Status: | vastgesteld |
---|---|
Plantype: | bestemmingsplan |
Landschappelijke kwaliteitsverbetering
Bij de inpassing van de infrastructuur wordt in beginsel de structuur van het landschap gevolgd en worden grote landschappelijke elementen waar mogelijk versterkt. In vier gebieden wordt binnen de Challengevariant een (ecologische) kwaliteitsimpuls gegeven aan het landschap. Het betreft het versterken van:
Groenblauwe mantel ten noorden van Westfields;
De verbindingsweg A58-Anthony Fokkerweg doorsnijdt ten noorden van het bedrijventerrein Westfields de groenblauwe mantel. De groenblauwe mantel bestaat hier voornamelijk uit schrale berken- en dennenbossen, een aantal heidevelden en een tweetal poelen. Met name de poelen en heidevelden zijn van ecologische betekenis. In de heidevelden bevindt zich de levendbarende hagedis en de poelkikker en een aantal andere amfibieën gebruiken de poelen in het gebied. Om het leefgebied van de amfibieën en reptielen na de aanleg van de verbindingsweg in stand te houden en te versterken worden in de groenblauwe mantel een tweetal poelen toegevoegd aan de twee aanwezige poelen. De omgeving van de poelen wordt zodanig ingericht dat er voldoende licht aanwezig is. Op het punt waar de migratie verstoord wordt door de verbindingsweg wordt een faunatunnel aangelegd. Om het leefgebied voor flora en fauna te verbeteren worden de bosranden rondom de heidegebieden kwalitatief verbeterd door het aanbrengen van een mantelzoom vegetatie. Deze structuurrijke bosranden zijn ook gunstig voor andere doelsoorten. Onderzocht wordt om een deel van de productiebossen tussen de twee heidevelden te vervangen door heide of mantelzoom vegetaties. Ter plaatse waar deze mogelijke heidecorridor de verbindingsweg kruist wordt een faunatunnel aangelegd.
Om dit gedeelte van de groenblauwe mantel te verbinden met het gedeelte ten westen van de Erica wordt onder de Erica een faunatunnel aangelegd.
Figuur 1: ecologische maatregelen in groenblauwe mantel
EVZ Ekkersrijt
Op dit moment loopt het riviertje de Ekkersrijt vanaf het terrein van defensie met een krappe duiker respectievelijk een sifon, onder de Oirschotsedijk en het Beatrixkanaal door naar BIC-Noord. Tussen de Oirschotsedijk en de sifon is het riviertje de Ekkersrijt gekanaliseerd. In de Challengevariant wordt de ecologische verbinding van de Ekkersrijt versterkt en landschappelijk beter ingepast. Komende vanaf het terrein van defensie gaat de Ekkersrijt met een duiker (inclusief faunapassage) onder de verbindingsweg door. Na dit punt meandert de Ekkersrijt , onder de lange fietsbrug van de Groene Corridor door, naar de sifon bij het Beatrixkanaal. Dit gebied waar de Ekkersrijt doorheen meandert is open en laag gelegen en wordt bij overvloedige regenval gebruikt als waterberging voor de Challengevariant en Westfields. Door het realiseren van een lange fietsbrug wordt het open landschap ten noorden en zuiden van de Groene Corridor met elkaar verbonden en kunnen waardevolle boomgroepen en bomen worden ingepast.
Figuur 2: Ekkersrijt in relatie tot de Groene Corridor
Op de plek waar de Ekkersrijt het Beatrixkanaal kruist wordt de sifon gehandhaafd. Om een ecologische verbinding te maken met de Ekkersrijt in BIC- Noord en met de oostelijke oever van het Beatrixkanaal wordt een ecoduct over het Beatrixkanaal gerealiseerd. Dit ecoduct is maximaal 2,5 meter breed en is bedoeld voor amfibieën, kleine marterachtigen en eventueel reeën
De Ekkersrijt in BIC Noord maakt integraal onderdeel uit van de ontwikkeling van het landschap waarin de BIC-clusters worden gerealiseerd. De EVZ van de Ekkersrijt wordt in BIC-Noord verbreed naar 60 meter waarin landschapsontwikkeling plaats kan vinden. Om een open en kwalitatieve verbinding te krijgen met het gebied ten noorden van de weg door BIC-Noord, kruist de nieuwe weg middels een brug van 60 meter lengte het beekdal van de Ekkersrijt.
Figuur3: Kruising Ekkersrijt met de weg door BIC Noord (=LR)
Inpassing weg door BIC-Noord
De weg door BIC-Noord komt te liggen in het open landschap waar de Ekkersrijt doorheen stroomt. Een krachtige boomstructuur (drie tot vier rijen) markeert een nieuwe lijn in het landschap. Deze lijn refereert aan andere landschappelijke lijnen zoals de Groene Corridor, het Beatrixkanaal, de Ekkersrijt, de Slowlane en de nog aan te leggen weg door BIC- Zuid die geflankeerd wordt door 1 of meerdere bomenrijen. In de toekomst, als de noordelijke BIC-clusters zijn gerealiseerd, maakt deze weg onderdeel uit van het BIC.
Figuur 4: doorsnede weg door BIC- Noord (=LR)
NNB en EVZ Beatrixkanaal
Op een aantal plekken tussen Best en de Anthony Fokkerweg wordt de landschappelijke en ecologische kwaliteit van EVZ Beatrixkanaal verbeterd. De verbindingsweg A58-Anthony Fokkerweg komt zodanig in het landschap te liggen dat aan beide zijden van het Beatrixkanaal een robuust NNB en EVZ ingericht kan worden van minimaal 25 meter breed. Samen met bestaande en nog aan te leggen bosgebieden naast het Beatrixkanaal vormt het Beatrixkanaal een belangrijke schakel tussen het Stadswoud en de Oirschotse Heide. Bij de inrichting van het groen naast het Beatrixkanaal worden in het NNB en de EVZ de voorwaarden geschapen om schrale graslanden opnieuw tot ontwikkeling te laten komen (in het verleden lagen hier glanshaverhooilanden). Met beplanting wordt rekening gehouden dat vanaf de Slowlane het Beatrixkanaal en de BIC- clusters zichtbaar en beleef baar zijn. Via een nieuw aan te leggen ecoduct over het Beatrixkanaal krijgt de EVZ een verbinding met de EVZ Ekkersrijt. Om de EVZ zo min mogelijk te verstoren lopen de oevers onder de bestaande en nieuw aan te leggen viaducten geheel of gedeeltelijk door.
Figuur 5: kanaalzone is verbinding tussen Stadswoud en Oirschotse heide (LR)