direct naar inhoud van 4.2 Ruimtelijk-functionele uitgangspunten voor het plangebied
Plan: Dwarstocht
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00031-0004

4.2 Ruimtelijk-functionele uitgangspunten voor het plangebied

De verschillende beleidskaders (Hoofdstuk 2) en de aspecten die in de ruimtelijk-functionele analyse (Hoofdstuk 3) zijn beschreven vormen belangrijke bouwstenen voor onderhavig bestemmingsplan. Vanuit deze bouwstenen zijn de ruimtelijk-functionele uitgangspunten voor het bestemmingsplan benoemd. Deze worden in onderstaande subparagrafen nader toegelicht.

4.2.1 Bestaande rechten als uitgangspunt

Bij de actualisatie vormt het bestaande bestemmingsplan het vertrekpunt. Daarbij is ook gekeken naar het feitelijk gebruik van de gronden en naar de planologische mogelijkheden die op grond van vrijstellingen en vergunningen zijn verleend.

Daarnaast biedt het bestemmingsplan het juridisch planologisch kader waarin ook de mogelijke gevolgen voor het milieu worden meegewogen. In het geldende bestemmingsplan is via de toegepaste bestemmingen (distributiebedrijven voor de textielhandel) en een bedrijvenlijst de zwaarte van de toegestane bedrijven beperkt tot categorie 2. De bestaande bestemming als distributiecentrum voor de textielhandel (deze valt onder categorie 3.1) is eveneens positief bestemd met een specifieke functieaanduiding.

De voornaamste reden voor de specifieke functieaanduiding en de toegepaste maximale milieucategorie 2 is de gerealiseerde en de deels nog te realiseren woonwijk Oosterheem. De dichtstbijstaande woningen liggen namelijk voor een deel op minder dan vijftig meter van het bedrijventerrein. Met deze milieuzonering wordt voorkomen dat toekomstige bewoners onaanvaardbare hinder ondervinden van de bedrijven. Voor een toelichting op de milieuzonering wordt verwezen naar paragraaf 5.6. Verder geldt dat binnen de gehanteerde milieuzonering uitgegaan is van het huidige gebruik en de bestaande bestemming/ vigerende milieuvergunning.

Bestaande planologische mogelijkheden worden niet beperkt.

4.2.2 Bebouwingspercentages

In het vigerend bestemmingsplan is voor de percelen een maximum bebouwingspercentage gegeven van 80%.

In dit bestemmingsplan wordt voor alle percelen het maximale bebouwingspercentage op maximaal 80% van het bouwvlak gezet, met dien verstande dat op grond van de Bouwverordening altijd voldoende parkeergelegenheid aanwezig moet zijn op eigen terrein.

4.2.3 Bouw- en goothoogtes

In het vigerend bestemmingsplan Dwarstocht zijn maximale bouwhoogtes gegeven. Voor hoofdgebouwen geldt een maximale bouwhoogte van 25 m. Overige gebouwen mogen niet hoger zijn dan 3,5 m.

4.2.4 Ligging bouwgrenzen en opslag van goederen en materialen

In onderhavig bestemmingsplan zijn de bouwgrenzen uit het geldende bestemmingsplan overgenomen. Daarmee worden de bestaande rechten gerespecteerd. Een bedrijf zal zijn kern- en aanverwante activiteiten op eigen terrein moeten regelen. Zowel parkeren als opslag zijn daarmee een eigen verantwoordelijkheid en dienen op het eigen perceel te geschieden. Dit betekent onder meer dat opslag op eigen terrein niet mag leiden tot een tekort aan parkeergelegenheid op eigen terrein, tengevolge waarvan een (oneigenlijk) beroep op het openbaar gebied wordt gedaan. Uitgangspunt binnen dit bestemmingsplan is dat opslag alleen binnen het bouwvlak is toegestaan. Opslag op parkeerplaatsen die aan de voorzijden van het perceel zijn gelegen en geen deel uitmaken van het bouwvlak, alsmede opslag in het openbaar gebied is niet toegestaan.

4.2.5 Bedrijfswoningen en woon-werkeenheden

Op het bedrijventerrein zijn geen bedrijfswoningen aanwezig en in dit bestemmingsplan worden ze, conform de provinciale verordening, ook niet mogelijk gemaakt.

4.2.6 Kantoren en detailhandel

Ook de bestaande mogelijkheden uit het vigerende bestemmingsplan ten aanzien van kantoren en detailhandel zijn overgenomen. Deze zijn:

  • binnen de functieaanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - kantoor 1' mag per bedrijfsvestiging het kantooroppervlak niet meer bedragen dan 50% van het totale bedrijfsvloeroppervlak, met een maximum van 2.000 m2 bruto bedrijfsvloeroppervlak;
  • binnen de functieaanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - kantoor 2' mag per bedrijfsvestiging het kantooroppervlak niet meer bedragen dan 50% van het totale bruto bedrijfsvloeroppervlak, met een maximum van 12.000 m2 bruto bedrijfsvloeroppervlak;
  • binnen de functieaanduiding 'kantoor' zijn per bedrijfsvestiging bijbehorende kantoren, met een maximum van 50% van het totale bruto bedrijfsvloeroppervlak, met een maximum van 2000 m2 bruto bedrijfsvloeroppervlak toegestaan.
  • ter plaatse van de aanduiding 'kantoor' zijn zelfstandige kantoren toegestaan met een bruto bedrijfsvloeroppervlak van maximaal 500 m2 per bedrijfsvestiging.
  • productiegebonden detailhandel tot een maximum bruto bedrijfsvloeroppervlak van 500 m2 per vestiging is alleen toegestaan binnen de functieaanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - productiegebonden detailhandel'.
4.2.7 Groen en water

Met name aan en langs de randen van het plangebied zijn groene- en blauwe structuurelementen aanwezig, bijvoorbeeld de Dwarstocht en de waterpartij langs de westzijde van het plangebied. De groenstrook langs de Dwarstocht vormt een belangrijk en te behouden structuurelement. Deze heeft mede tot functie om een voldoende afstand te creëren tussen de bedrijven en de toekomstige woningen waarbij het van belang is dat geen op deze strook geen overlastgevende activiteiten plaatsvinden. Daarnaast is er structureel (begeleidend) groen langs de hoofdontsluitingswegen (Oostweg en Franklinstraat).

De groenblauwe structuurelementen met een afschermende werking of een waterhuishoudkundig belang zijn binnen dit bestemmingsplan ook als zodanig bestemd (bestemming Groen of Water). Hiermee wordt de instandhouding ervan gewaarborgd.

Binnen de bestemming "Groen" in onderhavig bestemmingsplan is de bouw van een geluidbeperkende voorziening van acht meter hoog mogelijk, met een afwijkingsmogelijkheid tot tien meter.

4.2.8 Verkeer en parkeren

Wegenstructuur

Binnen en direct grenzend aan het plangebied liggen twee hoofdontsluitingswegen, te weten de Oostweg en de Franklinstraat. De Oostweg ligt deels binnen het plangebied en heeft de bestemming 'Verkeer'. Op het terrein Dwarstocht ligt in de huidige situatie een erftoegangsweg (Galvanistraat). Erftoegangswegen worden binnen de bedrijvenbestemming toegelaten. Een aanduiding op de verbeelding is daarom niet nodig mede gezien het feit dat dat deel van Dwarstocht nog ingevuld moet worden.

Binnen het plangebied is nog sprake van onbenutte bouwkavels. Wanneer deze kavels opgevuld gaan worden geldt als uitgangspunt dat de ontsluiting hiervan niet vanaf de Oostweg gebeurt.

Parkeren

Uitgangspunt is dat het parkeren voor werknemers, bezoekers en vrachtverkeer op het eigen terrein van de bedrijven plaatsvindt. In dit bestemmingsplan zijn geen parkeernormen opgenomen. De parkeernormen zijn gelieerd aan de Bouwverordening. Nieuwe bouwplannen (waaronder uitbreidingen) worden getoetst aan de Bouwverordening en daarmee aan de geldende parkeernormen, waarbij geldt dat uitbreiding van parkeerplaatsen op eigen terrein opgelost moet worden.

4.2.9 Toegestane vormen van bedrijvigheid

Voor onderhavig bestemmingsplan gelden de volgende uitgangspunten:

Bedrijf

Het gebied ten oosten van de Oostweg is in het vigerend bestemmingsplan bestemd als "Bedrijfsdoeleinden en distributiecentrum" met als omschrijving dat hier tevens distributiebedrijven in de textielhandel mogen komen.

In dit bestemmingsplan is er voor gekozen om de vigerende bestemmingen te verbreden tot de bestemming "Bedrijf". Voornaamste redenen hiervoor zijn dat de vigerende bestemming beperkend is en dat in de provinciale verordening het gebied is aangeduid als bedrijventerrein. Binnen deze bestemming zijn de bestaande rechten mogelijk en biedt voor het nog niet ingevulde terrein voldoende flexibiliteit in typen bedrijven. Vanwege de ligging van het woongebied Oosterheem en vanwege de wens om hier meer representatieve bedrijven te realiseren zijn in het gebied ten oosten van de Oostweg bedrijven tot maximaal milieucategorie 2 algemeen toelaatbaar vanwege de nabije ligging van de woonwijk Oosterheem. In het vigerende bestemmingsplan waren dit soort bedrijven alleen via een vrijstelling mogelijk. In dit bestemmingsplan is er voor gekozen om deze vrijstellingsmogelijkheid als directe mogelijkheid op te nemen.

De bestaande bestemming distributiecentrum is eveneens mogelijk gemaakt met een functieaanduiding. Aan de andere zijde van de Oostweg zijn bedrijven tot en met categorie 3.1 algemeen toelaatbaar.

De strook langs de westzijde van de Oostweg is in het vigerende bestemmingsplan bestemd als bedrijfs- en kantoordoeleinden. Ook voor deze strook is, om bovenstaande redenen, er voor gekozen om de bestemming "Bedrijf" op te nemen. De bestaande mogelijkheid tot vestiging van zelfstandige (kleinschalige) kantoren tot een maximum bruto bedrijfsvloeroppervlak van 500 m2 is overgenomen middels een aanduiding op de verbeelding.

Bij het bedrijf behorende kantoren zijn binnen de aanduidingen 'kantoor' en 'specifieke vorm van bedrijf- kantoor 1 en 2' toelaatbaar.

Bij ontwikkelling van de gronden binnen de aanduiding 'voorwaardelijke verplichting', kan alleen worden gebouwd en ontwikkeld ten behoeve van het distributiecentrum als de noodzakelijke voorzieningen zijn gerealiseerd om te kunnen voldoen aan de milieuregelgeving ten aanzien van geluid.

Detailhandel

Binnen het plangebied komt geen perifere detailhandel voor. Nieuwvestiging van (perifere) detailhandel wordt ook niet mogelijk gemaakt. Productiegebonden detailhandel, dat altijd ondergeschikt moet blijven aan en moet passen bij de hoofdactiviteit, is rechtens mogelijk binnen het gebied ten oosten van de Oostweg. Deze mogelijkheid is overgenomen uit het vorige bestemmingsplan.