direct naar inhoud van 5.3 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: (Voormalig) gemeentehuis Abcoude
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0736.bpvoormgmeentehuis-va01

5.3 Provinciaal en regionaal beleid

Provinciale Ruimtelijke Verordening (2009)

Artikel 7.1 Stedelijk gebied

  • 1. Een bestemmingsplan voor een gebied dat is aangeduid als 'Stedelijk gebied' bevat bestemmingen en regels voor woningbouw op nieuwe uitbreidingslocaties waarbij de woningbouwaantallen genoemd in bijlage Woningbouwaantallen, onder het kopje nieuwe uitbreiding, richtinggevend zijn. Voor de kernen Maarn, Wilnis en Linschoten zijn de woningbouwaantallen genoemd in de bijlage Woningbouwaantallen onder het kopje restcapaciteit richtinggevend.
  • 2. Een bestemmingsplan voor een gebied dat is aangeduid als 'Stedelijk gebied' bevat bestemmingen en regels voor bedrijventerreinen op nieuwe locaties waarbij de maximale bruto-omvang is genoemd in de bijlage Bedrijventerreinen. Daarnaast geldt voor de kernen Wijk bij Duurstede, Renswoude en Soesterberg de nettorestcapaciteit genoemd in de bijlage Bedrijventerreinen.
  • 3. Een bestemmingsplan voor een gebied dat is aangeduid als 'Stedelijk gebied' bevat bestemmingen en regels die waarborgen dat het locatiebeleid, zoals genoemd in het locatiebeleid, in acht wordt genomen indien het bestemmingsplan voorziet in de realisering of herstructurering van een bedrijventerrein.

Locatiebeleid provincie Utrecht

Het nieuwe provinciale locatiebeleid heeft een veel bredere insteek. Bereikbaarheid is een belangrijk aspect, maar ook economische ontwikkelingsmogelijkheden, milieu en ruimtelijke kwaliteit in het beleid is geïntegreerd. Vraag en aanbod moet met elkaar in evenwicht worden gebracht, zowel kwantitatief als kwalitatief.

Er worden zeven vestigingsmilieus onderscheiden. Deze variëren van hoogstedelijk met een grote mate van functiemenging tot buitenstedelijk met meer specifieke vormen van ruimtegebruik, als de bedrijfsactiviteit zich niet goed laat mengen met wonen of als specifieke eisen worden gesteld aan de bereikbaarheid. Omdat het mengen van functies belangrijk is voor de stedelijke vitaliteit is het uitgangspunt: mengen waar mogelijk en ontmengen waar nodig.

Het gemengde woon-werkmilieu bevindt zich in gebieden in steden en dorpen waar de woonfunctie dominant is, waaronder Abcoude. Mengen van wonen met andere kleinschalige functies is gewenst, waarbij hinder voor de omwonenden zoveel mogelijk moet worden voorkomen. In plannen voor stedelijke vernieuwing dienen de mogelijkheden voor functieverandering ten gunste van het werken te worden afgewogen.

Het grondgebruik is weinig intensief. Langs de toegangswegen zijn mogelijkheden voor intensiever ruimtegebruik. Hier liggen ook goede mogelijkheden voor het toevoegen van extra functies, zoals kleinschalige bedrijven, kantoren en leisure (sport en horeca) met een lokale aantrekkingskracht.

Kadernota Ruimte. Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013 - 2025 (2010)

De provincie Utrecht bereidt een nieuwe Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie (PRS) voor. Deze betreft de periode 2013 - 2025. Provinciale Staten van Utrecht beogen de PRS eind 2012 vast te stellen. De eerste stap in het proces naar de PRS is de voorliggende Kadernota Ruimte. Hierin staan de hoofdlijnen voor de PRS.

De Kadernota bevat de beleidsrichtingen die de provincie Utrecht overweegt voor de PRS. Het is een inhoudelijke verkenning voor die thema's die belangrijk worden geacht voor de PRS. Deze richtingen worden met deze kadernota nog niet in nieuw beleid vastgelegd. Dit wordt via de PRS zelf gedaan.

De volgende visie op de provincie Utrecht in 2040 is opgenomen in de Kadernota. Het provinciale beleid wordt in de jaren 2010-2040 gericht op het aanbrengen van evenwicht in de verhouding tussen mens-milieu-markt en op het verder versterken van de kracht van de regio, hetgeen leidt tot een duurzame en sterke provincie.

De ruimtelijk-economische structuur van de regio ontwikkelt zich verder langs de drie belangrijkste internationale assen die vanuit de Randstad naar het noordoosten (A1), zuidoosten (A2) en oosten (A12) gaan. Transformaties en herstructurering moeten leiden tot een kwaliteitssprong van (binnen)stedelijke gebieden. Hier wordt een substantieel deel van de woningbouwopgave gerealiseerd.

Om de bereikbaarheid te waarborgen worden de mogelijkheden van multimodale knooppunten benut. Economische kerngebieden worden met elkaar verbonden. Het landelijk gebied zal zijn kernkwaliteiten behouden en op diverse plaatsen worden deze versterkt.

De provincie groeit mee met de klimaatverandering.

Streekplan 2005-2015 (2003)

De begrippen kwaliteit, uitvoering en samenwerking vormen samen de rode draad van het streekplan 2005-2015. De provincie Utrecht heeft de volgende hoofdbeleidslijnen van het ruimtelijk beleid geformuleerd.

  • Zorgvuldig ruimtegebruik: voor ruimtelijke ontwikkelingen, zowel in het stedelijk als in het landelijk gebied, is zorgvuldig ruimtegebruik een belangrijk uitgangspunt.
  • Water: dit vormt een ordenend principe. Bij nieuwe ruimtelijke afwegingen vormt water een vertrekpunt.
  • Infrastructuur: de beschikbaarheid van bestaande infrastructuur en de (toekomstige) capaciteit van deze infrastructuur zijn mede bepalend bij het kiezen van nieuwe verstedelijkingslocaties.
  • Verstedelijking: de provincie Utrecht streeft naar een gedifferentieerd aanbod van wonen, werken en voorzieningen. Nieuwe woningbouw en bedrijventerreinen worden vooral gerealiseerd in het stadsgewest Utrecht en het gewest Eemland. Daarnaast vormen Veenendaal en Woerden regionale opvangkernen. Elders voert de provincie een terughoudend verstedelijkingsbeleid.
  • Landelijk gebied: de provincie voert een ruimtelijk ontwikkelingsbeleid gericht op het versterken van zowel de (cultuurhistorische) identiteit, de landschappelijke diversiteit als de vitaliteit van het landelijk gebied en op de kwaliteit van de natuur en de ecologische samenhang.

Gemeente Abcoude

De kern Abcoude ligt zowel in het Groene Hart als in het Belvedèregebied Vechtstreek. Om die reden geldt er een restrictief beleid. De provincie Utrecht gaat uit van een woningbouwprogramma van 200 woningen in de hele gemeente Abcoude. Dat past in een terughoudend verstedelijkingsbeleid. Het programma kan grotendeels worden ingevuld door het benutten van restcapaciteit. Daarnaast is er in de kern nog ruimte voor inbreiding en transformatie.