Type plan: projectbesluit
Naam van het plan: Wadensteinsesteeg 6s
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0733.OvBuiWadenststg6s-VA01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Geldend bestemmingsplan
De planlocatie maakt onderdeel uit van het Bestemmingsplan Waaldijk Herwijnen 1992. Voor de locatie geldt, het agrarisch bedrijf is gesitueerd in het bestemming "Agrarisch Gebied met landschapswaarden-AI" met nadere aanduiding "geen gebouwen toegestaan".   
 
   
Uitsnede vigerend bestemmingsplan
   
Conclusie
Conform het geldende bestemmingsplan is de bebouwing op de nieuwe plek niet toegestaan. Om onderhavig plan toch mogelijk te maken wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. Onderhavige ruimtelijke onderbouwing dient als motivatie voor de vergunning.
3.4.2 Structuurvisie Plus 2030 "Het Manifest van Lingewaal"
De gemeenteraad van de gemeente Lingewaal heeft op 28 januari 2010 de Structuurvisie Plus 2030 "Het Manifest van Lingewaal" vastgesteld. Het doel van de Structuurvisie Plus is het maken van keuzen op weg naar het Lingewaal van 2030. Daarmee vormt de visie het afwegingskader voor het toekomstige beleid ten aanzien van kernen en buitengebied. De structuurvisie is meer dan een visie op ruimtelijke en economische ontwikkelingen. Het is een visie op de leefbaarheid van de kernen en de gemeente als geheel.
   
De gemeentelijke inzet in Herwijnen is met name gericht op:
  • ruimte bieden voor doelgroepen van beleid (zoals jongeren en ouderen);
  • clustering van zorg- en onderwijsvoorzieningen in combinatie met ontmoetingsfunctie;
  • het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit;
  • het mobiliseren en faciliteren van bewonersparticipatie.
De volgende afbeelding toont de visiekaart van de Structuurvisie Plus 2030.
 
Visiekaart Structuurvisie Plus 2030 (plangebied nabij pijl)
 
Conclusie
Onderhavig plangebied is op de visiekaart van de Structuurvisie Plus 2030 gelegen binnen het gebied 'Overwallen multifunctioneel Waalgebied'. Ten aanzien van de Overwallen is het volgende opgenomen in de structuurvisie:
'De oeverwallen zijn gebieden waarin vooral het landschap bepalend is. Een landschap dat wordt bepaald door de kronkelige dijk, de bosschages, grienden, bomenlanen en een aantrekkelijke afwisseling tussen (historische) bebouwing en groen. Hier is ruimte voor een menging van functies. Ruimte voor nieuwe bebouwing is er beperkt: woningbouw in een aantal bebouwingslinten bij Spijk, Vuren en Herwijnen, nieuwe landgoederen en bijzondere projecten in relatie tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De oeverwallen vormen de belangrijkste gebieden voor de toeristisch-recreatieve infrastructuur. Het zijn ook belangrijke uitloopgebieden voor de kernen. Ook hier echter is de landbouw beeldbepalend en de belangrijkste beheerder van het landschap. De aanwezige fruitteelt in de gemeente komt hier voor. Er is ruimte voor verbreding van landbouwactiviteiten en het zoeken naar samenhang'.
 
Het planvoornemen voorziet in de sloop van een veldschuur en de uitbreiding van een bestaande schuur. Het plan draagt bij aan het bedrijfsmatig goed kunnen functioneren van een bedrijfstype dat gezien wordt als de belangrijkste beheerder van het landschap. Tevens is er in het plan aandacht voor landschappelijke inpassing, zie hiervoor ook de toelichting in paragraaf 2.2. Het plan is derhalve in overeenstemming met de structuurvisie 2030.