Plan: | Groote Lindt |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0642.bp11grootelindt-3002 |
Inleiding
In deze paragraaf wordt de huidige verkeersstructuur beschreven voor zowel het gemotoriseerd verkeer, het langzaam verkeer als het openbaar vervoer in het plangebied. Eveneens is de huidige verkeersafwikkeling en de parkeersituatie beschreven.
Verkeersstructuur
Ontsluiting gemotoriseerd verkeer
De ontsluiting van het bedrijventerrein vindt plaats vanaf de Lindtsedijk. De Lindtsedijk is onderdeel van de doorgaande dijkroute tussen Heerjansdam, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. De route verbindt ruimtelijk en functioneel diverse stedelijke, dorpse en landelijke milieus.
De Lindtsedijk sluit, ter hoogte van de Kreekweg, aan op de Burgemeester van Het Hoffweg. Deze sluit via de Plantageweg aan op de A16 in de richting van Dordrecht en Breda en via de Burgemeester Doumaweg en de P. Zeemanstraat aan op de A16 in de richting van Rotterdam.
Aan de westzijde van het plangebied sluit de Lindtsedijk aan op de Geerweg en is via de Munnikensteeg aangesloten op de A16 richting Rotterdam of Dordrecht.
Aan de oostzijde van het plangebied sluit de Lindtsedijk aan op de Ringweg en de Stationsweg vanwaar het centrum van Zwijndrecht is te bereiken.
Ontsluiting langzaam verkeer
Het fietsverkeer maakt gebruik van dezelfde ontsluitingswegen als het gemotoriseerd verkeer. Langs de Burgemeester van 't Hoffweg, de Geerweg en het grootste gedeelte van de Lindtsedijk zijn conform de inrichting volgens Duurzaam Veilig vrijliggende fietspaden gelegen.
Ontsluiting openbaar vervoer
Ten noorden van het bedrijventerrein liggen de wijken Kort Ambacht en Nederhoven. In deze wijken liggen diverse bushaltes. Deze haltes worden bediend door bussen in de richting van het station Zwijndrecht en richting Dordrecht.
Ontsluiting via spoor
Het bedrijventerrein is tevens bereikbaar via het spoor. Langs de Lindtsedijk is een raccordement gelegen. Via dit raccordement is het bedrijventerrein via station Zwijndrecht en het rangeerterrein Kijfhoek aangesloten op het internationaal spoornetwerk. Door dit spoor kunnen bedrijven ook via het spoor goederen aanleveren en is het bedrijventerrein multi-modaal bereikbaar, zowel via de weg, het spoor als het water.
Verkeersafwikkeling
In het Verkeers- en vervoersplan voor Zwijndrecht is aangegeven dat de bereikbaarheid van het bedrijventerrein goed is. Het vrachtverkeer wordt via ANWB-bewegwijzering via de afrit Hendrik-Ido-Ambacht naar de A16 geleid, zodat de woonwijken zoveel mogelijk gespaard blijven van vrachtverkeer. Daarnaast geldt de multi-modale ontsluiting (weg, spoor en water) als een voordeel dat de gemeente wil behouden.
Parkeren
In de periode 16 augustus 2006 tot 11 januari 2007 is een parkeeronderzoek (2007) uitgevoerd naar parkeerdruk op de bedrijventerreinen tijdens verschillende perioden. Uit dit onderzoek blijkt dat het bedrijventerrein een lage parkeerdruk kent.
Op de bedrijventerreinen wordt ernaar gestreefd het parkeren in het openbare gebied te beperken en bedrijven zoveel mogelijk op eigen terrein te laten parkeren. Bij nieuwbouw dient aan de hand van parkeernormen het benodigde aantal parkeerplaatsen te worden bepaald. De gemeente Zwijndrecht heeft de parkeerkencijfers van het CROW vastgesteld als gemeentelijke parkeernormen.
Conclusie
De bereikbaarheid voor het verkeer is goed te noemen. Door de inrichting van de meeste wegen conform de principes van het concept Duurzaam Veilig is de verkeersveiligheid in beide plangebieden voldoende gewaarborgd. Er doen zich geen knelpunten in de verkeersafwikkeling voor en er is geen sprake van parkeerproblemen.