direct naar inhoud van 2.3 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Fietspad Vlietskade F277
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0689.BP8002-vast

2.3 Provinciaal en regionaal beleid

Provinciale Structuurvisie (2 juli 2010)

Provinciale Staten heeft de structuurvisie op 2 juli 2010 vastgesteld. In deze Visie op Zuid-Holland beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. De structuurvisie geeft een doorkijk naar 2040 en de visie voor 2020 met bijbehorende uitvoeringsstrategie. De nieuwe Structuurvisie komt in de plaats van de vier streekplannen en de Nota Regels voor Ruimte.

De kern van Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke pijlers. Dit wil Zuid-Holland bereiken door realisering van een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Goede bereikbaarheid in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur, zijn daarin kenmerkende kwaliteiten. De realisatie van het fietspad past binnen de uitgangspunten van de provinciale structuurvisie.

Verordening Ruimte (2 juli 2010)

De Verordening Ruimte is op 2 juli 2010 vastgesteld. De regels in deze verordening zijn bindend en werken door in bestemmingsplannen.

Streekplan Zuid-Holland Oost (2003)

Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben op 12 november 2003 het Streekplan Zuid- Holland Oost 2003 vastgesteld. In dit streekplan wordt gestreefd naar het beheersbaar houden van de mobiliteitsproblematiek, het ondersteunen van de ontwikkeling van de rond het Groene Hart liggende netwerkstad en naar het verbeteren van de benutting van het bestaande infrastructuurnetwerk. Om knelpunten op te heffen in dit netwerk zal waar nodig worden overgegaan tot het verbreden van bestaande en tot het aanleggen van nieuwe verbindingen. Aan de groeiende behoefte aan verplaatsingen moet zoveel mogelijk door middel van het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets kunnen worden voldaan.

Nota Regels voor Ruimte (2005)

Op 8 maart 2005 hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland de Nota Regels voor Ruimte vastgesteld. Deze Nota vormt naast de streekplannen het beoordelingskader voor gemeentelijke ruimtelijke plannen en bevat beleidsregels ten behoeve van de goedkeuring van deze plannen. De Nota vervangt de Nota Planbeoordeling 2002. Met de nieuwe Nota Regels voor Ruimte geeft de provincie vorm aan de verschuiving van toelatingsplanologie naar ontwikkelingsplanologie, waarbij de nadruk komt te liggen op het ontwikkelen van een duurzame omgevingskwaliteit. De Nota Regels voor Ruimte vormt dan ook een fundamentele herziening van de vroegere nota's. Lokale overheden krijgen meer ruimte om belangen van lokaal niveau op eigen wijze te regelen. Voor plannen voor bestaand stedelijk gebied is het toetsingskader beperkt.

Provinciaal Fietsplan 2008 'Zuid-Holland méér op de fiets'

Het fietsplan 2008 geeft kort het beleidskader aan en bevat daarnaast een concreet uitvoeringsprogramma voor de komende jaren. Het provinciaal fietsplan beschrijft de maatregelen om het fietsroutenetwerk te complementeren door de aanleg van ontbrekende schakels. In het provinciaal fietsplan ligt de nadruk vooral op aanvullende directe snelle verbindingen tussen de kernen in de regio. De belangrijkste doelstellingen zijn:

  • meer mensen op de fiets krijgen door het faciliteren van fietsroutes en goede verbindingen tussen kernen;
  • veilige schoolfietsroutes door het verbeteren van onveilige schoolroutes;
  • stimuleren fietsgebruik in combinatie met openbaar vervoer (ketenmobiliteit).

Eén van de hoofdopgaven uit het Coalitieakkoord 2007-2011 'Duurzaam denken, dynamisch doen' is integrale bereikbaarheid. Meer mensen op de fiets draagt bij aan de bereikbaarheid van de provincie en van kernen binnen de provincie. Daarnaast draagt goed fietsbeleid ook bij aan doelstellingen op het gebied van leefbaarheid en verkeersveiligheid. De provincie Zuid-Holland wil dan ook het fietsgebruik stimuleren. Naast deze directe doelstelling wil de provincie ook de ketenmobiliteit stimuleren en de positie van de fiets daarin versterken. Om dit voor elkaar te krijgen zet de provincie in op een beter fietsnetwerk, is er aandacht voor communicatie en gedrag en wordt geïnvesteerd in stalling- en overstapfaciliteiten.

Voor het fietsnetwerk zijn in het Coalitieakkoord de volgende doelen gesteld:

  • een stijging in de groei van het fietsverkeer door een uitgebreid fietspadennetwerk; minimaal 75 km extra fietspad tussen 2008 en 2012;
  • versterking van de recreatieve fietsinfrastructuur tussen stad en recreatieve gebieden; 10% meer ten opzichte van huidig fietspadenplan tussen 2008 en 2012.

Met gerichte communicatie is de provincie voornemens te sturen op het gedrag van (potentiële) fietsers, het gaat hierbij om het aanbieden van (nieuwe) diensten, het verlenen van service en het informeren van (potentiële) fietsers.

Meer en betere stalling- en overstapfaciliteiten in de provincie Zuid-Holland zijn bedoeld om enerzijds de doelstellingen van het fietsbeleid en anderzijds de ambitie uit het Coalitieakkoord over ketenmobiliteit te kunnen waarmaken om ten minste 3.000 fietsenstallingsplaatsen bij openbaarvervoerknooppunten te realiseren.

Het fietspad Vlietskade F277 voorziet in de aanleg van een ontbrekende schakel in het provinciale fietspadennetwerk. Het nieuwe fietspad zal zorgen voor een directe, veilige en comfortabele verbinding tussen Gorinchem en Arkel (als onderdeel van de nieuwe fietsverbinding tussen Gorinchem en Leerdam). In het provinciaal fietspadenplan is de doelstelling opgenomen om het fietspad F277 tussen 2008-2012 te realiseren (planning 2011). In de onderstaande figuur is het fietspad F277 aangegeven met een blauwe lijn.

afbeelding "i_NL.IMRO.0689.BP8002-vast_0002.png"

Figuur 2.1 Uitsnede kaart fietsplan 2008, provincie Zuid-Holland

Regionale structuurvisie Alblasserwaard Vijfheerenlanden (2004)

De regionale structuurvisie van de gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden geeft een visie op de toekomstige ontwikkeling van de regio. De centrale visie uit de nota is de vorming van een vitale regio, gericht op het duurzaam vernieuwen van zowel het landelijk als het stedelijk gebied, tezamen met het versterken van het overwegende open, rustige en authentieke karakter van de regio, waardoor bewoners, bedrijven en bezoekers zich thuis blijven voelen en zich verder kunnen ontplooien.

Regionale beleidslijnen voor stedelijke vernieuwing zijn:

  • verbetering van de kwaliteit van leef- en werkomgeving door herstructurering;
  • bevordering van zorgvuldig en efficiënt ruimtegebruik.

Beheerplan Wegen 2010-2015 van Waterschap Rivierenland

Het nieuwe Beheerplan Wegen 2010-2015 is opgesteld aan de hand van de hoofdlijnen van de Nota Mobiliteit. Het beheerplan Wegen 2010-2015 kent 7 belangrijke thema's. Een van deze 7 thema's is het stimuleren van het langzaam verkeer (fietsers en voetgangers). Daarnaast is een ander thema het verbeteren van de verkeersveiligheid. Het Waterschap Rivierenland wil de komende jaren langzaam verkeer stimuleren door aanleg van ontbrekende schakels in wandel- en fietsroutenetwerken. Daarbij wordt aan een hoger kwaliteitsniveau en een goede bewegwijzering gewerkt. De komende jaren zal het waterschap extra inspanningen plegen om te voldoen aan de landelijke normen voor verkeersveiligheid en het verbeteren van de veiligheid op schoolroutes. Met het toepassen van 'functioneel groen' is het Waterschap voornemens te zorgen voor vergroting van de verkeersveiligheid en vermeerderen van het areaal aan ecologische bermen. Tevens streeft het waterschap naar een goede berijdbaarheid/weginrichting. Dit doet het Waterschap de komende jaren door onder andere te zorgen dat het (door het bestuur vastgestelde) kwaliteitsniveau van de wegverharding gehandhaafd blijft, maar ook het op een efficiënte en effectieve wijze toepassen van markering en verkeersborden. Er zal voor worden gezorgd dat bermen zoveel mogelijk vrij blijven van obstakels en tevens voor een preventieve gladheidbestrijding.