direct naar inhoud van 2.4 Water
Plan: Woningen Abeelseweg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0687.BPBGMABE-OH99

2.4 Water

Om de bouw van 2 woningen aan de Abeelseweg in Middelburg mogelijk te maken verleent de gemeente planologische medewerking door middel van het opstellen en vaststellen van een nieuw bestemmingsplan. Als onderdeel hiervan moet een ruimtelijke onderbouwing worden geschreven. De onderstaande watertoets maakt deel uit van de ruimtelijke onderbouwing die in het kader van het nieuwe bestemmingsplan wordt opgesteld.

Het plan voorziet in de bouw van twee-onder-één-kap woningen. Er is sprake van een inbreidingslocatie.

De huidige bestemming van het perceel is Recreatie-Dagrecreatie met de functiebestemming Volkstuinen.

Door de bouw van de woningen neemt het extra verhard oppervlak niet noemenswaardig toe. Met het Waterschap Scheldestromen heeft overleg over de watertoets plaatsgevonden. Aan de hand van dit overleg is de watertoets tot stand gekomen.

Algemeen

De provinciale waterkansenkaart geeft aan dat de locatie geen aandachtsgebied is voor water. Er zijn beperkte infiltratiemogelijkheden, de ondergrond bestaat uit zand, de zettingsgevoeligheid is minimaal, er is geen zoetwaterbelvorming, de locatie is geschikt voor uitbreiding en er is geen sprake van een risico op wateroverlast. Ingevolge de Watertoets zijn de onderstaande aspecten beoordeeld:

Veiligheid

Het plangebied is net buiten de buiten beschermingszone gelegen. Er gelden daarom geen bebouwingsbeperkingen in gevolge de Keur waterschap Scheldestromen 2011.

Bebouwing

De waterkansenkaart geeft aan dat het gebied deel uitmaakt van een zandplaat. De locatie is geschikt voor bebouwing. Het plangebied bevindt zich ongeveer op 0,10 + N.A.P.

Bodemdaling

Bodemdaling is hier niet van toepassing.

Grondwaterbeheersplan

Er vindt binnen het plangebied geen onttrekking plaats van (diep)grondwater. Het plangebied bevindt zich niet in een grondwaterbeschermingszone.

Grondwaterkwaliteit

De grondwaterkwaliteit wordt niet negatief beïnvloed. Het gebruik van uitlogende bouwmaterialen zoals lood en zink, moet worden vermeden. De Zeeuwse aannemers hebben het Zeeuws convenant "Duurzaam Bouwen" ondertekend. Op grond hiervan worden bij de bouw duurzame materialen toegepast.

Grondwateroverlast

Grondwateroverlast is bij nieuwbouw door de huidige voorgestane bouw- en rioleringswijze niet aan de orde.

Hoogteligging

De hoogteligging van de wegas voor het plangebied bevindt zich op ca. N.A.P. + 0,10 m. Het bouwpeil van de woningen zal hier 0,20 m boven liggen, op 0,30 + N.A.P.

Infiltratie

Het gebied bevindt zich niet in een infiltratiegebied voor natuur en drinkwatervoorzieningen. Uitgaande van de provinciale waterkansenkaarten is er misschien infiltratie mogelijk. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of verticale drainage tot de mogelijkheden behoort.

Natte natuur

Het plangebied ligt niet in de directe nabijheid van waardevolle en/of beschermde natuur- en landschapsgebieden. Gelet op de geringe omvang van het plan kan er van uitgegaan worden dat het plan geen consequenties heeft voor natuurgebieden

Oppervlaktewaterkwaliteit

N.v.t.

Riolering

De d.w.a.- en h.w.a. riolering van de nieuw te bouwen woningen zal worden aangesloten op het bestaand gemengd rioleringsstelsel. Op de kavel ligt een gemeentelijke riolering die verlegd moet worden.

Verdroging

Verdroging is hier niet aan de orde.

Volksgezondheid

Door de aanwezigheid van riolering worden watergerelateerde ziekten geminimaliseerd.

Waterbeheer

De Abeelseweg bevindt zich in het peilgebied GPG 712 en heeft een zomerpeil van 1,85 – N.A.P. en een winterpeil van 2,05 – N.A.P. De inundatiediepte bedraagt 0,00 + N.A.P. De hoogte in het plangebied varieert van 0,10- N.A.P. tot 0,20 + N.A.P. Er zijn geen plannen bekend om het bestaande peilbesluit te wijzigen.

Wateroverlast

In het kader van het Waterbeheer 21e eeuw heeft het waterschap het regionale watersysteem getoetst aan de normen voor wateroverlast. De norm voor bebouwd gebied is 1:100 dat wil zeggen dat gebouwd gebied slechts mag inunderen bij een regenbui die statistisch gezien niet vaker dan één keer in de 100 jaar voorkomt. De toetsing geeft op hoofdlijnen inzicht op welke locaties sprake is van een hoger risico voor wateroverlast. Gelet op de eerder genoemde inundatiediepte is het plangebied niet gevoelig voor wateroverlast.

Waterschapswegen

Het plangebied bevindt zich binnen de bebouwde kom van Middelburg.

Zettinggevoeligheid

De zettinggevoeligheid wordt door de voorgestane bouw niet negatief beïnvloed. De functies vragen geen lage waterstand.