direct naar inhoud van 3.2 De Poort
Plan: Grote Bedrijventerreinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0703.GSBTBP-va01

3.2 De Poort

3.2.1 Begrenzing en ruimtelijke karakteristiek

Begrenzing

Het bedrijventerrein De Poort is gelegen aan de A58, aan de entree van Zeeland. Het bedrijventerrein wordt begrensd door:

  • Valckenisseweg aan de westzijde en noordzijde;
  • Putkilweg aan de oostzijde;
  • buitengebied aan de zuidzijde.

afbeelding "i_NL.IMRO.0703.GSBTBP-va01_0002.jpg"

Figuur 3.1. Bedrijventerrein De Poort

Ruimtelijke karakteristiek

De Poort heeft een rationele ruimtelijke indeling. Bedrijvigheid is voor een deel georiënteerd op de Valckenisseweg (A58). Voor het overige is de oorspronkelijke agrarische verkavelingsrichting gevolgd. Aan de westzijde van het bedrijventerrein is, gescheiden door een perceel met een agrarische bestemming en agrarische bedrijfsbebouwing, op enige afstand van het feitelijke bedrijventerrein een benzineservicestation gevestigd.

De positionering van bedrijfsgebouwen en de hoogte van de gebouwen is mede afgestemd op de aanwezige hoogspanningsverbinding. Het terrein is door de directe ligging aan de A58 zeer goed ontsloten (afslag Rilland). Deze afslag, inclusief rotonde is deels gelegen binnen het plangebied.

3.2.2 Bedrijvigheid en andere economische aspecten

Bedrijventerreinprofiel

Groot gemengd bedrijventerrein

Bedrijventerrein De Poort betreft een groot gemend bedrijventerrein. Er zijn vestigingsmogelijkheden voor diverse bedrijven. Op het bedrijventerrein zijn momenteel met name transport-, groothandel- en distributiebedrijven gevestigd. Het bedrijventerrein heeft ook een belangrijke functie voor Rilland en Krabbendijke: diverse bedrijven op de Poort betreffen vestigingen vanuit Rilland, waaronder enkele bedrijfsverplaatsingen uit de kern.

Het bedrijventerrein ligt gunstig ten opzichte van de as Rotterdam-Antwerpen (zoomas) en van West-Brabant. Daarmee heeft het terrein een duidelijke potentie om verder uit te groeien ten behoeve van genoemde functies. Uitbreiding in zuidelijke richting (circa 11 hectare) is in 2008 planologisch mogelijk gemaakt.

Conclusie

Op basis van de regionale bedrijventerreinprogrammering wordt het terrein gekarakteriseerd als een groot gemengd bedrijventerrein met een accent op transport en logistiek. Nadrukkelijk is geen specifieke etikettering beoogd. Ook vestiging van niet aan transport en logistiek gelieerde bedrijven is derhalve mogelijk.

Bedrijventerrein   Profiel   Milieucategorie  
De Poort   Groot gemengd bedrijventerrein.   1 t/m 4.2  

Inschaling van de aanwezige bedrijven heeft plaatsgevonden in het kader van het milieuspoor. De inventarisatie is opgenomen in bijlage 5. 

Uitbreiding laatste fase (2008)

Programma

Op dit moment wordt de 3e fase van het bedrijventerrein gerealiseerd. De uitbreiding is geregeld in de 4e herziening van het geldende bestemmingsplan De Poort. Primaire doelstelling van de uitbreiding is het bieden van voldoende ruimte voor bedrijvigheid gerelateerd aan het oostelijk deel van Reimerswaal en aan de sectoren transport, groothandel en distributie. Het totale ruimtebeslag van de uitbreiding is 11 ha, waarvan ruim 7,5 ha uitgeefbaar terrein. Water en groenvoorziening omvatten in totaal 2,5 ha. Uitgangspunten bij de inrichting zijn:

  • het waarborgen van één ruimtelijk samenhangend bedrijventerrein De Poort;
  • het waarborgen van een goede ruimtelijke basiskwaliteit;
  • het waarborgen van goede bluswatervoorzieningen en goede (nood) ontsluiting.

Inrichting

De opgave heeft geresulteerd in een inrichtingsplan waarbinnen de volgende aspecten zijn verwerkt.

  • Aansluiten op de structurele kenmerken van het bestaande terrein (1e en 2e fase) namelijk wegen, waterlopen, groenstructuur.
  • Aansluiten op de rationele opzet en verkaveling van het omringende poldergebied.
  • Voorzien in voldoende waterberging, die tevens beschikbaar is als bluswatervoorziening (zie ook 4.1).
  • Voorzien in een goede landschappelijke inpassing (10 meter brede groenstrook).
  • Overeenkomstig de geldende regeling voor het bestaande bedrijventerrein uitgaan van de toelaatbaarheid van categorie 4.2-bedrijven.
  • Waarborgen van een voldoende afstand tussen dorpsbebouwing en bedrijventerrein. In relatie tot een toelaatbaarheid van categorie 4.2-bedrijven betekent dat een aan te houden milieuzonering van ten minste 300 meter.
  • Waarborgen, ingevolge externe veiligheid, van een voldoende afstand (40 meter) tussen het bedrijventerrein (bebouwing) en de langs de Putkilweg (oostzijde) gelegen DOW-leiding.

3.2.3 Verkeer en vervoer

Auto ontsluiting

Het bedrijventerrein wordt extern ontsloten via de Valckenisseweg. Hierop zijn enkele aantakkingen gerealiseerd (De Poort). De ontsluiting is rationeel en doelmatig vormgegeven. Bedrijven voorzien in parkeerruimte op eigen terrein. Via de Valckenisseweg zijn het regionale wegennet en de A58 snel toegankelijk. Het bedrijventerrein is om deze reden goed voor autoverkeer ontsloten. Aan de oostzijde is in de nieuwe fase voorzien in ruimte voor noodontsluiting.

Openbaar vervoer

De ontsluiting door openbaar vervoer is matig. Er is geen treinstation de halte voor busvervoer bevindt zich buiten de gangbare reikwijdte van 450 meter.

3.2.4 Wonen

Op bedrijventerrein De Poort zijn de volgende (bedrijfs)woningen aanwezig:

  • Valckenisseweg 1;
  • Valckenisseweg 1A.

3.2.5 Onder- en bovengrondse infrastructuur

Ter plaatse is de volgende ondergrondse en bovengrondse infrastructuur aanwezig.

  • Langs de noordzijde van De Poort is een bovengrondse 150 kV hoogspanningsverbinding aangelegd.
  • Ten zuidoosten van bedrijventerrein de Poort liggen twee industriële leidingen waardoor gevaarlijke stoffen worden getransporteerd. Het betreft een aardgasleiding (20 inch en 66 bar) van de Gasunie en een propyleenleiding (6 inch en 100 bar) van DOW (zie ook bijlage 1).

3.2.6 Waterhuishouding

Het plangebied ligt in het afvoergebied van het gemaal Spuikom Bath. Via een stelsel van primaire en secundaire waterlopen en bermsloten en kavelsloten wordt overtollig water door neerslag afgevoerd richting gemaal en uiteindelijk uitgelaten op de Westerschelde. Het polderpeil is voornamelijk afgestemd op de agrarische belangen. In de (directe) omgeving van het plangebied is geen bijzondere natuur aanwezig, op grond waarvan sprake zou kunnen zijn van een bufferzone.

Het bedrijventerrein is aangesloten op de gemeentelijke riolering. Er zijn geen problemen met het grondwater. Wel is van belang dat het plangebied in een zoetwateraanvoergebied ligt. Er dient derhalve zorgvuldig met de kwaliteit van het oppervlaktewater te worden omgegaan.

Er zijn geen primaire noch secundaire waterkeringen aanwezig die bescherming behoeven vanuit het Barro/Rarro of de verordening.

3.2.7 Landschap, natuur en ecologie.

Bedrijventerrein De Poort is gesitueerd in een grootschalig agrarisch landschap. Er zijn geen natuurwaarden en natuurgebieden aanwezig op of in de directe nabijheid van het bedrijventerrein. Rondom het bedrijventerrein is sprake van enige groene afscherming, die zorgt voor een landschappelijke inpassing.