direct naar inhoud van 3.3 Nishoek
Plan: Grote Bedrijventerreinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0703.GSBTBP-va01

3.3 Nishoek

3.3.1 Begrenzing en ruimtelijke karakteristiek

Begrenzing

Het bedrijventerrein Nishoek is gelegen ten noorden van Kruiningen aan de A58 en de spoorlijn Vlissingen-Roosendaal. Het bedrijventerrein wordt begrensd door:

  • Zanddijk aan de westzijde;
  • de spoorlijn Vlissingen - Roosendaal aan de noordzijde;
  • Stationsweg aan de oostzijde;
  • de A58 aan de zuidzijde.

afbeelding "i_NL.IMRO.0703.GSBTBP-va01_0003.jpg"

Figuur 3.2. Bedrijventerrein Nishoek

Ruimtelijke karakteristiek

De (visueel-) ruimtelijke structuur van het gebied wordt gekenmerkt door:

  • de lineaire en harde begrenzing van de A58 en de spoorlijn;
  • het ontbreken van ruimtelijke samenhang en inrichting van het gebied.

De lineaire en harde randen hebben het gebied grotendeels losgemaakt van het grotere open agrarisch gebied waar het oorspronkelijk deel van uitmaakte. Alleen aan de oostrand met de Stationsweg (verbrede landbouwweg) is de relatie met het buitengebied nog aanwezig/herkenbaar. Ook het over het gebied voerende hoogspanningsleidingennet (150 kV) vormt een dominant ruimtelijk gegeven.

De ontwikkeling van het terrein heeft plaatsgevonden vanaf de noord- en oostrand en op basis van incidentele bedrijfsontwikkelingen. Het terrein vertoont daardoor een sterk gefragmenteerd karakter en weinig herkenbare inrichtingsaspecten. Alleen langs de Stationsweg is een duidelijke beplantingsstructuur tot stand gebracht die op termijn kan uitgroeien tot een belangrijk structureel en beeldbepalend inrichtingselement van het bedrijventerrein. Met de planmatige toevoeging van de laatste fase (Weihoek) is een duidelijk door infrastructuur ingekaderd bedrijventerrein ontstaan.

3.3.2 Bedrijvigheid en andere economische aspecten

Bedrijvigheid

Grootschalig gemengd terrein

Het bedrijventerrein Nishoek is binnen de beleidskaders een grootschalig gemengd bedrijventerrein. Er zijn vestigingsmogelijkheden voor diverse bedrijven. Momenteel zijn vooral bedrijven gevestigd met een accent op bedrijven met als hoofdactiviteit opslag, verwerking, handel en transport van agrarische producten. Er is daarmee sprake van een concentratie van agribusiness activiteiten. Dit komt tot uitdrukking door verschillende aan deze specifieke bedrijfssector gerelateerde bedrijfsvestigingen:

  • uienhandelsbedrijven;
  • aardappelverwerkende industrie;
  • koel- en vriesveembedrijven.

Voorts zijn er op Nishoek diverse lokale bedrijven gevestigd, afkomstig uit Kruiningen en Waarde. Het bedrijventerrein heeft evenwel geen specifieke etikettering. Ook vestiging van niet aan agribusiness en daaraan verbonden verwerking en logistiek gelieerde bedrijven is derhalve mogelijk. Het bedrijventerrein is recent (2007) uitgebreid richting het zuidwesten.

Op het terrein zijn ook beperkt vestigingen van bedrijven met detailhandel in volumineuze goederen aanwezig: onder meer De Tuinkamer en dierenspeciaalzaak Van der Poel.

Conclusie

Op basis van de regionale bedrijventerreinprogrammering wordt het terrein gekarakteriseerd als een grootschalig gemengd bedrijventerrein met accent op agribusiness en daaraan verbonden verwerking en logistiek. Nadrukkelijk is door de gemeente geen specifieke etikettering beoogd en blijft vestiging van andere bedrijvigheid binnen de milieucategorieën mogelijk.

Bedrijventerrein   Profiel   Milieucategorie  
Nishoek   Een grootschalig gemengd terrein.   1 t/m 4.2.  

Inschaling van de aanwezige bedrijven heeft plaatsgevonden in het kader van het milieuspoor. De inventarisatie is opgenomen in bijlage 5.

Uitbreiding Weihoek

Aan de zuidwestzijde van het bedrijventerrein is met de Weihoek de meest recente uitbreiding van het bedrijventerrein Nishoek gerealiseerd. In aansluiting op het bestaande terrein, biedt de uitbreiding vestigingsmogelijkheden voor diverse bedrijven, voor zover passend in de ter plaatse geldende juridische regeling. Het totale ruimtebeslag van de uitbreiding is circa 13 ha, waarvan ruim 7,5 ha uitgeefbaar terrein. Water en groenvoorziening omvatten in totaal 2,5 ha. Kavels worden de komende jaren uitgegeven. De inrichting van het terrein is zodanig dat er ruimte is voor kleinere en grotere bedrijfspercelen.

De ruimtelijke hoofdstructuur van de uitbreiding is sterk bepaald door de noordzuid-oriëntatie van het gebied en nog verder versterkt door brede groenzone langs de afrit van de A58 en interne ontsluitingsstructuur van de uitbreiding. Ook langs de Zanddijk is voorzien in een groenstrook. Wanneer de beplanting is volgroeid is sprake van een adequate landschappelijke inpassing. De bestaande aansluiting van de Nisseweg op de Zanddijk is alleen nog te gebruiken voor langzaam verkeer.

Bij de inrichting van het gebied is rekening gehouden met de aanwezige hoogspanningsverbindingen en andere planologisch relevante leidingen (zie ook paragraaf 3.3.5).

3.3.3 Verkeer en vervoer

Auto ontsluiting

De auto- ontsluiting van het bedrijventerrein vindt op de volgende wijze plaats.

  • Noordelijke ontsluiting
    De noordzijde van het bedrijventerrein Nishoek wordt via de kruising Zanddijk / Stationsweg extern ontsloten. De bedrijfsverzamelweg Stationsweg verzorgt de ontsluiting van verschillende bedrijven en bedrijfspercelen aan de noord- en noordoostzijde van het bedrijventerrein.
  • Zuidoosthoek
    De bedrijven in het zuidoostelijk deel van bedrijventerrein Nishoek worden momenteel via de Stationsweg ontsloten door de Nisseweg. De Nisseweg takt aan op de nieuwe bedrijfsverzamelweg (Weihoek) op dit deel van het bedrijventerrein. De route Nisseweg/Stationsweg verzorgt tevens de verbinding met de kern Kruiningen.
  • Zuidelijke en zuidwestelijke ontsluiting (gedeelte Weihoek)
    De ontsluiting van het bedrijventerrein Nishoek is geoptimaliseerd. Uit oogpunt van verkeersveiligheid is een verkeersontsluiting die gekoppeld is aan de verbetering van het kruispunt Zanddijk / N289/ op- en afrit A58 gerealiseerd. Deze nieuwe verkeersontsluiting omvat een rotonde op het genoemde kruispunt. De uitbreiding van het bedrijventerrein Nishoek is als vijfde tak toegevoegd.

Geconcludeerd wordt dat het bedrijventerrein Nishoek via de N289 op adequate wijze direct is ontsloten op de A58. Er is sprake van een goede auto ontsluiting.

Openbaar vervoer.

Aan de noordzijde van het bedrijventerrein staat het treinstation Kruiningen-Yerseke. Op dit station halteren intercitytreinen en stoptreinen, in beide richtingen met een frequentie van in totaal 2 maal per uur.

Er is naast het station tevens een bushalte aanwezig. Hier halteren verschillende lijnbussen met bestemming Goes, Kruiningen en Yerseke.

De maximale loopafstand voor voetgangers ten aanzien van treinstations is circa 1.000 meter. Voor bushaltes bedraagt deze afstand circa 450 meter. Het grootste deel van het bedrijventerrein is goed bereikbaar.

3.3.4 Wonen

Op bedrijventerrein Nishoek zijn de volgende (bedrijfs)woningen aanwezig:

  • Stationsweg 6A;
  • Nisseweg 4;
  • Nisseweg 4B;
  • Stationsweg (bij bedrijf Nishoek 36);
  • Stationsweg (bij bedrijf Nishoek 36);
  • Nishoek 38A.

3.3.5 Onder- en bovengrondse infrastructuur

Ter plaatse is de volgende ondergrondse- en bovengrondse infrastructuur aanwezig.

  • Het zuidelijk deel van het bedrijventerrein wordt doorsneden door een 150 kV hoogspanningsverbinding.
  • Op het bedrijventerrein, bij het bedrijf Lamb-Weston/Meijer is een aardgasleiding (6 inch, 80 bar) aanwezig.

3.3.6 Waterhuishouding

In de huidige situatie vindt de ont- en afwatering van het bedrijventerrein plaats door middel van een stelsel van watergangen. Overtollig water wordt met dit stelsel via de hoofdwatergang langs de A58 in zuidelijke richting naar het gemaal Joh. Glerum afgevoerd (bij de Westerschelde).

Het bedrijventerrein is aangesloten op het gemeentelijk gescheiden en verbeterd gescheiden rioleringsstelsel. Op de recente uitbreiding van het terrein is een verbeterd gescheiden rioolstelsel aangelegd. Door middel van dit stelsel wordt bij hevige en of langdurige neerslag relatief schoon regenwater afgevoerd naar het oppervlaktewater, terwijl het afvalwater naar een zuiveringsinstallatie wordt getransporteerd. Hiermee wordt de zuiveringsinstallatie ontlast en kunnen vervuilende riooloverstorten worden voorkomen.

Ten behoeve van de ontwatering van het gehele terrein en waterberging van de gerealiseerde uitbreiding is het perceel tussen de A58 en de Oude Rijksweg, in samenwerking met Rijkswaterstaat, ingericht als waterberging (buiten het plangebied).

Langs de westzijde van het plangebied bevindt zich een regionale waterkering. Deze waterkering is overeenkomstig de provinciale verordening voorzien van een dubbelbestemming.

3.3.7 Landschap, natuur en ecologie

Bedrijventerrein Nishoek is gesitueerd in een grootschalig agrarisch landschap. De randen worden gedomineerd door infrastructuur. Er zijn geen natuurwaarden en natuurgebieden aanwezig op of in de directe nabijheid van het bedrijventerrein. De Yerseke Moer en de Oosterschelde liggen op ruime afstand (tenminste 1.200 tot 1.800 meter).

Het bedrijventerrein is over het algemeen rondom voorzien van smalle groenstroken, die zorgdragen voor de landschappelijke inpassing.