Plan: | "Kern Heinkenszand, gedeelte Dorpsstraat/Eendvogelstraat, 2013" |
---|---|
Status: | voorontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0654.BPHZDSES2013-0001 |
Analyse
De Structuurvisie Borsele 2009-2014 is opgesteld binnen de kaders van de Wro en is de opvolger van de Borsatlas 2003. De structuurvisie dient een tweeledig doel.
In de structuurvisie is op hoofdlijnen vastgelegd waar de gemeente op maatschappelijk, economisch en ruimtelijk gebied staat in 2014. Uitgangspunt hierbij is dat de structuurvisie voldoende ruimte biedt om nadere afwegingen te maken. Er zijn drie centrale beleidsdoelen voor het ruimtelijk beleid geformuleerd.
In de structuurvisie is voor een aantal kenmerkende gebieden een gebiedsgerichte aanpak voorgestaan. Voor de 15 kernen die Borsele telt, zijn er dorpsprofielen opgesteld. In deze profielen wordt in gegaan op de kwaliteiten van de dorpen en de gewenste ontwikkelingsrichting. Voor het voorliggende bestemmingsplan “Kern Heinkenszand, gedeelte Dorpsstraat/Eendvogelstraat, 2012” is de volgende ruimtelijke beleidsstrategie relevant.
Een aandachtspunt bij deze ontwikkelingen is een goede (kwalitatieve) afstemming op beoogde doelgroepen.
Toetsing
Voorliggend plan voorziet in de herstructurering van de voormalige EMTÉ-locatie en past binnen de structuurvisie van de gemeente.
Analyse
In het woningbouwprogramma 2010 - 2020, dat momenteel in voorbereiding is, zijn voor de voormalige EMTÉ-locatie 34 appartementen voorzien.
Toetsing
Gerealiseerd worden 29 appartementen en 4 groepswoningen, die niet meetellen in de woningbouwplanning. Ten behoeve van de ontwikkeling worden 3 bestaande panden, waarin gewoond mag worden, gesloopt. Er is derhalve sprake van een sluitende woningbouwplanning.
Analyse
Deze visie geeft sturing aan de ontwikkelingen op de woningmarkt. Het is een basis om te werken aan een goed functionerende woningmarkt. De gemeente heeft een nieuwe Woonvisie ontwikkeld, omdat de versie uit 2005 niet meer toegesneden was op de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt: de economische recessie en de demografische ontwikkelingen zoals krimp, vergrijzing en ontgroening van de bevolking.
De Woonvisie Borsele 2010-2015 schetst een samenhangend beeld van de gewenste ontwikkeling van het wonen in de gemeente tot 2015. Enerzijds is er aandacht voor de woningbehoefte, anderzijds voor de wenselijkheid van behoud van voorzieningen en het leefbaar houden van de verschillende kernen van Borsele.
De Woonvisie geeft geen gedetailleerd allesomvattend beeld, maar behandelt de hoofdlijnen van het beleid. Het geeft weer waar Borsele voor staat, wat de gemeente wil bereiken en wat de inzet is bij de onderhandelingen met externe partners met wie de gemeente deze doelstellingen wil realiseren.
In de Woonvisie staat de volgende relevante tekst:
Op de inbreidingslocatie van de vroegere EMTÉ zijn 25 appartementen gepland. [Terzijde: Inmiddels is de planning voor deze locatie aangepast (zie onder het kopje "Woningbouwplanning").] De woningen van R&B Wonen voor alle doelgroepen zijn goed verhuurbaar. In Heinkenszand kan de woonzorgzone verder worden uitgebreid. Ook is er volop vraag naar jongerenwoningen, waarvoor kleinschalige complexen kunnen worden gebouwd. In Heinkenszand wordt de mogelijkheid onderzocht om luxe huurappartementen voor senioren aan te bieden.
Toetsing
De planontwikkeling voldoet aan de uitgangspunten van de nieuwe Woonvisie.
Analyse
Werkstructuur
Om te komen tot een lokaal plan is gebruik gemaakt van de reeds aanwezige werkstructuren ten aanzien van woonzorgvoorzieningen in de gemeente. Borsele kent sinds het begin van de jaren 90 een Stuurgroep woon/zorgvoorzieningen Borsele, bestaande
uit:
Beleid
De Lokale nota wonen, zorg en welzijn in het kader van Zeeland Woonzorgland is gebaseerd op reeds beschikbare informatie en beleid.
Uitgangspunten provincie
De volgende uitgangspunten zijn gehanteerd.
Uitgangspunten gemeente
Gemeentelijk spreidingsplan
Voor de regio de Bevelanden wordt rekening gehouden met een uitbreidingsbehoefte van:
Voor Borsele betekent dit een uitbreidingsbehoefte van:
Verwacht wordt dat gelet op bevolkingsprognoses meer dan 110 zorgwoningen noodzakelijk zijn, mede gelet op verouderde woningen. In Heinkenszand zijn tot 2006 42 zorgwoningen gedacht.
Toetsing
Provincie en gemeenten zetten in op goed bereikbare en een voldoende aantal zorgwoningen. Uitgangspunt is de woonzorgvoorzieningen zoveel mogelijk in bestaand stedelijk gebied te realiseren. De voorliggende locatie in Heinkenszand ligt gunstig ten opzichte van bestaande voorzieningen en maakt deel uit van bestaand stedelijk gebied. Het aantal zorgwoningen, aangevuld met andere doelgroepen (PG-groepen) past binnen de planningsopgave.
Analyse
Het welstandsbeleid van de gemeente Borsele is verwoord in de Welstandsnota Borsele. Het belangrijkste doel van het welstandsbeleid is het vormen van een toetsingskader voor welstand, waarmee de aanwezige ruimtelijke kwaliteiten behouden en versterkt kunnen worden. Hiervoor zijn welstandscriteria opgesteld. Er zijn vier typen criteria:
Figuur 2.1 Welstandsniveaus Heinkenszand
De historische kern van Heinkenszand (Dorpsstraat) en de historische linten (onder andere een deel van de Eendvogelstraat en Stenevate) zijn aangewezen als een bijzonder welstandsgebied. Het beleid is erop gericht het bijzondere karakter te behouden en waar mogelijk te versterken. Dit leidt tot de volgende uitgangspunten.
Toetsing
In paragraaf 3.2 wordt het beoogde bouwplan beschreven. De beschrijving gaat ondermeer in op de zorgvuldige inpassing van het plan in de omgeving en de “dorpse” architectuurkenmerken. Hieruit blijkt dat voldaan wordt aan de hiervoor genoemde uitgangspunten van de welstandsnota.
Analyse
Algemeen
Voor de periode 2008-2013 wordt beleidsmatig ingezet op de uitgangspunten die per verzorgingsgebied zijn geformuleerd. De uitgangspunten sluiten aan bij de Regionale Detailhandelsvisie en het Integraal Omgevingsplan Zeeland.
Binnen de gemeente Borsele komen zes vormen van detailhandel voor:
Relevant is voor dit bestemmingsplan het beleid ten aanzien van detailhandel in een bovenlokaal verzorgingsgebied.
Bovenlokaal verzorgingsgebied (Heinkenszand en 's-Gravenpolder)
De dorpen Heinkenszand en 's-Gravenpolder worden in deze visie aangeduid als bovenlokaal verzorgend centrum voor de gemeente Borsele. De kernen worden gepositioneerd als centra met combinatie van recreatief winkelaanbod en boodschappenaanbod. Concentratie van aanbod in een compact, aantrekkelijk centrum is een belangrijke voorwaarde voor voldoende toekomstperspectief op dit niveau. Ook moet worden voorzien in randvoorwaarden zoals bereikbaarheid, een aangenaam winkelklimaat en voldoende parkeergelegenheid.
Overige uitgangspunten
Toetsing
De planontwikkeling voldoet aan de uitgangspunten van de detailhandelsvisie. Er is, uit oogpunt van flexibiliteit en in de lijn van de vigerende bestemming "Centrumvoorzieningen", een bestemming "Gemengd" opgenomen voor het deel van de ontwikkeling langs de Dorpsstraat. Binnen deze bestemming is de vestiging van voorzieningen, passend bij het bovenlokaal verzorgingsgebied van Heinkenszand mogelijk.
De ontwikkeling draagt zorg voor de eigen parkeerbehoefte. In de omgeving is voldoende parkeerruimte beschikbaar voor de bestaande functies en voorzieningen in de Dorpsstraat. Het oude parkeerterrein van de voormalige supermarkt was - en is - niet openbaar.