direct naar inhoud van 4.3 Wegverkeerslawaai
Plan: Locatie school te Hoornaar
Status: concept
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0689.WP3004-ont1

4.3 Wegverkeerslawaai

Op grond van de Wet geluidhinder (Wgh) bevinden zich langs alle wegen geluidszones, met uitzondering van:

  • Woonerven, en;
  • 30 km/h-gebieden.

Binnen de geluidszone van een gezoneerde weg dient de geluidsbelasting aan de gevel van nieuwe geluidgevoelige bestemmingen aan bepaalde wettelijke normen te voldoen. Volgens artikel 74 van de Wet geluidhinder is de breedte van een geluidszone afhankelijk van het aantal rijstroken en de ligging van de weg (stedelijk of buitenstedelijk).

Alle wegen in de nabijheid van het wijzigingsgebied (de Dorpsweg, de Hoge Giessen, Lage Giessen, Groeneweg en De Schans) hebben een maximumsnelheid van 30 km/h en zijn derhalve niet-gezoneerd in het kader van de Wet geluidhinder. Rijksweg A27 heeft een onderzoekszone van 400 m. Het wijzigingsgebied liggen echter op meer dan 1.000 meter afstand van de A27 zodat akoestisch onderzoek naar wegverkeerslawaai ten aanzien van de A27 derhalve achterwege kan blijven. Aangezien het wijzigingsgebied niet gelegen zijn binnen de zones van gezoneerde wegen is toetsing aan de normen van de Wgh niet vereist.

De Wet geluidhinder kent geen geluidsnormen voor 30 km/h-wegen. Het vaststellen van hogere grenswaarden voor 30 km/h-wegen is daarom niet mogelijk. Wel dient in het kader van een goede ruimtelijke ordening de aanvaardbaarheid van de geluidsbelasting te worden onderbouwd. Hierbij kan aansluiting worden gezocht bij de systematiek en normstelling uit de Wgh. De voorkeursgrenswaarde uit de Wgh bedraagt 48 dB. Ontheffing langs gezoneerde wegen is in binnenstedelijke situaties mogelijk tot de uiterste grenswaarde van 63 dB. De voorkeursgrenswaarde en de uiterste grenswaarde gelden daarbij als respectievelijk richtwaarde en maximaal aanvaardbare waarde.

Krachtens artikel 110g van de Wet geluidhinder mag het berekende geluidsniveau van het wegverkeer worden gecorrigeerd in verband met de verwachting dat motorvoertuigen in de toekomst stiller zullen worden. Voor wegen met een snelheid lager dan 70 km/h geldt een aftrek van 5 dB. Op alle hierna genoemde geluidsbelastingen is deze aftrek toegepast, tenzij anders is vermeld.

Voor de 30 km/h-wegen is akoestisch onderzoek uitgevoerd volgens Standaard Rekenmethode I (SRM I) conform het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006. Voor de berekeningen is voor de betreffende wegen uitgegaan van de verkeersintensiteitsgegevens voor het jaar 2023 zoals opgenomen in tabel 4.1. De SRM I-berekeningen zijn opgenomen in Bijlage 1.

Op basis van de SRM I-berekeningen blijkt dat de geluidsbelasting ter hoogte van de nieuwe geluidgevoelige functies als gevolg van de niet-gezoneerde 30 km/h-wegen maximaal 58 dB bedraagt op een maatgevende waarneemhoogte van 1,5 m.

De geluidsbelasting op de gevel van de woningen kan worden gereduceerd door maatregelen aan de bron of in het overdrachtsgebied. Er is een aantal maatregelen aan de bron denkbaar. De eerste mogelijkheid is het beperken van de verkeersomvang, de snelheid of wijziging van de samenstelling van het verkeer. Deze maatregelen zijn alleen mogelijk als de functie van de weg wordt gewijzigd. Dit stuit op overwegende bezwaren van verkeers- en vervoerskundige aard. De Lage Giessen en Hoge Giessen behoren tot de hoofdverkeerstructuur van de kern Hoornaar. De functie als ontsluitingsweg dient ten behoeve van een goede bereikbaarheid te worden behouden.

Een andere maatregel aan de bron is het toepassen van een geluidsreducerende wegdekverharding bijvoorbeeld door het asfalteren van het kruisingsvlak in plaats van de huidige elementenverharding. Echter, hierdoor zal de snelheid hoger liggen en de verkeersveiligheid negatief beinvloed kunnen worden. Tevens betreft het een kostbare ingreep zodat dit stuit op bezwaren van financiële aard.

Maatregelen in het overdrachtsgebied in de vorm van geluidsafschermende voorzieningen (scherm of wal) stuiten op overwegende bezwaren van stedenbouwkundige aard. Dergelijke geluidsafschermende voorzieningen zijn in binnenstedelijk gebied vrijwel niet stedenbouwkundig inpasbaar. Bovendien zijn de geluidsafschermende voorzieningen onvoldoende doeltreffend. Doordat de geluidsafschermende voorziening dient te worden onderbroken ter plaatse van de Hoge Giessen voor de toegangsweg naar het parkeerterrein, hierdoor wordt het effect van de afscherming voor een belangrijk deel teniet gedaan. Ook stuit een geluidsafschermende voorziening op overwegende bezwaren van financiële aard vanwege de kosten. Een andere maatregel zoals het vergroten van de afstand tussen wegas en de ontwikkeling is niet mogelijk. Het bouwplan is dan niet meer inpasbaar.

Geconcludeerd kan worden dat redelijkerwijs geen maatregelen mogelijk zijn om de geluidsbelasting op de gevel van de woningen te reduceren. Daarnaast overschrijdt de geluidsbelasting de uiterste grenswaarde niet. Maatregelen aan de bron of in het overdrachtsgebied zijn niet mogelijk of stuiten op overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke of financiële aard. Maatregelen aan de zijde van de ontvanger zijn eventueel mogelijk in de vorm van het toepassen van dove gevels of vliesgevels.

Conclusie

Gezien het bovenstaande kan worden gesteld dat het akoestisch klimaat aanvaardbaar is. Aangezien 30 km/h-wegen niet-gezoneerd zijn, zijn vervolgprocedures ingevolge de Wgh niet noodzakelijk.