direct naar inhoud van 2.2 Bestaande situatie
Plan: Groote Lindt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0642.bp11grootelindt-3002

2.2 Bestaande situatie

2.2.1 Ligging in groter verband

Zwijndrecht ligt in het deltagebied van de grote rivieren, in de zuidoosthoek van IJsselmonde. Hier vervlechten zich de riviersystemen van de Lek (Rijn), Merwede (Waal) en Amer (Maas). Direct bij Zwijndrecht stromen de Oude Maas, Dordtse Kil, Beneden-Merwede en Noord. Zwijndrecht ligt ook op korte afstand van Rotterdam. Spoorverbindingen vanuit Rotterdam leiden via Zwijndrecht naar Antwerpen, de Brabantse stedenrij en via Betuweroute naar het Duitse Ruhrgebied. De aanwezigheid van het water en de sporen hebben geleid tot een sterke industriële ontwikkeling van Zwijndrecht en omgeving, zowel binnen- als buitendijks. Voor Zwijndrecht en omgeving karakteristieke industrieën waren vooral de aan het water gerelateerde industrieën, zoals de steen- en pannenbakkerijen, de zout- en glasnijverheid (vooral vanwege de drankenindustrie en glastuinbouw rond Rijnmond), de hout- en papierindustrie, scheepsbouw en lijnoliefabricage.

Een groot deel van het bebouwd gebied van Zwijndrecht bestaat uit bedrijventerrein. Hierin zijn twee zones te herkennen. Het in het zuidoosten uit het langs de Oude Maas gelegen haven- en industriegebied, dit havengebied vormt samen met de havens van Dordt-West het Westelijk havengebied van de Drechtsteden. De tweede zone betreft het industrie- en bedrijventerreinen bij het spoor tussen Rotterdam en Dordrecht en de A16. Het langs de Oude Maas gelegen haven- en industriegebied was tot ver in de 20e eeuw gelegen in de uiterwaarden ten noorden van de spoorbrug over de Oude Maas, maar strekt zich nu vanaf deze brug vooral westwaarts uit tot de grens met het buitengebied.

Het onderscheid tussen de buiten- en binnendijks gelegen bedrijventerreinen komt niet alleen tot uiting in de aanwezigheid van water, scheepvaart en kranen, maar ook in de ontsluitingsstructuur, de schaal en aard van de bebouwing en bedrijven en in het beeld van de openbare ruimte en van de onbebouwde terreindelen.

2.2.2 Omgeving plangebied

Het plangebied betreft een bedrijventerrein dat ligt aan de zuidzijde van de kern Zwijndrecht in het lint van bedrijventerreinen dat zich uitstrekt langs het water van de Oude Maas. Tot dit lint behoort ook het bedrijventerrein De Geer. De beide bedrijventerreinen liggen aan de Lindtsedijk, het bedrijventerrein Groote Lindt ligt buitendijks, De Geer ligt binnendijks. De dijk vormt een ruimtelijke en functionele scheiding tussen beide bedrijventerreinen.

Ten zuiden van het plangebied ligt een rivierenkruispunt van de waterwegen Oude Maas en Dordtse Kil. Aan dit kruispunt ligt het westelijk havengebied van de Drechtsteden, dat bestaat uit de bedrijventerreinen Groote Lindt en Dordt-West.

afbeelding "i_NL.IMRO.0642.bp11grootelindt-3002_0002.jpg"

2.2.3 Ruimtelijke structuur

Het bedrijventerrein Groote Lindt ligt ingeklemd tussen de Oude Maas en de Lindtsedijk. Deze dijk, is naast een belangrijke verkeersader en waterkering, ook een belangrijk element in de groenstructuur van Zwijndrecht. Door de hoogte van de dijk ontbreekt een visuele relatie met de woonwijken die aan de andere zijde van de dijk zijn gelegen. Het bedrijventerrein beslaat het gehele buitendijks gelegen gebied, van de Zwijndrechtsebrug tot aan het punt waar de Lindtsedijk tegen de Oude Maas ligt. In het noordoostelijk deel van het plangebied ligt de Drechttunnel, waarmee de A16 onder de Oude Maas doorgaat richting Dordrecht. Door de ligging van de dijk varieert de breedte van het bedrijventerrein van ruim 900 m ter plaatse van de Drechthaven tot minder dan 100 m ter hoogte van de Drechttunnel.

Het westelijk deel ontleent zijn structuur aan de drie havens, de Swinhaven, de Develhaven en de Drechthaven. Deze havens steken circa 600 tot 800 m het bedrijventerrein in. In het oostelijk deel van het bedrijventerrein bevinden zich nog twee kleinere havens, de Schokhaven en de Uilenhaven. Doordat enkele hallen nagenoeg op de rand van het water gebouwd zijn, zijn de havens vanaf het openbaar gebied nauwelijks zichtbaar. Vanaf de overzijde van de Oude Maas zijn de havens wel zichtbaar. Hier vallen de groene koppen van de haveneilanden extra op en zorgen voor een afwisselend beeld vanaf het water. Naast de groene koppen is er groen aanwezig langs de Lindtsedijk, de Oudemaasweg en de Merwedeweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0642.bp11grootelindt-3002_0003.jpg"

Op sommige delen van Groote Lindt heeft de afgelopen decennia een vernieuwing van de bedrijfsbebouwing plaatsgevonden. De hoogte en grootte van de bebouwing en bouwwerken varieert zeer sterk. Direct langs de Lindtsedijk bevinden zich kleinschaligere bedrijfshallen en bedrijfsruimtes. Verder de haveneilanden op bevinden zich grote en hoge bedrijfshallen. De hoogste bebouwing komt voor op het westelijk deel van het bedrijventerrein en vooral bij de Noordweg waar enkele zeer hoge bedrijfshallen zijn gerealiseerd.

Grootschalige open opslag van productiematerialen, zichtbaar vanaf de Lindtsedijk, vindt vooral plaats in het meest westelijke deel (staalnijverheid) en bij een deel van de silo's van de oostelijk gelegen chemische industrie. Elders wordt de meeste opslag door de bebouwing of door groen aan het zicht onttrokken.

afbeelding "i_NL.IMRO.0642.bp11grootelindt-3002_0004.png"

2.2.4 Functionele structuur

Groote Lindt is een bedrijventerrein met grootschalige zware industrie en nijverheid, waaronder scheepsbouw, chemische industrie, hout-, beton- en baksteenindustrie en staalbedrijven. Het bedrijventerrein ligt direct in open verbinding met de Oude Maas en is ook aangesloten op het sporennet van en naar het rangeerterrein Kijfhoek. Hierdoor is het bedrijventerrein bijzonder geschikt voor de zwaardere en aan het transport per water en rail gebonden bedrijvigheid. Daarnaast is het bedrijventerrein gezoneerd in het kader van de Wet geluidhinder en mogen zich op dit terrein zogeheten 'grote lawaaimakers' vestigen. Verder bevindt zich op het bedrijventerreinterrein een aantal Bevi-inrichtingen. Hierdoor spelen geluidshinder en externe veiligheid een grote rol. Hier zal verder op worden ingegaan in Hoofdstuk 4 in de paragrafen 4.3 en 4.5.

Hoewel het bedrijventerrein hoofdzakelijk een bedrijfsmatig karakter heeft, bevindt zich aan de Lindtsedijk nog een aantal detailhandelsvestigingen. Aan de Lindtsedijk 86 is een kringloopwinkel aanwezig, aan de Lindtsedijk 28 een bouwmarkt en aan de Lindtsedijk 24 een detailhandelsbedrijf in stenen en zand. Verder bevindt zich nog een onbemand benzinestation aan de Lintsedijk .

Daarnaast zijn op het bedrijventerrein 7 bedrijfswoningen gesitueerd. Deze woningen bevinden zich aan de Amerweg, de Lindtsedijk en de Oudemaasweg.