direct naar inhoud van 3.3 Agrarisch
Plan: Kommen gemeente Tholen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0716.bpKommenTholen-VG01

3.3 Agrarisch

Status: alleen aan de regels zoals genoemd in Artikel 3 Agrarisch kunnen rechten worden ontleend.  

3.3.1 Voor welke gebieden en percelen is de bestemming opgenomen?

Voor de agrarische bedrijven (aanwezig in vrijwel alle kernen) en losse agrarische percelen.

3.3.2 Welke functies zijn toegestaan?
  • Vanwege de aanwezigheid van milieugevoelige functies (vooral woningen) in de directe omgeving mogen de agrarische percelen uitsluitend worden gebruikt voor grondgebonden agrarische bedrijven, zoals akkerbouw of veeteelt (zie paragraaf 5.8). In de kernen Sint-Annaland en Scherpenisse zijn glastuinbouwbedrijven aanwezig. Omdat deze niet passen in de omschrijving van grondgebonden bedrijven is voor deze bedrijven de aanduiding 'glastuinbouw' opgenomen. Hiermee zijn deze bedrijven positief bestemd.
  • In verband met emissie van bestrijdingsmiddelen is fruitteelt evenmin toegestaan. Fruitteeltbedrijven of percelen met fruitteelt komen in het plangebied overigens nu niet voor.
  • Aan de oostzijde van de Molenweg in Scherpenisse is een hoveniersbedrijf gevestigd. Deze functie is bevestigd met een aanduiding.
  • Nevenfuncties zijn niet mogelijk gemaakt.
  • Per bedrijf is ten hoogste één bedrijfswoning mogelijk. Daar waar deze aanwezig zijn, zijn deze vrij nauwkeurig vastgelegd op de verbeelding. Verplaatsing van de woningen is zonder nadere afweging namelijk niet gewenst. In het bestemmingsplan is overigens geen mogelijkheid opgenomen voor verplaatsing (bijvoorbeeld met een wijzigingsbevoegdheid). In voorkomend geval zal hiervoor een afzonderlijke planologische procedure worden gevoerd.

3.3.3 Wat mag er worden gebouwd en hoeveel?
  • Voor de agrarische bedrijven zijn bouwvlakken opgenomen waarbinnen de bedrijfsgebouwen zijn toegestaan. De maximum goot- en bouwhoogten zijn aangegeven met een aanduiding; op de analoge weergave een percentage in een rond symbool.
  • De bouwvlakken mogen volledig worden bebouwd.
  • Voor de bedrijfswoningen is een maximum inhoud van 900 m3 vastgelegd. Bij de bedrijfswoningen mag ten hoogste 100 m2 aan bijgebouwen en overkappingen worden gebouwd.

3.3.4 Welke veranderingen worden verwacht?
  • Voor deze gronden worden geen bijzondere veranderingen verwacht waarvoor een specifieke regeling nodig is.

3.3.5 Wat zijn de belangrijkste verschillen met de voorheen geldende bestemmingsregeling?
  • In een aantal van de voorheen geldende bestemmingsplannen was een vrijstellingsbevoegdheid opgenomen voor teeltondersteunende voorzieningen. Deze vrijstellingsbevoegdheid is omgezet in een bevoegdheid voor het afwijken van de bouwregels en kan nu voor alle bebouwde kommen worden toegepast. Eén van de voorwaarden voor toepassing van de bevoegdheid was een adequate landschappelijke inpassing. In het nieuwe bestemmingsplan is aangegeven wat hieronder wordt verstaan. Het voorgeschreven verplichte advies van de agrarische deskundige en van de landschapsdeskundige is komen te vervallen. Verplichte advisering is in verband met nieuwe wettelijke beslistermijnen niet gewenst. Het bevoegd gezag (doorgaans het college van burgemeester en wethouders) moet zelf beoordelen of afwijking nodig is voor een doelmatige bedrijfsvoering, en of de teeltondersteunende voorzieningen bedrijfseconomisch ondergeschikt zijn aan de grondgebonden agrarische bedrijfsvoering. Advies hierover inwinnen kan natuurlijk wel, maar is niet langer verplicht.
  • Het bestemmingsplan Kom Sint-Annaland bevatte ook bijzondere gebruiksvoorschriften voor het toepassen van verlichting bij glastuinbouw. In het voorliggende bestemmingsplan zijn deze omgezet naar specifieke gebruiksregels en gelden deze nu ook voor de glastuinbouw in Scherpenisse.
  • Verder zijn specifieke gebruiksregels opgenomen om het grondgebonden karakter van de agrarische bedrijfsactiviteiten te waarborgen en zijn regels opgenomen voor de opslag van mest, het gebruik van mestopslagruimten, sleufsilo's, kuilvoerplaten en containervelden.
  • In het voorliggende bestemmingsplan is ook geregeld dat fruitteelt binnen een afstand van 50 m van woningen van derden, of terreinen bestemd voor verblijfsrecreatie (minicampings daaronder inbegrepen) niet is toegestaan.
  • Ten aanzien van de bedrijfswoningen is van belang dat de inhoudsmaat is verruimd van 750 m3 naar 900 m3 en dat niet langer is geregeld dat per bedrijfswoning ten hoogste 2 bijgebouwen inclusief overkappingen zijn toegestaan.