direct naar inhoud van 5.2 Milieuhinder
Plan: Havens Yerseke
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0703.07YeBPHavens-vg01

5.2 Milieuhinder

5.2.1 Milieuhinder bedrijvigheid

Inleiding

Ter beperking van milieuhinder voor de omgeving worden grenzen gesteld aan de toelaatbaarheid van bedrijfsactiviteiten. Dit gebeurt aan de hand van een milieuzonering. Deze milieuzonering geeft aan welke activiteiten voor de huidige en toekomstige bedrijven mogelijk zijn. Ook geeft het aan welke bedrijven in de toekomst binnen het plangebied uit milieuoogpunt toelaatbaar zijn, indien bestaande bedrijvigheid verdwijnt.

Binnen de randvoorwaarde dat de milieuhinder voor de omgeving tot een minimum moet worden beperkt, geldt als uitgangspunt voor de milieuzonering dat bestaande en nieuw te vestigen bedrijven maximale ontwikkelingsmogelijkheden worden geboden.

Het is algemeen gebruik om te zoneren op basis van richtafstanden voor de verschillende milieuaspecten (geluid, geur, stof, risico). Deze richtafstanden kunnen worden ontleend aan de publicatie "Bedrijven en milieuzonering" van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) van 2009.

Richtafstanden

Voor de zonering op basis van richtafstanden wordt in voorliggend bestemmingsplan gebruikgemaakt van de zogenaamde "Staat van Bedrijfsactiviteiten Bedrijventerrein" (zie ook bijlage 2). Met behulp van deze staat wordt ook de mate van milieubelasting van de reeds op het bedrijventerrein aanwezige bedrijven en bedrijfsactiviteiten globaal beoordeeld op basis van richtafstanden. Dit heeft geresulteerd in een inschaling van de verschillende bedrijven (zie paragraaf 3.3).

Omgevingstype

Het tweede uitgangspunt bij de VNG systematiek is dat het gaat om woningen gelegen in het omgevingstype 'rustige woonwijk' (zogeheten basisreferentietype) met weinig verkeer bij de bepalingen van de afstanden. Maar niet elke omgeving is te typeren als rustige woonwijk. Dit maakt dat een nader onderzoek naar de feitelijke omgeving (plangebied en omgeving) met zich mee kan brengen dat sprake is van een andere type omgeving dan het basisreferentietype van de VNG.

Het onderscheid in omgevingstypen biedt de mogelijkheid om rekening te houden met de

specifieke milieugevoelige kwaliteiten van die specifieke omgeving bij het toepassen van de Lijst van bedrijven. De VNG onderscheidt zelf ook een aantal omgevingstypen, te weten:

  • rustige woonwijk: een woonwijk die is ingericht volgens het principe van functiescheiding. Afgezien van wijkgebonden voorzieningen komen vrijwel geen andere functies (zoals bedrijven en kantoren) voor;
  • rustig buitengebied: vergelijkbaar omgevingstype als rustige woonwijk, (eventueel met verblijfsrecreatie) en een stilte- of natuurgebied. Er is geen belemmeringen van hoofdinfrastructuur;
  • gemengd gebied: een gebied met een matige tot sterke functiemenging. Direct naast woningen komen andere functies voor zoals winkels, horeca en kleine bedrijvigheid. Gebieden die direct langs de hoofdinfrastructuur liggen, behoren eveneens tot het omgevingstype gemengd gebied. Hier kan de verhoogde milieubelasting voor geluid de toepassing van kleinere richtafstanden rechtvaardigen. .

Indien de omgeving in de specifieke situatie dit rechtvaardigt kunnen gemotiveerd kleinere richtafstanden worden aangehouden. In het bestemmingsplan wordt dit onderbouwd. Beoordeeld wordt van welke omgeving sprake is en voor welke milieuaspecten die correctie aanvaardbaar wordt geacht.

Omgevingstype Havens Yerseke

Het omgevingstype 'rustige woonwijk' en 'rustig buitengebied' is met betrekking tot dit bestemmingsplan niet aan de orde.

  • De havens zijn gescheiden van de woonomgeving aangelegd en primair beoogd voor bedrijvigheid, visserij (noordelijk deel) en de recreatie (zuidelijk deel).
  • Het plangebied bevindt zich in de (directe) nabijheid van gebiedsontsluitingswegen (gemeentelijk en provinciaal hoofdwegennet).
  • Er wordt niet gewoond.

Het aangrenzende gebied is gemengd: wonen en bedrijfsmatige activiteiten vinden min of meer gemengd plaats: Burenpolder, recreatiegebied KijkUit, Oesterputten.

Staat van Bedrijfsactiviteiten

Belangrijk onderdeel van de VNG publicatie is een standaard bedrijvenlijst die moet worden bewerkt tot een voor het plangebied bruikbare bedrijvenlijst.

De Staat van Bedrijfsactiviteiten is een lijst waarin de meest voorkomende bedrijven en bedrijfsactiviteiten aan de hand van milieucategorieën zijn gerangschikt naar de mate van belasting van het milieu. Hoe hoger de milieubelasting van het bedrijf, hoe hoger de milieucategorie is waaronder het bedrijf valt. Iedere milieucategorie wordt vertaald naar een minimaal aan te houden afstand ten opzichte van een rustige woonwijk. Voor andere omgevingstypen en voor incidentele woonbebouwing (waaronder bedrijfswoningen) kunnen volgens de toelichting van de Staat van Bedrijfsactiviteiten de te hanteren richtafstanden met ten minste één afstandsstap naar beneden toe worden gecorrigeerd. Het gaat hierbij om indicatieve afstanden, in een concrete situatie wordt de werkelijk aan te houden afstand nader bepaald. De volgende milieucategorieën zijn in de staat onderscheiden.

  • Categorie 2-bedrijven zijn bedrijfstypen c.q. bedrijfsactiviteiten die gelet op hun aard en invloed op de omgeving toelaatbaar zijn tussen of onmiddellijk naast woonbebouwing, echter alleen in gebieden met gemengde functies. Als richtafstand ten opzichte van een rustige woonwijk wordt 30 meter aangehouden.
  • Categorie 3.1-bedrijven zijn bedrijfstypen die gelet op hun aard en invloed op de omgeving toelaatbaar zijn aan de rand van woonwijken, echter in het algemeen gescheiden door een weg of groenstrook. Als richtafstand ten opzichte van een rustige woonwijk wordt 50 meter aangehouden.
  • Categorie 3.2-bedrijven zijn bedrijfstypen die gelet op hun aard en invloed op de omgeving in enige mate ruimtelijk gescheiden zijn van woonwijken, zijn voorzien van een eigen autoverbinding met de hoofd- en / of verzamelwegen. Als richtafstand geldt 100 meter.
  • Categorie 4.1- en 4.2-bedrijven zijn bedrijfstypen die gelet op hun aard en invloed op de omgeving op behoorlijke afstand van woonwijken gesitueerd moeten te zijn. Als richtafstand wordt voor categorie 4.1-bedrijven 200 meter aangehouden. Voor categorie 4.2.-bedrijven geldt een richtafstand van 300 meter.

Milieuzonering

Bestaande zonering

De havens zijn momenteel gezoneerd. In de geldende juridisch-planologische regeling (geldend bestemmingsplan) zijn overal bedrijven tot en met categorie 4.1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten toegestaan.

Uitgangspunten zonering

Ten aanzien van de milieuzonering - en bestemmingslegging geldt het volgende.

  • Gelet op het aangrenzende woongebied (kern Yerseke) en het provinciaal beleidskader worden in het algemeen bij kernen slechts bedrijven tot milieucategorie 3.2 toelaatbaar geacht. Zwaardere bedrijfsfuncties dienen op grootschalige bedrijventerreinen te worden geconcentreerd.
  • De omgeving is gemengd gebied. Er is geen sprake van rustig woongebied. er kan daarom met 1 afstandsstap worden afgeweken van de richtafstanden voor rustige woongebieden.

Beoogde zonering en inschaling

  • De gemeente acht het uit oogpunt van de bestaande situatie en op grond van het voorgaande aanvaardbaar voor het overgrote deel van de beroepshaven de (lagere) milieucategorie 3.2 op te nemen. Het betreft daarbij:
    • 1. de (toeleidende) kaden en wegen;
    • 2. de feitelijke havenbekkens.

Hiervoor geldt onder andere de volgende motivering:

    • 1. de gronden zijn in bezit van de gemeente;
    • 2. ter plaatse zijn geen bouwvlakken geprojecteerd;
    • 3. ter plaatse vinden geen zware bedrijfsmatige activiteiten plaats.
  • Aan de uiterste oostflank van de beroepshaven is het bestaande bouwvlak bevestigd. Binnen het geprojecteerde bouwvlak, dat op ruime afstand (meer dan 100 meter van woonbestemmingen in de kern Yerseke) is gesitueerd, zijn bedrijven tot milieucategorie 4.1 toelaatbaar. De aanwezige bedrijven (zie ook 3.3) zijn in de volgende tabel voorzien van een SBI-codering en ingeschaald op basis van de Staat van Bedrijfsactiviteiten.

Adres   Aard van het bedrijf   SBI-code   Categorie Staat van Bedrijfsactiviteiten  
Dregweg 2   Productschap Vis (kantoor en veiling)   51.3   2  
Dregweg 4   Rijksdienst voor Keuring vee en vlees (RVV)   n.v.t.   n.v.t.  
Dregweg 6   Scheepswerf   35.1   5A  
Dregweg 10   Machinefabriek   29   4.1  
Ankerweg   Diverse boxen voor opslag   n.v.t.   n.v.t.  
Meerpaalweg   Diverse boxen voor opslag   n.v.t.   n.v.t.  
Meerpaalweg   Havenontvangstinstallatie   n.v.t.   n.v.t.  

  • Binnen de beroepshaven is één bedrijf aanwezig dat niet in overeenstemming is met het geformuleerde toelatingsbeleid op grond van de richtafstanden. Voor die bedrijven is voorzien in een specifieke op de situatie afgestemde regeling (zie paragraaf 6.2.2).

  • De Prinses Beatrixhaven en Prins Willem Alexanderhaven zijn recreatief in gebruik. Op basis van de VNG publicatie geldt voor de jachthaven het volgende (zie tabel).

Adres   Aard van het bedrijf   SBI-code   Categorie Staat van Bedrijfsactiviteiten  
Prinses Beatrixhaven / Prins Willem Alexanderhaven   jachthaven met diverse voorzieningen   932   3.1  

  • Ten aanzien van de bepalende milieufactoren voor de jachthaven geldt het volgende. De volgende richtafstanden zijn van toepassing:
    • 1. 10 meter voor stof,
    • 2. 10 meter voor geur;
    • 3. 50 meter voor geluid;
    • 4. 30 meter voor gevaar.
  • De jachthaven is overal op een afstand van tenminste 50 meter van gevoelige bestemmingen (zoals woningen). Er zijn geen belemmeringen voor de jachthaven.

Horeca

Staat van Horeca-activiteiten

Voor het reguleren van horecabedrijven is een Staat van Horeca-activiteiten beschikbaar. In dit bestemmingsplan wordt hiervan gebruik gemaakt. Bij de uitwerking van ruimtelijk beleid voor hinderlijke horeca-activiteiten worden drie stappen onderscheiden:

  • indelen van activiteiten in ruimtelijk relevante hindercategorieën;
  • onderscheiden van gebiedstypen met een verschillende hindergevoeligheid;
  • uitwerken van een beleid in hoofdlijnen: in welke gebieden zijn welke categorieën in het algemeen toelaatbaar.

In de Staat van Horeca-activiteiten worden de volgende categorieën horeca-activiteiten onderscheiden:

  • "lichte horeca" (categorie 1);
  • "middelzware horeca" (categorie 2);
  • "zware horeca" (categorie 3).

Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar bijlage 3.

Inschaling en toelaatbaarheid

Uit milieuhygiënisch oogpunt worden in het plangebied ter plaatse van horecafuncties horeca-activiteiten uit maximaal categorie 1c rechtstreeks toelaatbaar geacht. Dit zijn lichte horecabedrijven die over het algemeen slechts beperkt hinder veroorzaken voor omwonenden.

Cafés, bars en zaalverhuur en dergelijke vallen in categorie 2 van de Staat van Horeca-activiteiten, dancings en discotheken vallen in categorie 3 van de staat. Categorie 2 en 3 horecabedrijven passen derhalve niet in de algemene toelaatbaarheid.

Logies, hotel, pension

Logies

Logies is het aanbieden van bedrijfsmatig verblijf of (nacht) verblijf (altijd voor meerdere nachten), waarbij de betreffende personen het hoofdverblijf elders hebben.

Hotel

Een hotel is een horecabedrijf, dat tot hoofddoel heeft het verstrekken van logies (per nacht) met als nevenactiviteiten het verstrekken van maaltijden en dranken voor consumptie ter plaatse.

Hotels hebben de volgende kenmerken.

  • Gasten voorzien niet zelf in (het verzorgen van) maaltijden en dranken.
  • Gasten beschikken (grotendeels) over eigen sanitaire voorzieningen.
  • Gasten beschikken over eigen kamers.
  • Het verblijf van gasten is veelal beperkt tot een korte periode.

Pension

In een pension kan men per nacht of voor een langere periode verblijven. In Reimerswaal zijn pensions uitdrukkelijk niet opgenomen in de Staat van Horeca-activiteiten.

Havens Yerseke en huisvesting arbeidsmigranten

De gemeente heeft zich op het standpunt gesteld dat binnen de bestemming "Horeca" een pension niet is toegestaan. De toelaatbaarheid van horecabedrijven volgt uit de Staat van Horeca-activiteiten. Pensions komen in deze staat niet voor en zijn thans niet in Havens Yerseke aanwezig.

Huisvesting Arbeidsmigranten

Logies voor arbeidsmigranten is gedefinieerd als:

'het bedrijfsmatig verblijf en/of nachtverblijf (altijd voor meerdere nachten) aanbieden, waarbij de betreffende persoon het hoofdverblijf elders heeft, waarbij geen sprake is van continuïteit in de samenstelling ervan en onderlinge verbondenheid, ongeacht of arbeidsmigranten hetzelfde werk verrichten, dezelfde nationaliteit delen en gezamenlijk de huishouding doen.'

Conclusie

  • De (horeca)functies vormen, gelet op de richtafstanden die gelden en het bestaand geldend juridisch-planologisch gebruik, geen belemmering voor de omgeving.
  • Huisvesting van arbeidsmigranten is binnen de havencomplexen en het bedrijventerrein niet wenselijk.
5.2.2 Geurhinder

Er is sprake van consoliderend bestemmingsplan. Geurhinder is niet aan de orde. Er is om deze reden ook geen onderzoek verricht.

5.2.3 Geluid

Wegverkeerslawaai

Actualisering

In het plangebied worden geen nieuwe geluidgevoelige functies geprojecteerd. Er is met betrekking tot de actualisering van het bestemmingsplan sprake van een consolidatie van de huidige situatie. Akoestisch onderzoek is derhalve niet nodig.

Spoorweglawaai

Het plangebied Kruiningen is niet gelegen in de nabijheid van een spoorwegtracé. Voorts zijn geen nieuwe geluidgevoelige objecten geprojecteerd.

Industrielawaai

Analyse

Rond de scheepswerf is op 11 maart 1992 bij Koninklijk Besluit een geluidzone vastgesteld. In 1998 is onderzoek verricht naar de geluidssituatie in het gebied. Dit heeft er toe geleid dat de geluidzone is gewijzigd. De geluidszone valt deels over het plangebied en ligt ook deels over de aangrenzende gebieden Kijkuit en de kern Yerseke.

Buiten de geluidszone mag de geluidsbelasting als gevolg van de bedrijven binnen de Haven (scheepswerf en machinefabriek Dregweg) niet meer bedragen dan 50 dB(A). Binnen de geluidszone geldt voor nieuw te bouwen woningen een voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) en voor bestaande woningen 55 dB(A). Binnen het plangebied bevinden zich geen woningen en zijn geen woningen voorzien. Er zijn geen verandering voorzien ten aanzien van de geluidszone.

Conclusie

De huidige geluidszone wordt bestendigd.