Het streekplan Gelderland 2005 is door de Provinciale Staten van Gelderland op 29 juni 2005 vastgesteld en geeft de beleidskaders aan voor de ruimtelijke ontwikkeling in de komende tien jaar. Dit streekplan voorziet in een integrale herziening van het vigerende ruimtelijke beleid van de provincie Gelderland (streekplan Gelderland 1996 en de daaropvolgende partiële herzieningen). Het plan is er op gericht de verschillende functies in regionaal verband een zodanige plek te geven dat de ruimtelijke kwaliteiten worden versterkt en er zuinig en zorgvuldig met de ruimte wordt omgegaan. Om de afstemming met regionale ontwikkelingen te optimaliseren is dit streekplan mede gebaseerd op regionale structuurvisies die zijn aangeleverd door de Gelderse regio's. Het streekplan is een kaderscheppend plan voor diverse uitwerkingen. Met de inwerkingtreding van de Wro op 1 juli 2008 heeft het streekplan Gelderland 2005 de status van structuurvisie gekregen. Dat betekent dat de inhoud van het streekplan voor de provincie de basis blijft voor haar eigen optreden in de ruimtelijke ordening. De provincie heeft haar ruimtelijke visie tot 2015 vastgelegd op de streekplankaart.
Multifunctioneel gebied
Het plangebied ligt volgens de streekplankaart in gebied dat is aangeduid als multifunctioneel gebied.
Uitsnede streekplankaart, beleidskaart ruimtelijke structuur
Uitgangspunt voor het ruimtelijk beleid is dat de bedrijfsontwikkeling in de landbouw wordt gefaciliteerd onder voorwaarden van economische en ecologische duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit. Ligging in het groenblauwe raamwerk of multifunctioneel gebied geven daarbij verschillende ontwikkelings- en transformatiemogelijkheden. De precieze invulling van die voorwaarden is mede afhankelijk van de specifieke gebiedskwaliteiten.
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Het westen van de regio Rivierenland maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een landschap rijk aan cultuurhistorie vanwege tal van objecten en structuren waaronder forten, waterstaatkundige werken en inundatievelden. Samenwerkende overheden en andere partijen zijn hiervoor een ontwikkelingsplanologisch project gestart. Het project is als nationaal landschap aangeduid in de Nota Ruimte. Deze aanduiding is dezelfde als tussen de diverse overheden is overeengekomen. Het project heeft tot doel:
- behouden en ontwikkelen van cultuurhistorische waarden;
- combineren van natuurontwikkeling met waterberging;
- vergroten van de recreatieve toegankelijkheid van het landschap;
- afstemming van stedelijke ontwikkeling op het militair-strategische landschap.
uitsnede linieperspectief Krayenhoff
Voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie neemt de provincie de ruimtelijke regimes uit het Linieperspectief Krayenhoff over, met dien verstande dat voor de “open velden” geldt dat al dan niet gerealiseerde bestaande bestemmingen ongewijzigd blijven. Voor de ‘’verdichtingsvelden” geldt dat, waar dat afhankelijk van de ruimtelijke kwaliteiten toelaatbaar is, tot verdichting kan worden overgegaan. Het beleid voor de “open velden” is de openheid niet aantasten. Uitbreiding en nieuwbouw is mogelijk binnen of aansluitend op bestaande bouwpercelen. Uitbreiding en nieuwbouw tot aaneengesloten glastuinbouwgebied is niet gewenst.
Conclusie
Onderhavig plan houdt de sloop van een veldschuur en de uitbreiding van de bestaande agrarische schuur. Het beleid van de provincie in het buitengebied is voornamelijk gericht op het beschermen van de openheid en ruimte scheppen van functieverandering van bestaande bebouwing.
Het streekplan geeft aan dat het de gemeenten vrij staat om zelf het ruimtelijk beleid voor multifunctionele gebieden te bepalen. Specifieke gebiedskwaliteiten kunnen extra voorwaarden opleveren. Ontwikkeling is mogelijk mits dit ten goede komt aan de ruimtelijke kwaliteit. In paragraaf 2.2. wordt ingegaan op welke wijze het plan ruimtelijk kwalitatief ingepast wordt. Daarnaast worden in het streekplan voor het betreffende gebied geen aanvullende voorwaarden gesteld.
Voorts ligt het plangebied in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Beleidsmatig wordt hiervoor het Linieperspectief Krayenhoff aangehouden. De nieuwe schuur is mogelijk op basis van dit beleid omdat het nabij bestaande bouwpercelen wordt gerealiseerd.