direct naar inhoud van 3.5 Korringaweg
Plan: Grote Bedrijventerreinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0703.GSBTBP-va01

3.5 Korringaweg

3.5.1 Begrenzing en ruimtelijke karakteristiek

Begrenzing

Het bedrijventerrein Korringaweg is gelegen ten noordoosten van het bedrijventerrein Olzendepolder aan de oevers van de Oosterschelde ten westen van de Molenpolder en ten zuidoosten van Yerseke. Het bedrijventerrein Korringaweg in dit plan wordt begrensd door:

  • de Molenpolderweg aan de westzijde;
  • het terrein van De Zaete aan de noordzijde;
  • de Oosterschelde aan de oostzijde;
  • het bedrijventerrein Olzendepolder aan de zuidzijde.

afbeelding "i_NL.IMRO.0703.GSBTBP-va01_0005.jpg"

Figuur 3.4. Bedrijventerrein Korringaweg

Ruimtelijke karakteristiek

In het kader van de noodzakelijke dijkversterkingen Oosterschelde is eind jaren '70 van de vorige eeuw de bestaande zeewering van de Molenpolder zeewaarts verzwaard. Daarbij is alle op de bestaande zeewering aanwezige bebouwing ten behoeve van de schaal- en schelpdierenbedrijven geamoveerd. Tegen het beloop van de vernieuwde zeewering is een circa 80 meter breed nieuw buitendijks bedrijventerrein aangelegd. Het bedrijventerrein is intensief bebouwd en biedt plaats aan de voor Yerseke belangrijke bedrijfstak: schaal- en schelpdierverwerkende bedrijvigheid. Voor de ruimtelijke karakteristiek zijn twee elementen van groot belang.

  • De aan de zijde van de Oosterschelde gerealiseerde, in de grond geplaatste ankerwand. Bebouwing van deze kade (fundering, wapening en kade) is niet mogelijk en derhalve vrij is van bebouwing.
  • De verswaterleiding vanuit de Kijkuit, waarmee vers en schoon zeewater uit de Oosterschelde wordt aangevoerd voor de bedrijfsprocessen van de hier gevestigde schaal- en schelpdierverwerkende bedrijven.

Aan de noordzijde van het bedrijventerrein is het onderzoeksinstituut Imares en NIOO-KNAW gevestigd. Het bedrijf technisch hoogwaardige onderzoekinstituten, voor natuurwetenschappelijk speur- en ontwikkelingswerk.

Ten noorden van het plangebied is recent het bestemmingsplan De Zaete vastgesteld. Hierin zijn diverse gebouwen geprojecteerd met daarin onder meer een museum, appartementen, hotel en een bezoekerscentrum. In dat plan wordt ook een uitbreiding van het onderzoeksinstituut Imares voorzien. Binnen het voorliggend plan vinden eveneens beperkte bouwwerkzaamheden ten behoeve van Imares plaats.

3.5.2 Bedrijvigheid en andere economische aspecten

Gemengd regulier bedrijventerrein, zonder thema

Op het buitendijks bedrijventerrein Korringaweg zijn bedrijven gevestigd die schaal- en schelpdieren (met name mosselen) verwerken en verhandelen. De bedrijfsactiviteiten van de gevestigde bedrijven omvatten:

  • aan- en afvoer van mosselen, kreukels en oesters (schaal- en schelpdieren);
  • het reinigen, verwateren (waterbassins), bewaren (koelcellen) en verzendklaar maken (sorteren, verpakken) van schaal- en schelpdieren;
  • het transporteren van schaal- en schelpdieren.

In samenhang hiermee zijn op dit terrein de segmenten transport en distributie en groothandel daarom eveneens vertegenwoordigd.

Conclusie

Het bedrijventerrein wordt gekarakteriseerd als een bedrijventerrein met een duidelijk accent op schaal- en schelpdierverwerkende bedrijvigheid. Nadrukkelijk sluit de gemeente vestiging van andere bedrijvigheid op dit bedrijventerrein niet uit, voorzover deze bedrijvigheid past binnen de algehele ruimtelijke uitstraling van het bedrijventerrein.

Bedrijventerrein   Profiel   Milieucategorie  
Korringaweg   Gemengd regulier terrein.   In verband met de specifieke ligging nabij Oosterschelde, woningen en de aard van de bedrijvigheid is het benoemen van een milieucategorie niet mogelijk en wordt gekozen voor een maatbestemming 'specifieke vorm van bedrijf - schaal- en  schelpdierverwerkende industrie'.  

De inventarisatie is opgenomen in bijlage 5.

3.5.3 Verkeer en vervoer

Auto-ontsluiting

Het bedrijventerrein wordt ontsloten door de interne bedrijfsverzamelweg Korringaweg. Deze weg takt aan op de externe ontsluitingweg Molenpolderweg. Via deze weg vindt de externe ontsluiting van het bedrijventerrein (richting Yerseke, Olzendepolder en A58) plaats.

Openbaar vervoer

De Korringaweg is niet ontsloten door openbaar vervoer. De meest nabijgelegen halte van het openbaar vervoer is gesitueerd aan de Langeville te Yerseke, op ruim 1 km van het plangebied.

3.5.4 Wonen

Het plangebied grenst aan de Molenpolder. Het zuidelijk deel van de Molenpolder is in gebruik als bedrijventerrein. Het noordelijk deel hiervan sluit aan op de dorpskern. In dit noordelijk deel bevindt zich langs de Molenpolderweg (zeewering) aan de overzijde van het bedrijventerrein Korringaweg een concentratie van circa 30 woningen (lintbebouwing). De afstand tot deze bebouwingsconcentratie bedraagt circa 50 tot 60 meter.

Op het bedrijventerrein komt één burgerwoning voor: Hardenhoef 3.

Ten noorden van het plangebied is binnen de ontwikkeling De Zaete, waarvoor recent een bestemmingsplan is vastgesteld, de ontwikkeling van woon- en recreatieve functies voorzien. Het betreft circa 36 appartementen.

3.5.5 Onder- en bovengrondse infrastructuur

De volgende (ondergrondse) infrastructuur is aanwezig.

  • Een verswaterleiding. Dit is een drie kilometer lange pijplijn, die vers zeewater uit een diep gedeelte van de Oosterschelde haalt. Met dit water worden de verwatercontainers van de schaal- en schelpdierverwerkende bedrijven gevuld. Via een distributienet beschikken alle schaal- en schelpdierverwerkende bedrijven op deze wijze over schoon zeewater voor hun spoelproces. De kwaliteit van het water wordt streng gecontroleerd. De leiding is evenwel geen planologisch relevante leiding en is om deze reden niet voorzien van een bestemming Leiding.
  • Overige transport- en buisleidingen en hoogspanningsverbindingen komen niet voor.

3.5.6 Waterhuishouding

Het plangebied ligt buitendijks. De keurzone (waterstaatswerk- en beschermingszone) van deze waterkering ligt deels binnen het plangebied. De regels uit het Barro/Rarro en de verordening van de provincie worden toegepast op de waterkering.

Het water van de weg wordt, onder vrij verval, afgevoerd door middel van een gemengd rioleringsstelsel. Dit water wordt via een pompgemaal gecombineerd met het vuil water afkomstig van de bedrijven, verpompt richting de kern Yerseke, alwaar het verder wordt getransporteerd richting de afvalwaterzuiveringsinstallatie.

3.5.7 Landschap natuur en ecologie

Het bedrijventerrein is vanwege het unieke karakter, de ligging en het specifieke bedrijfsprofiel niet landschappelijk ingepast. Het silhouet van de Korringaweg vanaf het water is gevarieerd. Vanuit het land schermt de dijk de bebouwing aan de Korringaweg in enige mate af.

Het terrein ligt buitendijks op de rand van de Oosterschelde. De grens van het natura-2000 gebied ligt tegen het bedrijventerrein aan. Verwezen wordt naar paragraaf 5.8.

Er zijn geen specifieke landschappelijke inpassingen aanwezig.