direct naar inhoud van 3.4 Functionele analyse van het plangebied
Plan: Dwarstocht
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00031-0004

3.4 Functionele analyse van het plangebied

Onderstaand zijn in hoofdlijnen de bestaande functies in het plangebied omschreven.

3.4.1 Bedrijvigheid en werkgelegenheid

In het plangebied zijn momenteel twee bedrijven en één kinderdagverblijf gevestigd. De bedrijven betreffen Miss Etam en de pallethandel. De pallethandel zal tijdens de planperiode verhuizen en de bestaande bebouwing wordt gesloopt. Het kinderdagverblijf heeft een tijdelijke vergunning tot 1 januari 2014. Vanaf deze datum zal het kinderdagverblijf zich elders gaan vestigen. Voor het overige ligt het terrein braak.

Conform het vigerende bestemmingsplan is het terrein aan de oostzijde van de Oostweg bedoeld voor distributiebedrijven voor de textielhandel. In het vigerend bestemmingsplan is de komst van de nieuwe woonwijk Oosterheem en de daarbij behorende verbetering van de infrastructuur uitgangspunt geweest voor de 'verkleuring' van een terrein met zwaardere type bedrijven naar een terrein met licht bedrijfsmatige functies (groothandels, showrooms, service/ diensten). In het vigerende bestemmingsplan zijn deze percelen in hoofdzaak bedoeld voor distributiecentra voor de textielhandel. Binnen de onderliggende bestemming "Bedrijf" zijn andere vormen van bedrijvigheid toegestaan.

Terrein Miss Etam
Het bedrijf Miss Etam bestaat uit een groot bedrijfspand met bijbehorende kantoren die georiënteerd zijn op de Oostweg. In het bedrijfspand worden goederen opgeslagen ten behoeve van de transport naar winkels in Nederland. Aan de zijde van de Oostweg staan bedrijfsgebonden kantoren bestaande uit drie 'torens'. Aan de achterzijde van het pand is een kantoorruimte van 750 m2 bruto bedrijfsvloeroppervlak.

Zuidelijke percelen Dwarstocht
De pallethandel bestaat uit één loods waar de werkzaamheden plaats vinden en op het terrein zijn de pallets opgeslagen. De werkzaamheden van het bedrijf bestaat uit de handel en reparatie/vervaardiging van pallets. Voor de klant worden pallets verzaagd en pallets die stuk zijn worden gerepareerd. Pallets die niet meer bruikbaar zijn, worden gerecycled. Gelet op deze werkzaamheden (vooral het zagen van pallets) kan een pallethandel vergeleken worden met een timmerwerkfabriek. Volgens de VNG-brochure 'Bedrijven en milieuzonering' (2009) is een timmerwerkfabriek aan aan te merken als milieucategorie 3.2 - bedrijf. Hiervoor geldt een richtafstand van 100 meter ten opzichte van een rustige woonwijk. Dit bedrijf is in dit bestemmingsplan wegbestemd aangezien categorie 3.2 niet passend is bij de toekomstige bestemming van het terrein en de nabijgelegen woonwijk Oosterheem. Met het bedrijf zijn afspraken gemaakt over verplaatsing naar elders in Zoetermeer. Hiervoor is een separate planprocedure in voorbereiding.

Strook westzijde Oostweg
De strook langs de westzijde van de Oostweg is bedoeld voor bedrijven en kleinschalige zelfstandige kantoren. In het Ruimtelijk-functioneel plan Noordelijke Bedrijventerreinen is de groenstrook aangewezen als een potentiële ontwikkellocatie voor nieuwe functies of uitbreiding van bestaande functies. De ambitie is om hier een hoge beeldkwaliteit te realiseren vanwege de ligging aan de Oostweg. Deze smalle strook is vooral bedoeld om de bestaande bedrijven aan de westzijde hiervan een uitbreidingsmogelijkheid voor kantoren te geven met een hoogwaardige uitstraling. Door optimale benutting van de groenstrook, kan de presentatierichting naar buiten worden gekeerd en de beeldkwaliteit van het terrein verbeteren.

Geluidsscherm
Een belangrijke voorziening ten behoeve van de bedrijven is het vergunde geluidsscherm dat langs de oostzijde van het terrein loopt. Ter hoogte van Miss Etam is dit scherm gerealiseerd. Voor een beperkt deel is deze drie meter hoog en voor het overige deel zes meter.

3.4.2 Verkeer en vervoer
3.4.2.1 Autoverkeer

In Zoetermeer worden de wegen volgens het principe van Duurzaam Veilig vormgegeven. Dit betekent dat wegen worden verdeeld in categorieën. Aan deze categorieën zijn snelheid, gebruik en inrichting gekoppeld. Doel is het verhogen van de herkenbaarheid en de verkeersveiligheid. In het plangebied komen de volgende categorieën voor:

Stroomwegen
Stroomwegen zijn onderdeel van het hoofdwegenstelsel van Zoetermeer. De wegen hebben als functie het snel afwikkelen van grote hoeveelheden doorgaand verkeer. Deze wegen verbinden wijken met elkaar en leiden het verkeer naar de A12 en de provinciale wegen. De maximum toegestane snelheid op stroomwegen bedraagt overwegend 70 km/uur. De gemeentelijke stroomweg ten behoeve van de ontsluiting van het bedrijventerrein Dwarstocht is de Oostweg. De Oostweg heeft 4 rijstroken.

Gebiedsontsluitingswegen
Gebiedsontsluitingswegen hebben als functie het verdelen en verzamelen van verkeer en wonen en bedrijven bereikbaar te maken. Het langzaam verkeer moet zoveel mogelijk gebruik maken van vrijliggende fiets- en voetpaden. De maximum snelheid bedraagt 50 km/uur. De gebiedsontsluitingswegen in het plangebied zijn de Stephensonstraat/ Tobias Asserlaan en de Franklinstraat. Deze wegen hebben twee rijbanen.

Erftoegangswegen
Dit type wegen is onderdeel van een woon- of verblijfsgebied en heeft als belangrijkste functie het bereikbaar maken van particuliere en openbare percelen. Op erftoegangswegen staat de verblijfsfunctie voorop en niet de verkeersfunctie. Er bevindt zich geen doorgaand verkeer. Fietsers rijden in principe over de rijbaan. In het plangebied loopt één weg, de Galvanistraat, die te duiden is als erftoegangsweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00031-0004_0005.png"

Wegencategorisering

3.4.2.2 Fietsverkeer

Het fietsnetwerk is opgebouwd uit drie onderdelen: regionaal/hoofdnetwerk, verbindend netwerk en ontsluitend netwerk. De fietsvoorzieningen langs de Oostweg behoort tot het regionaal/hoofdnetwerk.

Tot het verbindend netwerk behoren de fietsvoorzieningen langs de Stephensonstraat en de Franklinstraat.

Tot het ontsluitende fietsnetwerk behoren alle niet genoemde wegen en paden voor zover deze zijn opengesteld voor fietsverkeer.

Het is mogelijk dat op onderdelen van deze netwerken ook medegebruik plaatsvindt door bromfietsers. Of dit wel of niet is toegestaan, is afhankelijk van de functie van de naastgelegen weg. Op een stroomweg en op sommige drukke gebiedsontsluitingswegen zijn bromfietsers niet toegestaan. Daarnaast is het afhankelijk van de directheid van de fietsroute (omrijfactor).

3.4.2.3 Openbaar vervoer

Trein en RandstadRail
De dragers van het openbaar vervoer in Zoetermeer zijn de spoorlijn Den Haag – Gouda en de Randstadraillijnen 3 en 4. RandstadRail is een netwerk van sneltramverbindingen in de regio Haaglanden/Rotterdam. De lijnen 3 en 4 rijden van Zoetermeer naar Den Haag. Op de halte Leidschenveen kan overgestapt worden op de lijn naar Rotterdam.

Zowel de stations aan de spoorlijn Den Haag – Gouda als de haltes van Randstadrail liggen buiten het bestemmingsplangebied. Het dichtstbijzijnde station aan de spoorlijn Den Haag - Gouda is station Zoetermeer-Oost. De dichtstbijzijnde RandstadRailhalte is de halte Willem Dreeslaan. De loopafstand (hemelsbreed gemeten) naar bedrijventerrein Dwarstocht is minimaal 600 meter.

Busvervoer
Dwarstocht wordt ontsloten door één streekbuslijn (lijn 165) en één stadsbuslijn (lijn 77), met in totaal 2 bushalten in of direct nabij het plangebied. Het plangebied wordt niet direct ontsloten via een interliner. De dichtstbijzijnde interliner-halte is de halte 'afrit Oostweg' aan de Bleiswijkseweg.

Taxivervoer
Het regiotaxivervoer verzorgt het vervoer van deur tot deur van en naar iedere bestemming in Haaglanden. De regiotaxi komt daar waar het gewone openbaar vervoer niet komt, waardoor met de regiotaxi de gehele Noordelijke Bedrijventerreinen, waaronder Dwarstocht, worden ontsloten. De treintaxi verzorgt het vervoer van en naar NS-station Zoetermeer op de spoorlijn Den Haag - Utrecht.

3.4.2.4 Parkeren

In de huidige situatie vindt het parkeren op eigen erf plaats en is er geen sprake van een parkeerdruk in de omgeving. Uitgangspunt van het gemeentelijk parkeerbeleid is en blijft dat bedrijven op eigen terrein voorzien in hun parkeerbehoefte.

3.4.3 Groen, natuur en water

Groen en natuur
Het plangebied is voor het grootste deel bestemd voor bedrijventerrein. In de huidige situatie zijn grote delen nog onbebouwd.

Kenmerkend voor bedrijventerreinen in het algemeen is een relatief hoge mate van verstening. Dwarstocht is momenteel voor een groot deel nog onbebouwd. Bij de invulling van het terrein zal het verharde oppervlak (combinatie van terreinverhardingen, wegen en dakoppervlakken) hoog zijn ten opzichte van de onbebouwde gronden (groen).

De belangrijkste groenzone betreft de zone langs de Oostweg. Deze zone behoort volgens het Stadsnatuurplan uit 1999 tot de categorie stadsnatuur (hoofdwegen). Natuur op stadsniveau betreffen natuurontwikkelingsgebieden van de stad wisselend in vorm en omvang. In deze gebieden is natuur niet de hoofdfunctie. Doel is om de droge natuur met veel soorten te creëren door de bestaande leefgebieden te handhaven en te versterken, door de samenhang tussen leefgebieden veilig te stellen, en door lokale variatie in bodem, water en reliëf te benutten voor de natuur.

Ten aanzien van bedrijventerreinen geeft het Stadsnatuurplan aan dat een natuurvriendelijke uitstraling positief bijdraagt aan het imago van een bedrijf. In samenwerking met bedrijven wil de gemeente meer inzicht krijgen in de mogelijkheden voor natuurvriendelijke inrichting, beheer en onderhoud van bedrijventerreinen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00031-0004_0006.png"

Natuurtypologieën uit het Stadsnatuurplan

Water
Het plangebied valt binnen de beheersgrenzen van Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. Het Hoogheemraadschap is de waterkwantiteit- en kwaliteitbeheerder.

Het beheergebied van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard is onderverdeeld in peilgebieden. Het plangebied is gelegen in een peilgebied waar een oppervlaktewaterpeil wordt nagestreefd van 6,00 m - NAP. De bestaande watergangen in en langs het plangebied behoren tot de waterstructuur.

In het plangebied is circa 1,7 ha water aanwezig. De watergangen zijn aan de noord- en zuidzijde via ondergrondse verbindingen op elkaar aangesloten. Het oppervlaktewater wordt wordt in zuidelijke richting afgevoerd via de watergang Dwarstocht naar de waterstaatkundige eenheid 'De Binnenwegse Polder'. Het oppervlaktewater in het plangebied is met een aantal duikers verbonden met het waterstelsel van deze Binnenwegse Polder.

Het huidige watersysteem binnen de plangebied is afgestemd op het bestaande stedelijke gebruik. In en rondom het plangebied ligt een gescheiden rioolstelsel. Het vuilwater van de gebouwen wordt afgevoerd naar het vuilwaterstelsel. Het hemelwater van zowel de daken, als de parkeerterreinen wordt afgevoerd naar het hemelwaterstelsel. Het hemelwaterstelsel loost het water in de aanwezige watergangen en waterpartijen binnen het plangebied. Voor het peilvak, waarbinnen het plangebied is gelegen geldt geen waterbezwaar.

Het plangebied is nog niet volledig bebouwd. Bij nieuwe ontwikkelingen geldt dat gezorgd moet worden voor voldoende waterberging en dat aangesloten wordt bij de uitgangspunten ten aanzien van de afvoer van water.

De watergang ter hoogte van Miss Etam is in 2008 ecologisch beoordeeld in het onderzoek "Ecologische beoordeling van de watergangen in de gemeente Zoetermeer". Conclusie van het onderzoek is dat de beleving als matig wordt beoordeeld. Voornaamste oorzaak hiervan is de lage diversiteit in de begroeiing en het ontbreken van sierlijke soorten. De aangetroffen fauna op deze locatie bestond uit groene kikkers en een waterjuffer. De begroeiing van de oevers is monotoon. Het ontbreken van diversiteit en kritische soorten leidt tot een beoordeling "slecht".

In paragraaf 5.5 wordt nader ingegaan op het thema water.

3.4.4 Communicatieverkeer en nutsvoorzieningen

In het plangebied bevindt zich aan de oostzijde, evenwijdig aan de watergang Dwarstocht, een waterleiding. Deze Dunea-waterleiding heeft een diameter van 630 mm.

Voor de leiding geldt dat in het bestemmingsplan rekening is gehouden met de aanwezigheid van deze leiding door een vrijwaringszone op te nemen van 5 meter aan weerszijden, zodat ter plaatse niet gebouwd kan worden. Binnen dit gebied gelden beperkingen ten aanzien van het bouwen voor andere doeleinden dan de leiding.

Binnen het plangebied liggen geen andere planologisch relevante leidingen.

3.4.5 (Bedrijfs)woningen

Binnen het plangebied bevinden zich geen (bedrijfs)woningen. Nieuwe (bedrijfs)woningen worden niet toegestaan.

Aan de noord- en oostzijde van het terrein ligt de nieuwe woonwijk Oosterheem. De huidige bebouwing en toekomstige bebouwing moeten rekening houden met de ligging van deze woningen. Er mag geen sprake zijn van een onaanvaardbare hinder voor (toekomstige) bewoners. Omgekeerd mogen de woningen geen extra belemmeringen opleveren voor de (toekomstige) bedrijven.

3.4.6 Voorzieningen

Binnen het plangebied is momenteel één voorziening aanwezig, namelijk een kinderdagverblijf in de strook aan de westzijde van de Oostweg. Dit kinderdagverblijf heeft een tijdelijke vergunning die op 1 januari 2014 verloopt.

Het terrein is bestemd voor de vestiging van bedrijven en in mindere mate kantoren.

3.4.7 Geluidsscherm

Langs de oostrand van het plangebied staat ter hoogte van het bedrijf Miss Etam een geluidsscherm met een hoogte van tenminste 6 meter. Aan de noord - en zuidzijde is het scherm voor een deel lager, maximaal 3 meter hoog.

Over de gehele lengte van de groenstrook langs het water is op 26 november 2008 bouwvergunning verleend voor het plaatsen van een geluidsscherm van maximaal 6 meter hoog. De bouw van het geluidsscherm is nog niet volledig gerealiseerd.

In dit bestemmingsplan is een geluidoverdrachtbeperkende voorziening tot maximaal acht meter binnen de groenbestemming mogelijk gemaakt. Tevens wordt met een binnenplanse afwijking in de mogelijkheid voorzien, om eventueel noodzakelijke geluidoverdrachtbeperkende voorzieningen op te richten tot maximaal 10 meter.