direct naar inhoud van 3.4 Olzendepolder
Plan: Grote Bedrijventerreinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0703.GSBTBP-va01

3.4 Olzendepolder

3.4.1 Begrenzing en ruimtelijke karakteristiek

Begrenzing

Het bedrijventerrein Olzendepolder dat in deze actualisering is betrokken, is gelegen ten zuiden van Yerseke. Het bedrijventerrein wordt begrensd door:

  • de plattelandsweg Olzendepolder aan de westzijde;
  • Molendijkseweg/Molenpolderweg aan de noordzijde;
  • Oosterschelde aan de oostzijde;
  • het buitengebied aan de zuidzijde.

Het bedrijventerrein wordt in de toekomst uitgebreid met een nieuwe fase tussen het huidige bedrijventerrein Olzendepolder en de Molendijk. Deze uitbreiding van Olzendepolder is planologisch geregeld in de 2herziening van het bestemmingsplan Olzendepolder (2009). Deze uitbreiding wordt niet betrokken bij de actualisering van de grote en grootschalige bedrijventerreinen en Korringaweg. Voor dit plandeel is inmiddels een onteigeningsprocedure op basis van het geldende plan gestart.

afbeelding "i_NL.IMRO.0703.GSBTBP-va01_0004.jpg"

Figuur 3.3. Bedrijventerrein Olzendepolder

Ruimtelijke karakteristiek

De ruimtelijke structuur van het terrein wordt sterk bepaald door de ligging tussen de Oosterscheldedijk en de plattelandsweg Olzendepolder. Deze lineaire elementen (en grenzen) komen ook terug in de inrichting van het terrein. De interne ontsluitingsstructuur (Kreeft, Krab) wordt door de aanwezige dijk en plattelandsweg bepaald. Er is binnen de ruimtelijke kaders een rationeel verkavelingspatroon gerealiseerd.

3.4.2 Bedrijvigheid en andere economische aspecten

Regionale Bedrijventerreinprogrammering en Structuurvisie Kernen en Bedrijventerreinen: terrein voor aquabusiness

Het bedrijventerrein Olzendepolder is bijzonder geschikt voor aquabusiness door de ligging nabij Oosterschelde, de schaal- en schelpdierverwerkende bedrijven aan Korringaweg en Oesterputten en de aansluiting op een aftakking van de zoutwatervoorziening (verswaterleiding). In de regionale bedrijventerreinprogrammering is het bedrijventerrein Olzendepolder vanwege de vorengenoemde aspecten aangewezen als thematerrein voor aquabusiness. In het (nieuwe) Omgevingsplan is het terrein als grootschalig bedrijventerrein getypeerd. In de nieuwe structuurvisie Kernen en bedrijventerreinen van de gemeente is benoemd dat hier aquabusiness kansen blijft houden.

Aquabusiness

Met aquabusiness wordt algemeen bedoeld:

  • bedrijvigheid, met als hoofdactiviteit teelt / kweek, opslag, verwerking, handel en transport van vis, schaal- en schelpdieren;
  • bedrijvigheid met als hoofdactiviteit de toelevering van goederen of diensten aan aquabusinessbedrijven.

In de praktijk vindt in Reimerswaal vooralsnog nog slechts op beperkte schaal teelt / kweek van schaal- en schelpdieren plaats.

Overige bedrijvigheid

Naast op aquabusiness gerichte bedrijvigheid kent het bedrijventerrein Olzendepolder de volgende doelgroepen:

  • bestaande bedrijven op het bedrijventerrein Olzendepolder;
  • aan Yerseke en ruime omgeving (westelijk deel Reimerswaal) gebonden bedrijven;
  • aan aquabusiness gelieerde bedrijven.

Conclusie

Op het bedrijventerrein komen zowel algemeen gangbare bedrijven voor en bedrijven die passen in het 'accent' ofwel de segmentering van het terrein.

Bedrijventerrein   Profiel   Milieucategorie  
Olzendepolder   grootschalig bedrijventerreinen en accent op aquabusiness.   1 t/m 4.1.  

Inschaling van de aanwezige bedrijven heeft plaatsgevonden in het kader van het milieuspoor. De inventarisatie is opgenomen in bijlage 5.

3.4.3 Verkeer en vervoer

Auto-ontsluiting

Het bedrijventerrein wordt ontsloten door de interne bedrijfsverzamelwegen Krab en Kreeft. De Kreeft sluit rechtstreeks aan op de externe ontsluitingweg Molendijkseweg. De Molendijkseweg vervult met de Molendijk de externe ontsluiting van het bedrijventerrein (richting Yerseke en A58). De plattelandsweg Olzendepolder is in de huidige situatie niet toegankelijk voor het autoverkeer. In het plan voor uitbreiding (niet opgenomen in voorliggend plan) krijgt deze weg een ontsluitingsfunctie voor het nieuwe deel van het bedrijventerrein.

Openbaar vervoer

De meest nabijgelegen halte van het openbaar vervoer is gesitueerd aan de Langeville te Yerseke, op ruim 1 km van bedrijventerrein Olzendepolder. Gelet op de maximale aanloopafstand van een bushalte (450 meter) is de ontsluiting door openbaar vervoer matig.

Langzaam verkeer

De plattelandsweg Olzendepolder is een fietsroute vanuit Yerseke. Met name gebruiken schoolgaande kinderen deze route. De verkeersveiligheid is hierdoor een extra belangrijk aandachtspunt.

3.4.4 Wonen

Op bedrijventerrein Olzendepolder staan de volgende (bedrijfs)woningen:

  • Kreeft 7;
  • Kreeft 9;
  • Kreeft 11;
  • Kreeft 13;
  • Kreeft 15;
  • Kreeft 17;
  • Kreeft 19;
  • Kreeft 23;
  • Kreeft 25;
  • Kreeft 27;
  • Kreeft 29.

Deze bedrijfswoningen zijn georiënteerd op de plattelandsweg Olzendepolder, maar ontsloten via Kreeft.

3.4.5 Onder- en bovengrondse infrastructuur

Ter plaatse is de volgende ondergrondse- en bovengrondse infrastructuur aanwezig.

  • Een aftakking van de verswaterleiding, waarmee vers zeewater wordt aangevoerd voor de aquabusinessbedrijven.
  • Ten zuiden van het plangebied loopt een buisleidingenstrook.
  • Het noordelijk deel van het terrein wordt doorsneden door een straalpad. Aan dit straalpad is een optisch vrije zone verbonden bestaande uit een zakelijk rechtstrook van 100 meter aan weerszijden van het pad. In de regels is opgenomen dat niet hoger dan 14 meter mag worden gebouwd. De straalverbinding wordt hierdoor niet belemmerd.

3.4.6 Waterhuishouding

De afwatering van het gebied vindt plaats via de hoofdwatergangen langs de Molendijk, de Olzendepolder en de Oosterscheldedijk, naar het gemaal Joh. Glerum.

Op het terrein is een verbeterd gescheiden rioleringsstelsel aanwezig, hemelwater en vuilwater worden gezamenlijk afgevoerd naar de zuivering.

Direct ten oosten van het plangebied ligt de primaire waterkering langs de Oosterschelde, de keurzonering (waterstaatswerk en beschermingszone) ligt deels in het plangebied.

Conform het Rarro/Barro wordt aan de dijk en de beschermingszone van de dijk een goede planologische regeling toegekend.

3.4.7 Landschap, natuur en ecologie

Het bedrijventerrein Olzendepolder ligt in een grootschalig agrarisch landschap. De oostzijde wordt gedomineerd door de dijk langs de Oosterschelde. Deze dijk draagt zorg voor een goede landschappelijke inpassing. De westgrens wordt bepaald door een strook met bedrijfswoningen. Hier is geen specifieke landschappelijke inpassing voorzien. Overigens is dit evenmin nodig, gezien de beoogde uitbreiding aan deze zijde.

Aan de zuidzijde is, binnen het buitengebied, een groenstrook geprojecteerd. Op termijn zal hier sprake zijn van een goede landschappelijke inpassing. Een herkenbare interne groenstructuur op het terrein is niet aanwezig (bijvoorbeeld boom-/bermbeplanting gekoppeld aan de interne ontsluitingsstructuur).

In het plangebied zijn geen specifieke natuur- en/of landschapswaarden aanwezig. Een directe ruimtelijke relatie met de Oosterschelde (natuurgebied, integraal milieubeschermingsgebied) is niet aanwezig als gevolg van de brede en niet toegankelijke Oosterscheldedijk. Dit is ook ongewenst.