direct naar inhoud van 5.4 Gemeentelijk beleid
Plan: (Voormalig) gemeentehuis Abcoude
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0736.bpvoormgmeentehuis-va01

5.4 Gemeentelijk beleid

Kadernotitie Structuurvisie De Ronde Venen (2010)

In 2011 is de gemeentelijke herindeling Abcoude en De Ronde Venen een feit. Om de mogelijkheden voor ruimtelijke ontwikkeling in beeld te brengen wordt een structuurvisie opgesteld. Bij het maken van de structuurvisie is eerst de agenda bepaald: waar moet de structuurvisie over gaan? Dit staat beschreven in een kadernotitie die in 2010 verschenen is. Deze kadernotitie vormt de basis voor de Structuurvisie die in een later stadium wordt afgerond.

Stedelijke ontwikkeling

In kleine kernen in Het Groene Hart is het noodzakelijk zeer zorgvuldig om te gaan met de beschikbare ruimte. Alle kernen hebben een rode contour; bouwen mag alleen binnen die rode contour. De gemeente zet zich in om tot een evenwichtige woningvoorraad te komen die sociaal, ecologisch en economisch duurzaam is. Ofwel: toekomstbestendig voor mensen, milieu en markt.

Woonvisie 2009-2014 gemeente Abcoude (2009)

De woonvisie is een actualisatie van de visie uit 1998 en tegelijkertijd een overdrachtsdocument voor de gemeentelijke herindeling.

Het belangrijkste uitgangspunt van de gemeente Abcoude is dat alle inwoners en sociaal en economisch gebondenen die dat willen, in de gemeente passende huisvesting kunnen krijgen. Om deze ambitie te realiseren heeft de gemeente voor de komende periode een viertal concrete doelstellingen gerealiseerd:

  • 1. voldoende woningen bouwen voor eigen behoefte;
  • 2. bestaande woningvoorraad aanpassen met het oog op de toekomst;
  • 3. bouwen voor alle doelgroepen;
  • 4. duurzaamheid: het richten op beperking energiegebruik.

Naast afspraken met de woningcorporatie, wil de gemeente Abcoude ook afspraken maken met commerciƫle partijen, zij het in beperktere mate. Dit betreft:

  • combinatieprojecten (niet alleen bouwen in het dure segment, maar ook goedkopere woningen);
  • inzet voor specifieke doelgroepen (bijvoorbeeld woonvormen voor specifieke zorgvragers);
  • afspraken over wijze van aanbieden van nieuwe koopwoningen;
  • afspraken over aanpasbaar bouwen;
  • afspraken over de inzet van energiebesparende maatregelen.