direct naar inhoud van 2.2 Rijksbeleid
Plan: Fietspad Vlietskade F277
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0689.BP8002-vast

2.2 Rijksbeleid

Nota Ruimte (2006)

In deze nota worden vier algemene doelen geformuleerd: versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland, bevordering van krachtige steden en een vitaal platteland, borging en ontwikkeling van belangrijke (inter)nationale ruimtelijke waarden en borging van de veiligheid. De volgende beleidsdoelen staan centraal: ontwikkeling van nationale stedelijke netwerken en stedelijke centra, verbetering van de bereikbaarheid, verbetering van de leefbaarheid en de sociaaleconomische positie van steden, bereikbare en toegankelijke recreatievoorzieningen in en rond de steden, behoud en versterking van de variatie tussen stad en land, afstemming van verstedelijking en economie met de waterhuishouding en waarborging van milieukwaliteit en veiligheid.

Enkele beleidslijnen uit de Nota Ruimte:

  • 1. streven naar bundeling van de verstedelijking, echter geen rode contouren om de kernen;
  • 2. bescherming van Het Groene Hart als nationaal landschap;
  • 3. gemeenten moeten de mogelijkheid hebben om de eigen natuurlijke aanwas op te vangen;
  • 4. veel sterker sturende rol van water bij de ruimtelijke inrichting.

De Nota Ruimte gaat, meer dan voorheen, uit van het motto 'decentraal wat kan, centraal wat moet'. Gebiedsgerichte, integrale ontwikkeling waarin alle betrokkenen participeren wordt ondersteund. Hiermee wordt meer verantwoordelijkheid gelegd bij de provincie en gemeenten om te sturen in de ruimtelijke ordening. Een goed functionerende verkeers- vervoersinfrastructuur en een betrouwbare bereikbaarheid is een belangrijke randvoorwaarde voor groeibevordering.

AMvB Ruimte (29 mei 2009)

Kern van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is dat alle overheden hun ruimtelijke belangen vooraf kenbaar maken en aangeven via welke weg zij die belangen denken te realiseren. Het Rijk geeft dit aan in de AMvB Ruimte.

De AMvB Ruimte omvat alle ruimtelijke rijksbelangen uit eerder uitgebrachte PKB's (planologische kernbeslissingen) die juridisch doorwerken op het niveau van bestemmingsplannen. Het gaat om kaders voor onder meer het bundelen van verstedelijking, de bufferzones, nationale landschappen, de ecologische hoofdstructuur, de kust, grote rivieren, militaire terreinen, mainportontwikkeling van Rotterdam en de Waddenzee. Met de AMvB Ruimte maakt het Rijk proactief duidelijk waar provinciale verordeningen en gemeentelijke bestemmingsplannen aan moeten voldoen.

Nota Mobiliteit

Het Rijk heeft in 2004 de Nota Mobiliteit vastgesteld welke de basis vormt van het nationale verkeersbeleid. Het verkeersbeleid van provincies en gemeenten anticipeert op de Nota Mobiliteit. De Nota Mobiliteit bevat essentiƫle onderdelen die de decentrale overheden moeten overnemen. Een van deze essentiƫle onderdelen vormt het stimuleren van het fietsgebruik door de aanleg van directe, comfortabele en veilige fietsroutes. De aanleg van ontbrekende directe schakels in het fietsnetwerk tussen kernen vormt hierbij een van de speerpunten. De nieuw te realiseren fietsverbinding tussen Gorinchem en Leerdam vormt een van de ontbrekende schakels.