direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Fietspad Vlietskade F277
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0689.BP8002-vast

2.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Giessenlanden Buitengewoon

In de op 18 december 2008 vastgestelde structuurvisie 'Giessenlanden Buitengewoon' worden de hoofdlijnen van de ruimtelijke ontwikkelingen voor de komende 15 jaar aangegeven. De gemeente wil in een vroegtijdig stadium een streefbeeld voor het grondgebied bepalen, zodat de gemeente weet wat zij zelf wil en tegelijk adequaat kan reageren op externe ontwikkelingen die op de gemeente afkomen.

Bereikbaarheid is één van de belangrijkste verkeersaspecten. Hierbij gaat het niet alleen om bereikbaarheid met de auto, maar ook aan de andere modaliteiten, zoals het fietsverkeer en het openbaar vervoer, dient voldoende aandacht te worden besteed. Niet alleen recreanten, maar ook schoolkinderen moeten veilig kunnen fietsen, met name in Schelluinen en in Arkel (onder andere de Vlietskade).

Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan 2010

De gemeente Giessenlanden heeft haar verkeersbeleid opgenomen in het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan (GVVP). Dit GVVP beschrijft per mobiliteitsthema het door de gemeenteraad vastgestelde beleidskader inzake uiteenlopende mobiliteitsonderwerpen. Daarnaast geeft het de oplossingsrichtingen weer, waarbinnen het algemeen bestuur vindt dat de geconstateerde knelpunten met betrekking tot mobiliteit gevonden en opgelost moeten worden. Dit beleidskader vormt voor het dagelijks bestuur het instrument om door middel van een uitvoeringsprogramma de vastgestelde knelpunten inzake mobiliteitsvraagstukken aan te pakken en op te lossen.

Terwijl de gemeente Giessenlanden met dit beleidsplan invulling geeft aan een 'duurzaam veilige mobiliteitsambitie', houdt zij ook vast aan de uitgangspunten van het provinciale structuurplan. De gemeente vervult haar rol als 'Poortwachter van het Groene Hart' waar zij zich inspant voor een blijvende groene omgevingskwaliteit met een groot respect voor het in stand houden en versterken van cultuurhistorische structuren. Daarnaast staat de gemeente ook voor een ontwikkelopgave van de 'Merwedezone' die zij graag in samenspraak en samenwerking met haar partners vanuit een gedragen gebiedsvisie ontwikkelt. De gemeente Giessenlanden zoekt hierbij naar het optimum waar het gaat om verkeersveiligheid, kwaliteit van de leefomgeving met respect voor milieu, groen en een goede ruimtelijke ordening.

In het GVVP wordt aandacht besteed aan het fietsbeleid. De gemeente heeft expliciet aandacht aan het fietsbeleid besteed in het coalitieakkoord 2006-2010. Het beleid is gericht op het veiliger maken van bestaande fietsroutes en het actief (met wegbeherende partners) gericht zoeken naar nieuwe ontwikkelmogelijkheden. Recreatieve fietsroutes worden vooral in verkeersluwe gebieden aangelegd, waarbij gebruik kan worden gemaakt van (zeer) smalle dijk- of polderwegen of van vrijliggende fietspaden. Waar mogelijk zullen deze laatste fietspaden ook ingepast worden in bekende schoolroutes. Bij vrijliggende fietspaden is er aandacht voor openbare verlichting. Beleidsonderlegger voor aanleg hiervan wordt gevormd door verkeersveiligheid en/of sociale veiligheid. De gemeente Giessenlanden conformeert zich aan het provinciaal fietsplan 2008 dat door Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland is vastgesteld.

Vigerende bestemmingsplan

Het plangebied is in het vigerende bestemmingsplannen 'Landelijk gebied' (vastgesteld op 28 mei 1998 door de gemeenteraad) en 'Dorpskern Arkel' (vastgesteld op 7 juni 1995 door de gemeenteraad) bestemd voor 'Agrarische doeleinden' en 'Verkeersdoeleinden'. In het vigerende bestemmingsplan 'Landelijk gebied' zijn de gronden langs de Vlietskade bestemd voor 'Agrarische doeleinden'. De geplande ontwikkeling is hierbinnen niet mogelijk. De gronden aan de Parallelweg zijn bestemd voor 'Verkeersdoeleinden'. In het vigerende bestemmingsplan 'Dorpskern Arkel' zijn de gronden aan de Parallelweg tevens bestemd voor 'Verkeersdoeleinden'. Er is echter voor gekozen om het gehele tracé van het fietspad in het bestemmingsplan op te nemen.