Plan: | Reparatieplan Bestemmingsplan Buitengebied 2014 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0733.RpBpBuitengebied-VA01 |
Op 9 oktober 2012 is het bestemmingsplan Buitengebied 2012 van de gemeente Lingewaal vastgesteld. Tegen dit vastgestelde plan is beroep aangetekend. Op 18 december 2013 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna Raad van State) uitspraak gedaan over de ingestelde beroepen en is het bestemmingsplan deels vernietigd. Naar aanleiding van de uitspraak is deze correctieve herziening opgesteld. Hierin zijn de wijzigingen van het bestemmingsplan Buitengebied opgenomen die naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State noodzakelijk zijn.
Daarnaast is geconstateerd dat enkele omissies in het vastgestelde bestemmingsplan voorkomen. In deze correctieve herziening zijn deze omissies hersteld.
Alle aanpassingen die in deze correctieve herziening worden gedaan, zijn van geringe omvang en sorteren geen (significant) effecten ten opzichte van het op 9 oktober 2012 vastgestelde bestemmingsplan. Het betreft zeer geringe correcties en aanpassingen die de juridische regeling in overeenstemming brengt met de feitelijke situatie. Voor nadere informatie en onderzoeken over de gegeven bestemmingen, wordt daarom verwezen naar de toelichting behorende bij het op 9 oktober 2012 vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied 2012.
In paragraaf 1.2 is een toelichting gegeven op de wijze waarop de wijzigingen zijn weergegeven.
In hoofdstuk 2 en 3 zijn alle aanpassingen, welke betrekking hebben op deze planherziening opgenomen.
Dit bestemmingsplan is een gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2012 van de gemeente Lingewaal. Het bestemmingsplan Buitengebied 2012 blijft van kracht. Het Reparatieplan Bestemmingsplan Buitengebied 2014 is een aanvulling op het bestemmingsplan Buitengebied 2012. Deze aanvulling bestaat uit een verbeelding en een set regels. De regels zijn volledig uit het bestemmingsplan Buitengebied 2012 overgenomen. De aanvullingen en aanpassingen op het bestemmingsplan Buitengebied 2012 zijn gemarkeerd of met doorhalingen aangegeven. De regels zijn van toepassing op het totale gebied van het bestemmingsplan Buitengebied 2012 van 9 oktober 2012. Om deze reden valt het hele plangebied ook onder deze herziening. De regels vervangen dus eigenlijk de regels van het bestemmingsplan Buitengebied 2012 en kunnen worden gelezen in samenhang met de verbeelding van het bestemmingsplan Buitengebied 2012 en de verbeelding van deze correctieve herziening.
De verbeelding bevat naast de plancontour die het gehele plangebied omvat een aantal bestemmingen, die ook in het buitengebied zijn opgenomen, en aanduidingen, die deels ook nieuw zijn. De bestemmingen en aanduidingen geven de veranderingen op de verbeelding weer ten opzichte van het bestemmingsplan Buitengebied 2012 van 9 oktober 2012. Ter plaatse waar een (gekleurde) bestemming in de verbeelding is opgenomen wordt de bestemming uit het bestemmingsplan van 9 oktober 2012 vervangen door deze bestemming, inclusief nieuwe aanduidingen waar deze aan de orde zijn.
De aanduidingen die op de verbeelding van dit plan zijn opgenomen zijn slechts een aanvulling op de vigerende verbeelding van het Buitengebied 2012. Voor de volledigheid zijn de onderliggende bestemmingen en (gebieds)aanduidingen die voor deze percelen gelden ook in de verbeelding opgenomen, hieraan is echter niks veranderd. Als voorbeeld: de aanduiding 'aaneengebouwd' geldt binnen verschillende bestemmingen. Uit de regels van dit plan valt op te maken welke betekenis deze aanduiding heeft binnen de betreffende bestemming die op de verbeelding van het buitengebied van 9 oktober 2012 is opgenomen.
In de regels van dit bestemmingsplan is artikel 47 toegevoegd, waarin het voorgaande juridisch als volgt is verwoord en vastgelegd:
Het bestemmingsplan Buitengebied 2012 van de gemeente Lingewaal, vastgesteld door de gemeenteraad op 9 oktober 2012, blijft van toepassing, met dien verstande dat:
Het voorgaande geeft de juridische regeling weer van het feit dat:
De percelen, waarvoor na vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied 2012, een partieel bestemmingsplan is vastgesteld, zijn buiten beschouwing gelaten van deze correctieve herziening. Voor deze percelen geldt een eigen planologisch regime.
Artikel 47 zou beter passen in de aanhef van de regels van deze correctieve herziening. Voor het maken van bestemmingsplannen gelden echter strikte standaardiseringseisen. Vanwege deze standaardiseringseisen is het artikel opgenomen in het derde hoofdstuk 'Algemene regels'.
In deze paragraaf wordt ingegaan op de herzieningen welke voortvloeien uit de uitspraak van de Raad van State ten opzichte van het vastgestelde bestemmingsplan die integraal in dit plan zijn opgenomen.
In de uitspraak van de Raad van State van 18 december 2013 naar aanleiding van de tegen het bestemmingsplan Buitengebied ingestelde beroepen zijn enkele onderdelen van dit bestemmingsplan vernietigd. In het dictum van de uitspraak valt te lezen dat het bestemmingsplan is vernietigd voor zover het betreft:
In deze correctieve herziening zijn de consequenties van de uitspraak verwerkt door:
Gedurende de zitting bij de Raad van State is voorts gesproken over de toegangspoort, de nutsvoorzieningen en de follie behorende bij het langoed. Afgesproken is dat de gemeente deze bouwwerken in het bestemmingsplan nader regelt door deze op de verbeelding weer te geven en in de regels op te nemen.
In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de herzieningen welke ten opzichte van het vastgestelde bestemmingsplan op perceelsniveau in het nieuwe vast te stellen bestemmingsplan zijn opgenomen.
Zuiderlingedijk 91s Spijk
Het perceel met kadastraal nummer E 492 is ten onrechte opgenomen in de naastgelegen woonbestemming. Dit is hersteld door het opnemen van een agrarische bestemming voor het perceel overeenkomstig het feitelijke en legale gebruik van de grond. Voor de legaal aanwezige schuur is overeenkomstig de plansystematiek met betrekking tot solitaire agrarische bedrijfsgebouwen een aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - solitair agrarisch gebouw' opgenomen.
Heukelumseweg 6c Asperen
Voor het perceel Heukelumseweg 6c Asperen is ten onrechte een aanduiding 'bedrijfswoning' opgenomen. Het bestemmingsplan is op dit punt aangepast.
Engweg perceel 1861
Voor de legaal aanwezige schuur is overeenkomstig de plansystematiek met betrekking tot solitaire agrarische bedrijfsgebouwen een aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - solitair agrarisch gebouw' opgenomen.
Golfbaan, Noordbaan
In de bouwvlakken van de noordbaan van de golfclub zijn bebouwingspercentages opgenomen en geen goot en bouwhoogtes. Dit is alsnog gedaan.
Haarweg 1 Spijk
Het bouwvlak van de bedrijfswoning aan de Haarweg 1 te Spijk is onjuist geprojecteerd. Overeenkomstig de feitelijke legale situatie is het bouwvlak aangepast.
Perceel HKL D 656, HKL D 395 en HKL D570
De genoemde percelen dienen overeenkomstig de wijze van bestemmen van Lingelandjes, zie toelichting bestemmingsplan Buitengebied 2012, te worden voorzien van de aanduiding 'overige zone - lingelandjes'. Dit is alsnog hersteld in het bestemmingsplan.
Bestemming Horeca
In de regels is verwezen naar de goot en bouwhoogte op de verbeelding. Op de verbeelding zijn echter geen goot en bouwhoogte opgenomen voor de percelen Haarweg 7-9 en Zeiving 21-23 overeenkomstig de feitelijke situatie.
Landscheiding 10a, Vuren
Al in het voorgaande hoofdstuk is aangegeven dat bij de vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad een amendement is aangenomen. Dit amendement voorzag in verruiming van de maximale inhoudsmaat van 750 m3 voor een drietal woningen. Onder deze woningen behoort het perceel Landscheiding 10a. De onderhavige woning dient, aldus de raad, te worden aangemerkt als tweede dienstwoning, zodat conform het gemeentelijke beleid voor deze woning een maximale inhoudsmaat van 750 m3 dient te worden toegestaan. De omvang van het bouwvlak is echter niet gewijzigd, waardoor er praktisch gezien geen ruimte is om een woning met voornoemde maximale inhoudsmaat te realiseren. Met dit reparatieplan verruimt de gemeente het bouwvlak voor de tweede dienstwoning. Voorts is besloten het bestaande bouwvlak voor de woning te verschuiven in meer oostelijke richting. In dit reparatieplan is derhalve het bouwvlak niet alleen vergroot om de bouw van een woning van maximaal 750 m3 mogelijk te maken, maar biedt het plan tevens de mogelijkheid de nieuwe woning op een andere plek in het bestemmingsvlak op te richten.
De gemeente heeft onderzocht of er mogelijke sprake is van een belemmering om aan het verschuiven van het bouwvlak medewerking te verlenen. Uit het onderzoek is gebleken dat er geen belemmeringen zijn. De resultaten van de onderzoeken zijn weergegeven in Hoofdstuk 4 Onderzoeksaspecten. Om deze reden is het verzoek om het bouwvlak te verschuiven in dit plan opgenomen.
Achterweg 65 Herwijnen
Het college van burgemeester & wethouders heeft reeds op 18 juni 2012 besloten in principe medewerking te willen verlenen aan een paardenbak op de Achterweg 65 te Herwijnen. Gedurende de termijn van terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan heeft de betrokkene aangegeven de paardenbak te willen verwezenlijken op die locatie. Gelet op het eerdere principebesluit bestaan er vanuit ruimtelijk oogpunt geen bezwaren tegen een paardenbak op de onderhavige locatie.
Concreet betekent het besluit voor het plan dat op het perceel een aanduiding voor een paardenbak is opgenomen. Het perceel heeft reeds de bestemming 'Agrarisch'. De bestemming zelf blijft overigens ongewijzigd. In de regels is de aanduiding voor de paardenbak verwerkt. Voor het overige gelden voor de paardenbak de regels die al onder 3.2.6 zijn opgenomen.
Verwijzingen en verschrijvingen
In het bestemmingsplan komt een beperkt aantal onjuiste verwijzingen en verschrijvingen voor. Deze worden in het bestemmingsplan hersteld.
Afwijkingsbevoegdheid vormverandering bouwvlak
In de afwijkingsbevoegdheden in de bestemming Agrarisch en Agrarisch met waarden - Natuur- en landschapswaarden (artikel 3.3 onder a en artikel 4.3 onder a) voor het veranderen van de vorm van het bouwvlak is onder andere de volgende voorwaarde opgenomen:
'aangetoond is dat het vervormen van het bouwvlak noodzakelijk is in het kader van een doelmatige bedrijfsvoering, met dien verstande dat de noodzaak van de uitbreiding voor de doelmatige bedrijfsvoering is aangetoond door middel van een advies van een agrarische deskundige'
Voor een dergelijke kleine wijziging van het bouwvlak, waarbij de oppervlakte gelijk blijft, is de bepaling onevenredig zwaar in vergelijking met de voorwaarden in de wijzigingsbevoegdheden (artikel 3.7.1 en 4.7.1) voor vergroting van het bouwvlak. De genoemde voorwaarde komt te vervallen.
Bed & breakfast
De regeling ten aanzien van Bed & breakfast is aangepast op basis van de 'Beleidsnotitie Bed & Breakfast Gemeente Lingewaal Herziening 2013'. Dit betekent dat bed & breakfast ook in vrijstaande bijgebouwen mogelijk is. Het bestemmingsplan is op dit punt aangepast.
Bedrijfswoningen in bestemming Bedrijf, Horeca, Verblijfsrecreatie en Sport
In de bestemming Bedrijf, Horeca, Recreatie - Verblijfsrecreatie en Sport ontbreken de bouwregels ten aanzien van bedrijfswoningen. Deze worden alsnog opgenomen in overeenstemming met de bouwregels voor bedrijfswoningen in de bestemming Agrarisch en Agrarisch met waarden - Natuur- en landschapswaarden.
Bijbehorende bouwwerken
Overeenkomstig het 'Handboek bestemmingsplannen' van de gemeente Lingewaal, is voor bijbehorende bouwwerken in het achtererfgebied in de bestemming Wonen - 1, het bouwvlak niet meegerekend voor het bepalen van de toegestane oppervlakte aan bijbehorende bouwwerken voor het totale perceel.
Bouwwerk
In diverse bestemmingen is een maximum oppervlakte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegevoegd van 10 m2 om ongewenste situaties te voorkomen. Het betreft onder andere het regelen van kleine schuilgelegenheden voor fietsers. De norm van 10 m2 is ruim voldoende om een overkapping te kunnen vergunnen.
Afstand tot de voorgevellijn
In verschillende bestemmingen gesproken over een minimale afstand van bijbehorende bouwwerken/gebouwen tot de voorgevellijn. Dit moet aangepast worden in een minimale afstand achter de voorgevellijn. Het bestemmingsplan is op dit punt aangepast.
Dijk
Ter verduidelijking van het begrip peil in relatie tot het bouwen in de dijk is het begrip 'peil' aangepast (artikel 1.48) en het begrip 'dijk' (artikel 1.29) toegevoegd.
In een bestemmingsplan dient aangetoond te worden dat er sprake is van een 'goede ruimtelijke ordening'. Onderdeel hiervan is dat het plan niet in strijd is met een aantal milieuaspecten, zoals bodem en water.
Voorliggend bestemmingsplan betreft een reparatieplan, een correctieve herziening van het recentelijk vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied 2012. De zaken die door middel van dit plan gerepareerd worden zijn over het algemeen van beperkte omvang en van ondergeschikte aard. Een verwijzing naar de milieuaspecten in de toelichting van dit vastgestelde plan volstaat dan ook.
Voor een drietal percelen kan niet volstaan worden met de milieuaspecten uit de toelichting uit het vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied 2012. Dit heeft te maken met het feit dat voor deze percelen niet alleen sprake is van een reparatie van beperkte omvang en ondergeschikte aard, maar dat het plan op de betreffende percelen ook een wijziging van de bouwmogelijkheden biedt, waarvoor nader onderzoek verricht dient te worden. Dit nadere onderzoek zoals ingeleid in Hoofdstuk 2 Herziening naar aanleiding van uitspraak Raad van State en Hoofdstuk 3 Ambtelijke wijzigingen is gedaan voor de percelen Leuvensde Kweldijk 2 te Vuren, Kerkweg 4 te Vuren en Landscheiding 10a te Vuren.
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de uitvoeringsaspecten archeologie, luchtkwaliteit, verkeer en parkeren, geur, externe veiligheid, economische uitvoerbaarheid, kabels en leidingen geen belemmeringen opleveren voor de bouwplannen op voonoemde percelen.
Onderstaand is per perceel aangegeven welke uitvoeringsaspecten uitgebreid zijn onderzocht om te bepalen of de voorgenomen ontwikkeling uitvoerbaar is.
Landscheiding 10 a
Voor het perceel aan de Landscheiding 10 a is akoestisch onderzoek, bodemonderzoek, ecologisch onderzoek, en overleg met het waterschap geweest over de gewenste ontwikkeling. De resultaten van de onderzoek zijn te vinden in Bijlage 1 Onderzoeken Landscheiding 10 a.
Uit de resultaten van de onderzoeken blijkt dat er geen belemmering is om de verplaatsing van de bedrijfswoning aan de oostelijke kant van het perceel mogelijk te maken.
Leuvense Kweldijk 2
Voor het perceel aan de Leuvense kweldijk is akoestisch onderzoek, bodemonderzoek, ecologisch onderzoek uitgevoerd en is overleg gevoerd met het waterschap geweest over de gewenste ontwikkeling. De resultaten van de onderzoek zijn te vinden in Bijlage 2 Onderzoeken Leuvense Kweldijk 2.
Uit de resultaten van de onderzoeken blijkt dat er geen belemmering is om de verplaatsing van de woning aan de westelijke kant van het perceel mogelijk te maken.
Kerkweg 4
Voor het perceel aan de Kerkweg 4 is akoestisch onderzoek, bodemonderzoek, ecologisch onderzoek, cultuurhistorisch onderzoek en overleg met het waterschap geweest over de gewenste ontwikkeling. De resultaten van de onderzoek zijn te vinden in Bijlage 3 Onderzoeken Kerkweg 4.
Uit de resultaten van de onderzoeken blijkt dat er geen belemmering is om de verplaatsing van de woning aan de zuidelijke kant van het perceel mogelijk te maken.
De aanpassingen die in deze correctieve herziening worden gedaan op het bestemmingsplan buitengebied hebben allen betrekking op het vastleggen van feitelijk bestaande situaties of ontwikkelingsmogelijkheden die reeds middels eerdere planologische herzieningen waren vastgelegd.
De mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen zijn in dit plan dus beperkt en zijn bovendien van dusdanige aard dat hiervoor geen gemeenschapsgelden moeten worden aangesproken. Kostenverhaal in het algemeen en in het kader van artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening is mede daarom ook niet aan de orde.
In het kader van de vaststellingsprocedure heeft het ontwerp van het bestemmingsplan Reparatieplan Bestemmingsplan Buitengebied 2014 vanaf 27 februari 2014 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage gelegen op het gemeentehuis. Voorts was het plan in te zien via de website www.ruimtelijkeplannen.nl en de gemeentelijke website www.Lingewaal.nl. Bekendmaking hiervan heeft plaatsgevonden in de Staatscourant, het Kontakt, de gemeentelijke website en via RO-online.
Tijdens voornoemde termijn kon eenieder schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen. De termijn liep tot en met 9 april 2014. Naar aanleiding van het ter inzage leggen van het ontwerpbestemmingsplan Reparatieplan Bestemmingsplan Buitengebied 2014 zijn twee zienswijzen ontvangen.
In de 'Notitie beoordeling zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Buitengebied 2014' zijn beide zienswijzen samengevat en voorzien van een gemeentelijke reactie. Beide zienswijzen hebben niet geleid tot een aanpassing van het plan. De notitie is als Notitie beoordeling zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Buitengebied 2014 bij het reparatieplan gevoegd.
Het reparatieplan is in deze fase op twee plaatsen ambtshalve gewijzigd. Het reparatieplan maakt aan de Achterweg 65 te Herwijnen een paardenbak mogelijk en aan de Kerkweg 4 is het bestemmingsvlak 'Wonen' een klein stukje verschoven naar het zuiden. In de toelichting is reeds nader op deze ambtshalve wijzigingen ingegaan.