direct naar inhoud van 5.4 Verkeer en vervoer
Plan: Grote Bedrijventerreinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0703.GSBTBP-va01

5.4 Verkeer en vervoer

Toetsingskader

Er is geen specifieke wetgeving met betrekking tot het aspect verkeer en vervoer. Wel wordt in het kader van een goede ruimtelijke ordening de aanvaardbaarheid van het effect van nieuwe ontwikkelingen op de verkeersafwikkeling en bereikbaarheid in beeld gebracht.

Onderzoek referentiesituatie

Verkeersontsluiting gemotoriseerd verkeer bedrijventerrein 'De Poort'

Het bedrijventerrein wordt extern ontsloten via de Valckenisseweg. Vanaf deze weg leiden twee aantakkingen van De Poort het bedrijventerrein op. Via de Valckenisseweg zijn het regionaal wegennet, de A58 richting Bergen op Zoom (oostelijke richting) en Middelburg (westelijke richting) en de kern Rilland snel toegankelijk. Verder grenst het terrein aan de Putkilweg. Er is echter geen directe aansluiting naar deze weg aanwezig.

De Valckenisseweg heeft een ontsluitende functie en ligt ter hoogte van het bedrijventerrein 'De Poort' buiten de bebouwde kom. Derhalve geldt een maximum snelheid van 80 km/uur. Parallel aan de noordzijde van de Valckenisseweg is een vrijliggend (brom)fietspad aanwezig. De wegen op het bedrijventerrein zelf hebben een snelheidslimiet van 50 km/uur. Op deze interne wegen zijn geen fietsvoorzieningen aanwezig.

Verkeersontsluiting gemotoriseerd verkeer bedrijventerrein 'Olzendepolder'

Bedrijventerrein 'Olzendepolder' wordt extern ontsloten via de Molendijkseweg. Aan de westzijde sluit deze weg aan op de provinciale weg N673. Via deze gebiedsontsluitingsweg vindt verdere ontsluiting plaats richting de A58 en de kern Yerseke. De interne ontsluiting van het bedrijventerrein wordt verzorgt door de wegen de Krab en de Kreeft. Laatstgenoemde sluit aan op de Molendijkseweg.

De Molendijkseweg heeft een ontsluitende functie voor de bedrijventerreinen 'Olzendepolder' en 'Korringaweg'. Vanaf het kruispunt met de N673 tot aan het kruispunt met de Olzendepolder geldt op de Molendijkseweg een maximum snelheid van 80 km/uur. Vanaf het laatst genoemde kruispunt geldt in noordoostelijke richting een maximum snelheid van 50 km/uur. Op de rijbaan zijn, door middel van markering, fietssuggestiestroken aangegeven. Ook op de interne ontsluitingswegen de Krab en de Kreeft geldt een snelheidslimiet van 50 km/uur. Op deze interne wegen zijn geen fietsvoorzieningen aanwezig.

Verkeersontsluiting gemotoriseerd verkeer bedrijventerrein 'Korringaweg'

Bedrijventerrein 'Korringaweg' wordt ingesloten door de Molenpolderweg aan de westzijde, de Oosterschelde aan de oostzijde en bedrijventerrein 'Olzendepolder' aan de zuidzijde. De primaire ontsluiting vindt plaats via de interne bedrijfsverzamelweg Korringaweg. Aan de zuidkant van het terrein takt deze weg via de Molenpolderweg en de Molendijkseweg aan op de provinciale weg N673. Via deze gebiedsontsluitingsweg vindt verdere ontsluiting plaats richting de A58 en de kern Yerseke. De Korringaweg heeft een maximum snelheid van 50 km/uur. Op deze interne ontsluitingsweg zijn geen fietsvoorzieningen aanwezig.

Verkeersontsluiting gemotoriseerd verkeer bedrijventerrein 'Nishoek'

Bedrijventerrein 'Nishoek' wordt begrensd door de Zanddijk, de Stationsweg en de A58. De externe ontsluiting van het terrein vindt plaats via een noordelijke aansluiting op de N673, een zuidoostelijke aansluiting op de Stationsweg en een zuidelijk gelegen aansluiting nabij de Oude Dijk. Via de noordelijke ontsluitingsroute kunnen snel de op- en afritten van de A58 worden bereikt. De zuidelijk gelegen aansluiting bij de Oude Dijk leidt naar de N289 en de kern Kruiningen. De interne ontsluiting van het bedrijventerrein wordt verzorgd door de Nisseweg, de Nishoek en de Weihoek.

Op de interne ontsluitingswegen (de Nisseweg, de Nishoek en de Weihoek) en het noordoostelijk gelegen deel van de Stationsweg (parallel aan het spoor) geldt een maximum snelheid van 50 km/uur. De Stationsweg is deels voorzien van een vrijliggend (brom)fietspad (tussen het kruispunt met de N673 en het station en het oostelijke deel van de weg) en deels van fietssuggestiestroken (tussen het station en het kruispunt met de Capelleweg. Op de interne wegen zijn geen fietsvoorzieningen aanwezig.

Onderzoek milieueffecten plansituatie

Algemeen

Om de verkeersgeneratie van de ontwikkelingen te bepalen is gebruik gemaakt van kencijfers van het CROW (publicatie 317, 2012). Deze kencijfers gelden per m2 kantooroppervlak en per netto ha bedrijventerrein. Het netto hectare bedrijventerrein is de totale oppervlakte van het de te ontwikkelen gronden exclusief openbare ruimte (infrastructuur, openbaar groen). De omrekenfactor voor het omrekenen van bruto oppervlak bedrijventerrein naar netto oppervlak bedrijventerrein is 0,77. De verkeersgeneratie voor het aantal te ontwikkelen hectare bedrijventerrein is steeds berekend aan de hand van het kencijfer voor 'gemengd bedrijventerrein' (worst-case). Deze bedraagt 210 mvt/werkdagetmaal.

Verkeersgeneratie en verkeersafwikkeling bedrijventerrein 'De Poort'

Op bedrijventerrein 'De Poort' zijn nog twee percelen uitgeefbaar. Deze hebben een bruto oppervlakte van 0,72 hectare. Daarnaast is uitbreiding van het terrein aan de zuidzijde mogelijk (geregeld in de 4de herziening van bestemmingsplan 'De Poort'). Deze uitbreiding betreft 7,50 bruto hectare aan uitgeefbaar terrein. Zodoende kan op bedrijventerrein 'De Poort' nog 8,22 hectare bruto bedrijventerrein worden ontwikkeld. Omgerekend naar netto hectare bedrijventerrein bedraagt dit aantal 6,33 hectare. Dit leidt tot een verkeersgeneratie van circa 1.330 mvt/werkdagetmaal.

Over de afwikkeling van het verkeer naar de herkomst- en bestemmingslocaties is een aanname gedaan. Er is gesteld dat 10% van dit verkeer het bedrijventerrein benadert vanuit zuidelijke richting (Rilland en Bath). Verder benadert ook 10% het bedrijventerrein vanaf de N289 (Krabbendijke). Het overige verkeer is afkomstig van / rijdt naar de A58, waarbij 40% afkomstig is uit westelijke richting en 40% uit oostelijke richting.

In tabel 5.3 is een overzicht gegeven van de huidige intensiteiten op de relevante wegen rondom het bedrijventerrein, de intensiteiten op dezelfde wegen in 2024 indien geen verdere ontwikkelingen plaatsvinden en voor de situatie in 2024 indien de genoemde ontwikkelingen worden doorgevoerd. In de tabel is voor de laatstgenoemde situatie verder per weg(vak) de procentuele groei die deze verkeersgeneratie veroorzaakt ten opzichte van de autonome situatie in 2024 aangegeven. Doorrekening van de intensiteit uit het basisjaar naar het autonome planjaar 2024 heeft plaatsgevonden op basis van een autonome groei van 1,5% per jaar. Voor de intensiteitsgegevens op de Rijkswegen en provinciale wegen vormen de intensiteiten uit permanente tellussen uit 2011 de basis (MTR+ voor de Rijkswegen en Verkeersstromenkaart 2011 Provincie Zeeland). De telgegevens voor de Rijkswegen zijn afkomstig van het meest nabijgelegen telvak.

Tabel 5.3 Intensiteiten 2024 omliggend (hoofd)wegennet

Weg   Mvt/etmaal basisjaar   Mvt/etmaal 2024 autonoom   Toename door verkeersgeneratie (mvt/etmaal)   Mvt/etmaal 2024 inclusief verkeersgeneratie  
Valckenisseweg (tussen rotonde en Zuidhof)   2.640   3.100   1.330   4.430 (+42,9%)  
Valckenisseweg (tussen op- en afritten A58 en Rilland)   3.800   4.610   130   4.740 (+2,8%)  
N289 (tussen op- en afritten A58 en Krabbendijke)   4.000   4.850   130   4.980 (+2,7%)  
A58 (in westelijke richting)   42.550   51.640   530   52.170 (+1,0%)  
A58 (in oostelijke richting)   46.080   55.920   530   56.450 (+0,9%)  

De afwikkeling van het verkeer vanaf het bedrijventerrein vindt in eerste instantie plaats via de Valckenisseweg. Deze heeft als gebiedsontsluitingsweg voldoende capaciteit om de toekomstige intensiteit van bijna 4.500 mvt/werkdagetmaal te kunnen verwerken. Door de ontwikkeling zal de intensiteit op de Valckenisseweg met ongeveer 43% toenemen ten opzichte van de autonome toekomstsituatie (3.100 mvt/werkdagetmaal). De totale intensiteit blijft echter onder de maximale etmaalcapaciteit voor wegen met een 1x2 rijbaanindeling en een gebiedsontsluitende functie. Tevens biedt ook de bestaande enkelstrooksrotonde aan de westzijde van het bedrijventerrein voldoende verwerkingscapaciteit. Als vuistregel wordt voor dit type rotonde een capaciteit van 20.000 tot 25.000 mvt/etmaal gehanteerd. De toename van de verkeersintensiteiten is niet dusdanig dat deze capaciteit wordt benaderd. Het verkeer op de overige wegen neemt slechts beperkt toe (tot maximaal 3% ten opzichte van de autonome situatie). Ook deze wegen hebben voldoende capaciteit om dit verkeer te kunnen verwerken.

Verkeersgeneratie en verkeersafwikkeling bedrijventerreinen 'Korringaweg'

Bedrijventerrein 'Korringaweg' is geheel uitgegeven. Hier vinden geen ontwikkelingen meer plaats.

Verkeersgeneratie en verkeersafwikkeling bedrijventerreinen 'Olzendepolder' en 'Nishoek'

De bedrijventerreinen 'Olzendepolder' en 'Nishoek' liggen op een onderlinge afstand van circa 2 kilometer van elkaar. Deze terreinen kennen een (beperkte) onderlinge verkeersrelatie en ontsluiten tevens (deels) via dezelfde wegen. Daarom zijn de ontwikkelingen op beide bedrijventerreinen samen bezien.

Bedrijventerrein 'Olzendepolder' is vrijwel volledig uitgegeven. Aan de zuidzijde van het terrein liggen nog enkele kavels braak. Deze hebben een netto oppervlak van 2,39 hectare (3,10 hectare bruto). Dit leidt tot een verkeersgeneratie van circa 500 mvt/werkdagetmaal. Op bedrijventerrein 'Nishoek' is nog een klein perceel uitgeefbaar. Dit perceel heeft een bruto oppervlak van 0,78 hectare. Daarnaast is een perceel van 2,50 bruto hectare, in bezit van het bedrijf Zoomweg Zeeland Coldstore, nog niet ontwikkeld. Binnen dit planMER wordt ervan uitgegaan dat dit in de toekomst wel zal plaatsvinden. Tenslotte is op het bedrijventerrein nog een stuk braakliggend landbouwgrond aanwezig met een oppervlakte van bijna 6,50 bruto hectare. De verwachting is dat dit stuk grond de komende jaren niet verder ontwikkeld zal worden. Daarom is dit perceel buiten beschouwing gelaten. Op bedrijventerrein 'Nishoek' wordt zodoende nog 2,53 netto hectare (3,28 hectare bruto) aan bedrijventerrein ontwikkeld. Dit leidt tot en verkeersgeneratie van 530 mvt/werkdagetmaal.

Over de afwikkeling van het verkeer naar de herkomst- en bestemmingslocaties zijn wederom een aantal aannames gedaan.

  • Van de totale verkeersgeneratie van beide bedrijventerreinen (1.050 mvt/werkdagetmaal) wordt 10% van het aantal verkeersbewegingen afgewikkeld tussen de beide terreinen onderling. Deze verplaatsingen vinden plaats via de N673.
  • Van de verkeersgeneratie van en naar bedrijventerrein 'Olzendepolder' benadert 10% het terrein vanuit noordelijke richting (Yerseke). Voor 'Nishoek' is dit 5%. Ook dit verkeer wordt afgewikkeld via de N673.
  • Van de verkeersgeneratie van en naar bedrijventerrein 'Olzendepolder' benadert 5% het terrein vanuit de kern Kruiningen. Voor 'Nishoek' is dit 10%. Het verkeer tussen Kruiningen en 'Olzendepolder' wordt afgewikkeld via de N673 en het verkeer tussen Kruiningen en 'Nishoek' via de Oude Dijk/Stationsweg.
  • Voor beide bedrijventerreinen is aangenomen dat 5% van het verkeer de bedrijventerreinen benadert vanuit Krabbendijke. Het verkeer van en naar bedrijventerrein 'Olzendepolder' wordt afgewikkeld via het onderliggend wegennet (bijvoorbeeld de Olzendedijk, Koksedijk en de Inundatieweg). Het verkeer van en naar bedrijventerrein 'Nishoek' wordt afgewikkeld via de N289 en de Oude Dijk/Stationsweg.
  • Voor beide bedrijventerreinen is aangenomen dat 10% van het verkeer de bedrijventerreinen benadert vanuit Kapelle. Het verkeer van en naar bedrijventerrein 'Olzendepolder' wordt afgewikkeld via de N289 en de N673. Het verkeer van en naar bedrijventerrein 'Nishoek' wordt afgewikkeld via de N289.
  • Tenslotte is aangenomen dat voor beide terreinen 30% van het verkeer wordt afgewikkeld over de A58 in westelijke richting en 30% over de A58 in oostelijke richting. Voor bedrijventerrein 'Olzendepolder' geldt dat ook dit verkeer nog gebruik maakt van de N673.

In tabel 5.4 is een overzicht gegeven van de huidige intensiteiten op de meest relevante wegen rondom de bedrijventerreinen, de intensiteiten op dezelfde wegen in 2024 indien geen verdere ontwikkelingen plaatsvinden en voor de situatie in 2024 indien de genoemde ontwikkelingen worden doorgevoerd. In de tabel is voor de laatstgenoemde situatie verder per weg(vak) de procentuele groei weergegeven die de verkeersgeneratie veroorzaakt ten opzichte van de autonome situatie in 2024. Voor de intensiteitsgegevens op de Rijkswegen en provinciale wegen vormen de intensiteiten uit permanente tellussen uit 2011 de basis (MTR+ voor de Rijkswegen en Verkeersstromenkaart 2011 Provincie Zeeland). De telgegevens voor de Rijkswegen zijn afkomstig van het meest nabijgelegen telvak.

Tabel 5.4 Intensiteiten 2024 omliggend (hoofd)wegennet

Weg   Mvt/etmaal basisjaar   Mvt/etmaal 2024 autonoom   Toename door verkeersgeneratie (mvt/etmaal)   Mvt/etmaal 2024 inclusief verkeersgeneratie  
Molendijkseweg (tussen N673 en Kreeft)   2.800   3.610   500   4.110 (+13,9%)  
N673 (tussen Molendijkseweg en op- en afritten A58)   8.110   9.840   530   10.370 (+5,4%)  
N673 (tussen Molendijkseweg en Yerseke)   6.200   7.520   80   7.600 (+1,1%)  
N289 (tussen N673 en Kapelle)   5.400   6.550   100   6.650 (+1,5%)  
A58 (in westelijke richting)   43.220   52.450   310   52.760 (+0,6%)  
A58 (in oostelijke richting)   43.670   53.000   310   53.310 (+0,6%)  

Op de Molendijkseweg en de N673 vindt procentueel gezien de grootste toename van verkeer plaats na de volledige ontwikkeling van de bedrijventerreinen 'Olzendepolder' en 'Nishoek'. De afwikkeling van het verkeer vanaf bedrijventerrein 'Olzendepolder' vindt in eerste instantie plaats via de Molendijkseweg. Deze heeft als gebiedsontsluitingsweg voldoende capaciteit om de toekomstige intensiteit van circa 4.000 mvt/werkdagetmaal te kunnen verwerken. Het kruispunt waar deze verkeerstoename met name betrekking op heeft (kruispunt N673 – Molendijkseweg), is ingericht als voorrangskruispunten met het verkeer op de N673 in de voorrang. De relatief beperkte toename van het verkeersaanbod zal niet leiden tot capaciteitsproblemen op dit punten. Met betrekking tot de verkeersafwikkeling op de wegen rondom bedrijventerrein 'Nishoek' worden evenmin knelpunten verwacht. De infrastructuur is hier, na aanleg van de Weihoek en de rotonde N673 – N289 - Weihoek, dusdanig vormgegeven dat dergelijke intensiteiten goed afgewikkeld kunnen worden. Het verkeer op de overige wegen neemt ten opzichte van de autonome situatie slechts beperkt toe. Ook deze wegen hebben voldoende capaciteit om dit verkeer te kunnen verwerken.

Conclusie

De bereikbaarheid van de verschillende bedrijventerrein is voor gemotoriseerd verkeer goed. De capaciteit van het wegennet biedt daarnaast voldoende ruimte om de ontwikkelingen op het bedrijventerrein op te kunnen vangen. Het aspect verkeer en vervoer staat de uitvoering van het bestemmingsplan niet in de weg.