig monument en natte natuurparel De Vilt. Qua doelstelling, omvang en aantal betrokken partijen en belangen is er sprake van een unieke aanpak. Samengewerkt wordt door verschillende overheden en belangenorganisaties (gemeente Boxmeer met de provincie Noord-Brabant, het Waterschap Aa en Maas en eigenaar/adviseur het Brabants Landschap) met private partijen.
Het resultaat van deze samenwerking moet er toe leiden dat vier varkenshouderijen (gelegen aan de Haart en Weverstraat, de Helbroekseweg en de Provinciale weg) en een boomkwekerij (gelegen aan de Heiveldsestraat) worden gesaneerd. Daarvoor in de plaats komt ruim 40 ha nieuwe natuur, liggende aan de qua grondwaterstroming belangrijke zuid(west)zijde (deels EHS-beheersgebied) van De Vilt. Slechts een klein deel zal als “agrarisch met waarden” worden herbestemd. De oude bestemming 'Agrarisch' alhoewel deels toegestaan in de landgoedregeling van de provincie, zal in het geheel niet meer worden toegepast in dit plan.
Het grootste deel van de gronden is, al dan niet via een dwingende optie, reeds in bezit van de private partijen in de samenwerking. Voor de resterende landbouwgrond geldt een omschreven inspanningsverplichting tot koop.
Ten noorden van Strikland-Oost wordt Brabants Landschap in de gelegenheid gesteld circa 1,4 ha laaggelegen grasland (EHS-gebied) te kopen als onderdeel van het geheel der plannen en investeringen.
Voor een drietal initiatieven binnen de gebiedsvisie is inmiddels de (voorbereidende) bestemmingsplanprocedure gestart:
Zeer recent is het besluit om tot sanering van de intensieve varkenshouderij aan de Provincialeweg 37 over te gaan genomen.
Een belangrijke vervolgstap in de uitwerking van de gebiedsvisie is de sanering van de agrarische gronden aan de zuidrand van De Vilt. Een groot deel van de gronden aan de zuidrand van De Vilt is EHS Beheersgebied. De unieke samenwerking in de gebiedsontwikkeling biedt de kans om met privaat geld belangwekkende natuurdoelstellingen te realiseren.
Het eindresultaat: de intensief gebruikte landbouwgrond direct grenzend aan de zuidzijde van De Vilt, wordt voor het grootste deel nieuwe natuur. De rest kan extensief worden gebruikt als “agrarisch met waarden”. Via deze ontwikkeling wordt, samen met de sanering van de boomkwekerij, de grondwatervervuiling richting De Vilt opgelost.
Naast extra natuurgebied zullen, in lijn met de gebiedsvisie, een aantal landgoedwoningen worden gerealiseerd op daartoe nader aan te geven locaties (zie bijgaande schets waarin de zoekgebieden voor de beoogde landgoedwoningen zijn aangegeven). Daarbij wordt qua bebouwing voldoende afstand (ten minste 100m) gehouden tot de natte natuurparel De Vilt, eigendom van Brabants Landschap. Op de weiden in het gebied kan extensieve begrazing door enige streekeigen runderen (MRIJ of Brandrode) of paarden plaatsvinden.
lopende initiatieven aan de zuidrand van De Vilt