direct naar inhoud van 5.5 Water
Plan: Dwarstocht
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00031-0004

5.5 Water

Het plangebied valt binnen de beheersgrenzen van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. Het plangebied is gelegen in een peilgebied waar een oppervlaktewaterpeil wordt nagestreefd van 6,00 m - NAP. Het water in het gebied wordt op peil gehouden door het gemaal Binnenwegse polder.

Het watersysteem in het plangebied bestaat uit een watergang en enkele waterpartijen. Deze zijn onderling op elkaar aangesloten via ondergrondse verbindingen.

Op watergangen (zoals sloten en beken), waterkeringen (zoals kaden en dijken) en andere waterstaatswerken (zoals bruggen en duikers) is de keur van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard van toepassing.

In de keur zijn gebodsd- en verbodsbepalingen opgenomen waarmee de waterstaatswerken worden beschermd. Bij ontwikkelingen op gronden waar een keur van toepassing is wordt in overleg met de waterbeheerders gestreefd naar coördinatie tussen vergunningverlening en beheersaspecten.

Het plan is hoofdzakelijk conserverend van aard, waardoor de huidige waterhuishoudkundige situatie wordt behouden. In het bestemmingsplan zijn de watergangen behorend tot de legger positief bestemd als 'Water'. De bestemming 'Water' geldt van insteek tot insteek (zie onderstaande afbeelding). Het beheer en onderhoud van de hoofdwatergangen worden uitgevoerd door het Hoogheemraadschap, tenzij dit in de legger van de watergangen van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard of in een watervergunning anders is geregeld. Langs de hoofdwatergangen ligt aan weerszijden een onderhoudsstrook van 5 meter breed. Deze zone dient vrij te zijn en blijven van obstakels en moet deze toegankelijk zijn voor het Hoogheemraadschap bij het uitvoeren van onderhouswerkzaamheden.

Binnen het plangebied ligt een deel van een hoofdwatergang met een totale lengte van 700 meter. Ter hoogte van Miss Etam hebben de gemeente en het hoogheemraadschap afgesproken om onder voorwaarden over een lengte van 200 meter de onderhoudsstroken ter weerszijden van de hoofdwatergang op te geven. Deze afspraak is op 18 december 2012 schriftelijk bevestigd door het hoogheemraadschap. Voor de overige 500 meter lengte van de hoofdwatergang die ligt binnen het plangebied blijft de onderhoudsstrook wel noodzakelijk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00031-0004_0007.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00031-0004_0008.png"  

Watergangsysteem Dwarstocht e.o.

In het plangebied is in de uitgangssituatie een gescheiden rioolstelsel aanwezig. Alle panden zijn voor wat betreft de vuilwaterafvoer aangesloten op het gemeentelijk vuilwaterstelsel. Het regenwater van verharde oppervlakken wordt via het schoonwaterriool afgevoerd naar het oppervlaktewater. Deze is door middel van duikers aangesloten op het waterstelsel van de waterstaatkundige eenheid de Binnenwegse Polder.

Dit bestemmingsplan bestaat voor een groot deel uit nog onbebouwde terreinen. Beleid van het Hoogheemraadschap is dat bij iedere toename van meer dan 500 m2 aan verharding, minimaal 15% van die toename als open water gecompenseerd moet worden. Uitgaande dat het perceel van Miss Etam volledig is benut, kan voor de rest van het plangebied uitgegaan worden van de volgende cijfers:

  • Aan huidige verharding is 11.703 m² aanwezig;
  • De nu nog niet benutte percelen (dus exclusief Miss Etam) binnen het plangebied hebben een oppervlakte van (afgerond) 120.000 m². Dit is theoretisch de toekomstige verharding;
  • Hiervan is 11.703 m² reeds verhard. De verharding zou dus theoretisch met 108.297 m² toe kunnen nemen.
  • Uitgaande van de compensatie-eis van 15%, dan zal bij toekomstige ontwikkelingen dus maximaal circa 16.244 m² aan waterberging gerealiseerd moeten worden.

De hoeveelheid te bergen water zal per bouwplan bepaald moeten worden. In hoeverre bij nieuwe ontwikkelingen op Dwarstocht deze waterberging op eigen terrein gerealiseerd moet worden zal worden voorgelegd aan het Hoogheemraadschap.

De reden hiervoor is dat bij de aanleg van de wijk Oosterheem een surplus van 4,86 hectare aan waterberging is gerealiseerd. Nieuwe ontwikkelingen in en in de omgeving van Dwarstocht kunnen mogelijk gebruik maken van deze extra capaciteit in die zin dat geen extra waterberging aangelegd hoeft te worden. Met het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard zal in overleg worden getreden over de omgang met waterberging bij toekomstige ontwikkelingen op Dwarstocht.

Bij het daadwerkelijk bebouwen dient voorts het gebruik van uitlogende bouwmaterialen te worden voorkomen. Dit ter voorkoming van verontreiniging van het hemel- en oppervlaktewater.

In het geval van ondergronds bouwen dient in verband met de eventuele gevolgen voor kwelwater en grondwater altijd advies gevraagd te worden bij het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard.