direct naar inhoud van 5.9 Waterparagraaf
Plan: Havens Yerseke
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0703.07YeBPHavens-vg01

5.9 Waterparagraaf

Toetsingskader

Het is wettelijk verplicht een watertoets uit te voeren. Dit is een procedure waarbij de initiatiefnemer in een vroeg stadium overleg voert met de waterbeheerder over de beoogde ruimtelijke ontwikkeling. De watertoets heeft als doel het voorkomen van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen die negatieve effecten hebben op het duurzame waterbeheer. De plangebieden liggen binnen het beheersgebied van waterschap Scheldestromen, verantwoordelijk voor het waterkwaliteits- en waterkwantiteitsbeheer.

De tekst is voorgelegd aan de waterbeheerder. Het waterschap heeft een wateradvies gegeven in het kader van het overleg ingevolge artikel 3.1.1 Bro (zie bijlage 4 )

In bijlage 5 is een overzicht op genomen van het relevante waterbeleid op Europees, nationaal en provinciaal niveau.

Onderzoek en conclusie

Huidige situatie

De huidige waterhuishoudingssituatie is beschreven in paragraaf 3.7.

Toekomstige situatie (plansituatie)

De toekomstige situatie (zie paragraaf 4.7) is getoetst aan een aantal waterhuishoudkundige criteria, die in het kader van de watertoets van belang zijn. Hieronder volgt het resultaat van de toetsing.

Veiligheid en waterkeringen en waterkwantiteit

Voor toekomstige nieuwbouw en uitbreiding van gebouwen en andere bouwwerken is van belang dat, wanneer dit valt binnen de keurzone van de primaire en regionale waterkeringen, een vergunning noodzakelijk is.

Op basis van de keur is ook voor bepaalde soorten gebruik van opstallen en gronden binnen de keurzone een watervergunning vereist. Dat betreft bijvoorbeeld het hebben van hogedrukleidingen, bepaalde inrichtingen (bedrijfsmatig werken met explosiegevaarlijke materialen) en de opslag van explosie gevaarlijke materialen). De watervergunning wordt aangevraagd bij het waterschap Scheldestromen.

Afvalwater en riolering

In de rioleringssituatie zijn geen wijzigingen voorzien. Nieuwe bebouwing dient wat betreft de droogweerafvoer (het vuile water) te worden aangesloten op de bestaande rioleringssystemen.

Voor hemelwater wordt de volgende voorkeursvolgorde aangehouden:

vasthouden - bergen - afvoeren.

Ten aanzien van afvoeren van hemelwater geldt dat in de Ankerweg hemelwater via het bestaande gemengde rioleringssysteem wordt afgevoerd. Elders in het plangebied stroomt hemelwater direct de Oosterschelde in.

Afvalwater ter plaatse van de afspuitplaatsen bij de kraaninstallaties en van andere gebouwen binnen het haventerrein wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Waterkwaliteit en ecologie

In het plangebied bevinden zich geen waterlopen, wel havenbekkens die in directe verbinding staan met de Oosterschelde. In het bestemmingsplan is het water niet afzonderlijk bestemd, maar vormt het onderdeel van het gebruik Bedrijf- Haven en Recreatie (met de aanduiding jachthaven).

Het bedrijventerrein ligt, gescheiden door de primaire waterkering, naast de Oosterschelde (zie paragraaf 5.7).

Bij eventuele toekomstige (ver)bouwplannen dienen duurzame niet-uitloogbare bouwmaterialen toegepast te worden (geen zink, lood, koper en PAK's-houdende materialen) om diffuse verontreiniging van water en bodem te voorkomen. Daarnaast wordt de voorkeursvolgorde van schoonhouden-scheiden-zuiveren gehanteerd.

Onderhoud

Voor werkzaamheden binnen de keurzone van de waterkering of waterlopen dient bij het waterschap een vergunning te worden aangevraagd.

Conclusie

Geconcludeerd wordt dat het bestemmingsplan geen negatieve gevolgen heeft voor de bestaande waterhuishoudkundige situatie. De waterhuishoudkundig relevante ontwikkelingen voldoen aan de doelstellingen van duurzaam waterbeheer.

Er wordt een bestemming Waterkering en een dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering opgenomen voor de gronden binnen de zone waterstaatswerk van de primaire waterkering.