direct naar inhoud van 6.2 Bestemmingsregels
Plan: Kwadrant/Van Tuyll sportpark/Brinkhage/Lansinghage
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00027-0004

6.2 Bestemmingsregels

6.2.1 Flexibiliteitsregels

In het bestemmingsplan is in sommige gevallen een bevoegdheid opgenomen zodat burgemeester en wethouders kunnen afwijken van de regels. De afwijkingsmogelijkheid is bedoeld om in concrete situaties een beperkte afwijking van de regels toe te staan. Hierdoor mag geen ruimtelijk ongewenste situatie ontstaan.

Voordat de vergunning voor het afwijken wordt verleend, wordt een nadere planologische afweging gemaakt. Deze afweging vindt plaats aan de hand van de volgende ruimtelijk relevante aspecten:

Straat- en bebouwingsbeeld
Bepaalde buurten en straten ontlenen hun kwaliteit aan het ruimtelijk beeld, een ruimtelijke samenhang, bijvoorbeeld verspringende rooilijnen, dwarskappen. Nieuwe bebouwing en uitbreiding van bestaande bebouwing mag geen aantasting vormen van dit karakteristieke straat- en bebouwingsbeeld, maar moet daarin passen.

Sociale veiligheid
Het betreft hier het voorkomen van sociaal onveilige plekken, zoals smalle onoverzichtelijke plekken in het (semi) openbaar gebied. Ook het voorkomen van bijvoorbeeld situaties waarbij de (semi) openbare ruimte aan beide zijden wordt begrensd c.q. begeleid door lange blinde gevels of muren.

Verkeersveiligheid
Gedacht wordt hier bijvoorbeeld aan de noodzaak tot het vrijhouden van zichthoeken.

Aantal parkeervoorzieningen
Het bouwen van een parkeervoorziening op eigen erf kan tot gevolg hebben dat hierdoor (vanwege de noodzakelijke op-/inrit) openbare parkeerplaatsen zouden komen te vervallen. Zeker in gebieden waar nu reeds een grote parkeerdruk aanwezig is, moet dit worden voorkomen. Anderzijds kan een bouwinitiatief door zijn situering op het erf tot gevolg hebben dat de parkeervoorziening op eigen erf niet meer bereikbaar is. Ook dat moet worden voorkomen.

Gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden en bouwwerken
Het gaat hier om het criterium dat een uitbreiding van bebouwing geen onevenredige aantasting mag vormen voor de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende percelen en bouwwerken. Hier spelen bijvoorbeeld aspecten als uitzicht, lichttoetreding en bezonning van tuinen een rol.

6.2.2 Bedrijf

Binnen deze bestemming zijn het baggerdepot, de windmolens en de meeste nutsvoorzieningen opgenomen.

6.2.3 Bedrijventerrein

Staat van bedrijfsactiviteiten/milieuzonering

In de bestemming 'Bedrijventerrein' zijn bedrijven toegestaan die zijn vermeld in bijlage 1 Staat van Bedrijfsactiviteiten, die deel uitmaakt van de regels. Met aanduidingen op de verbeelding is bepaald welke categorie bedrijven waar is toegestaan (maximaal categorie 4.2).

Bestaande bedrijven die als zodanig in een hogere categorie vallen dan ter plaatse blijkens de categorie-aanduiding is toegestaan, zijn bestemd via een specifieke aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - ...'. In het plangebied betreft het één bedrijf, de Bleiswijkseweg 51. Voor dit bedrijf is in het verleden een binnenplanse ontheffing verleend voor het toestaan van een hogere milieucategorie. In dit bestemmingsplan is deze ontheffing verwerkt.

Perifere detailhandel

Binnen de bestemming komen ook andere functies voor dan bedrijven. Het betreft hier met name zelfstandige kantoren en dienstverlening.

Deze aanduidingen zijn voor zover het legale situaties betreft overgenomen uit de vigerende bestemmingsplannen/ verleende vrijstellingen. Het bestemmingsplan Lansinghage-Zuid maakt voor Lansinghage-Zuid in bedrijfsverzamelgebouwen zakelijke dienstverlening mogelijk tot een oppervlakte van 200 m2. Daarnaast zijn kantoren en detailhandelsbedrijven (perifere detailhandel) aangeduid die zich in de loop der tijd gevestigd hebben elders op de bedrijventerreinen.

Op basis van het geldende bestemmingsplan Lansinghage-Zuid (goedkeuring GS 19 februari 1991) is het toegestaan dat detailhandelsactiviteiten zich vestigen op Lansinghage die, gezien hun aard, niet thuishoren in winkelgebieden en waarvoor het effect op de distributieve structuur is te verwaarlozen. Het betreft dan met name detailhandel in auto's, boten, caravans, landbouwwerktuigen en grove materialen.

Ook is in het bestemmingsplan Lansinghage-Zuid een vrijstellingsmogelijkheid opgenomen voor de vestiging van detailhandel in meubelen, keukens en /of badkamers en bouwmarkten.
Medio augustus 2012 zijn de volgende detailhandelsvoorzieningen gevestigd op het bedrijventerrein Lansinghage:

Naam   Adres   Soort detailhandel   Oppervlakte (kadastrale perceel)  
De Limo B.V. (Suzuki)   Argonstraat 10   Garage   2.235 m2  
Gamma   Argonstraat 11   Bouwmarkt   8.267 m2  
Versluis Automobielen (Skoda)   Argonstraat 14   Garage   1.072 m2  
Megascoot B.V.   Argonstraat 146   Scooterwinkel   circa 250 m2
onderdeel van bedrijfsverzamelgebouw  
LCV Zoetermeer (Nissan)   Argonstraat 42   Garage   1.180 m2  
Preuninger B.V. (Fiat)   Argonstraat 8   Garage   2.470 m2  
Trecx B.V.   Cobaltstraat 28   Kampeer- en outdoor   320 m  
Van der Slik V.O.F.   Edelgasstraat 20   Caravans   2.028 m2  
Van Wijk motoren B.V.   Goudstraat 97   Motoren   2.716 m2  
Gert van Wijk   Kryptonstraat 74   Garage   430 m2  
Megamat B.V.   Radonstraat 290   Bouwmarkt   6.484 m2  
      27.452 m2  

Het bedrijventerrein Lansinghage heeft een oppervlakte van 614.073 m2 (de bestemming Bedrijventerrein). Op basis van Artikel 4 mag het aandeel van bedrijven in de perifere detailhandel niet meer bedragen dan 10% van het totale oppervlak van het bedrijventerrein. Augustus 2012 is 4,5 % van het bedrijventerrein Lansinghage in gebruik als perifere detailhandelslocatie.

Overige specifieke aanduidingen

Andere bestaande functies die niet direct passen binnen de bestemming 'Bedrijventerrein', zoals horeca, onderwijsvoorzieningen, verenigingsgebouwen en maatschappelijke voorzieningen, zijn eveneens aangeduid.

De aanduidingen houden in dat alleen op die plaats een afwijkende functie dan 'bedrijventerrein' mogelijk is.

"Mogelijk zwaar geluidhinderlijke inrichtingen" Wet geluidhinder

De vestiging van "mogelijk zwaar geluidhinderlijke inrichtingen", in de zin van de Wet geluidhinder, is in dit gebied niet toegestaan. Dergelijke bedrijven zouden een te groot beslag leggen op de milieuruimte in het gebied en daarmee op de vestigingsmogelijkheden van andere bedrijven. Via een afwijkingsprocedure is de vestiging van dergelijke bedrijven wel mogelijk gemaakt.

Bevi's

In dit bestemmingsplan worden geen bevi-inrichtingen bij recht toegelaten. Wel is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen om bevi-inrichtingen toe te laten. Hiervoor moet een wijzigingsprocedure worden doorlopen.

Wegen en andere bijbehorende voorzieningen

Op de gronden binnen deze bestemming zijn naast bedrijfsvestigingen ook wegen met bijbehorende voorzieningen toegestaan, ter ontsluiting van de betreffende bedrijven. Tevens zijn fiets- en voetpaden, water, groen, parkeervoorzieningen, nutsgebouwtjes e.d. toegestaan.

Bouwregels

Aan het bouwen van gebouwen op bedrijventerreinen zijn alleen eisen aan de situering, oppervlakte en andere maatvoering gesteld, die nodig zijn om een ruimtelijk en planologisch verantwoorde invulling van het gebied te verkrijgen.

In dat kader moeten gebouwen binnen bouwvlakken worden gebouwd, op een bepaalde afstand tot wegen en tot één van de zijdelingse perceelsgrenzen.

De hoogtemaat van de gebouwen is in overeenstemming gebracht met de vigerende planologische regeling. Daar waar afwijkingen bestaan, zijn aparte aanduidingen op de plankaart opgenomen.

Afwijken van bouwregels

Het bestemmingsplan bevat afwijkingsmogelijkheden betreffende het bouwen van ondergeschikte gebouwen buiten het bouwvlak, de minimumafstanden tot perceelsgrenzen en de toegestane bouwhoogten.

Afwijken van de gebruiksregels

Als zich een bedrijf voor vestiging aandient dat in de Staat van Bedrijfsactiviteiten in een hogere categorie valt dan ter plaatse is toegestaan, bijvoorbeeld in categorie 3.2, waar categorie 3.1 is toegestaan, dan kan dat bedrijf mogelijk toch worden ingepast. Via een afwijkingsbevoegdheid kan dat bedrijf worden toegestaan, mits het, gezien de gevolgen daarvan voor de omgeving, redelijkerwijs qua hinder en uitstraling kan worden gelijkgesteld met bedrijven die op de betreffende plaats bij recht zijn toegestaan. In de omgevingsvergunning kan worden bezien of eventuele maatregelen mogelijk en toereikend zijn. Deze afwijkingsprocedure zal in de praktijk gelijk oplopen met de toetsingsprocedure van de beoogde bedrijfsactiviteiten in het kader van de Wet milieubeheer.

Op het bedrijventerrein bevindt zich aan de Cobaltstraat 1 een detailhandelsbedrijf in brand en explosiegevaarlijke goederen (tevens opslag). Deze functie heeft een specifieke aanduiding gekregen op de verbeelding.

6.2.4 Gemengd - 1

Silverdome heeft de bestemming Gemengd - 1 gekregen. De belangrijkste functies die worden toegestaan zijn sport, horeca en een evenementenhal.

Op gronden met deze bestemming moeten de gebouwen binnen het bouwvlak worden gebouwd. Het bouwvlak mag volledig worden bebouwd.

6.2.5 Gemengd - 2

Dutch Water Dreams heeft de bestemming Gemengd - 2 gekregen. Ook hier zijn de belangrijkste toegelaten functies sport en horeca.

6.2.6 Groen

De bestemming Groen is bedoeld voor groenvoorzieningen, langzaamverkeersroutes, sport- en speelvoorzieningen, waterpartijen en waterlopen die van wijkoverstijgend c.q. lokaal belang zijn en die een belangrijke functie in de oriëntatie hebben. Daarnaast is beweiding door middel van dieren mogelijk binnen de bestemming.

6.2.7 Horeca

Deze bestemming ligt op de 'blokhut' op het eiland in het Van Tuyllpark en op de locatie Van der Hagenstraat 7/9.

6.2.8 Maatschappelijk

Deze bestemming is opgenomen voor de scouting in het Van Tuyllpark en Activisie aan de Zegwaartseweg.

6.2.9 Recreatie

De wijktuinen aan de Zegwaartseweg hebben de bestemming Recreatie gekregen.

6.2.10 Sport

De sportcomplexen (hockeyvelden, tennisbanen, atletiek, honkbal en zwembad) in het Van Tuyllpark hebben in overeenstemming met het vigerende bestemmingsplan een ruime bestemmingsregeling gekregen.

Binnen het gehele bestemmingsvlak kunnen voorzieningen ten behoeve van de sport worden gerealiseerd. Hoofdbebouwing is alleen binnen een bouwvlak mogelijk waarbinnen een maximale bouwhoogte en bebouwingspercentage geldt.

Binnen de bestemming vallen ook de aanwezige ondergeschikte horecavoorzieningen. Deze horecavoorzieningen dienen een duidelijke binding te hebben met de hoofdfunctie van het gebouw.

Binnen de bestemming Sport is de aanduiding 'specifieke vorm van sport-verblijfsgebied 1' opgenomen ten behoeve van de ontsluiting van de RandstadRailhalte Van Tuyllpark.

6.2.11 Verkeer

Deze bestemming omvat alle wegen, met uitzondering van de buurt- en erfontsluitingswegen en woonstraten. In deze bestemming zijn begrepen de rijbanen voor het gemotoriseerd verkeer, fiets- en voetpaden en/of -stroken, voorzieningen voor het openbaar vervoer, parkeervoorzieningen, alsmede de groen- en waterelementen. Verder zijn binnen de ruime begrenzing van de bestemming ook overdekte fietsenstallingen bij ov-haltes mogelijk en gebouwde nutsvoorzieningen met een beperkte omvang.

6.2.11.1 Verkeer - Railverkeer

Deze bestemming omvat het railtracé van RandstadRail en NS met bijbehorende haltevoorzieningen, bermen, spoorsloten, dijklichamen, viaducten en overige constructies.

6.2.11.2 Verkeer - Verblijfsgebied

De bestemming 'Verkeer-Verblijfsgebied' is gelegd op de buurt- en erfontsluitingswegen met de daaraan of daarlangs gelegen paden, woonstraten, parkeervoorzieningen, voorzieningen voor het openbaar vervoer, groen- en waterelementen. Deze wegen zijn uitsluitend van belang voor het buurtverkeer. Verder zijn binnen de ruime begrenzing van de bestemming ook overdekte fietsenstallingen bij ov-haltes, het centrum en kantoren mogelijk en gebouwde nutsvoorzieningen met een beperkte omvang.

Binnen deze bestemming is voor de parkeerplaats aan de voorzijde van Silverdome (aan de kant van de Van der Hagenstraat) een aanduiding 'evenemententerrein' opgenomen, conform het huidige gebruik en de aanwijzing als evenemententerrein op grond van de APV.

6.2.12 Water

De bestemming Water geldt voor de gronden die zijn aangewezen voor waterberging, waterhuishouding en water- en oeverrecreatie met daaraan ondergeschikt oeververbindingen ten behoeve van het langzaam verkeer. Er mogen uitsluitend andere bouwwerken van geringe omvang worden gerealiseerd.

Ter plaatse van de overbouwing aan de Franklinstraat is een aanduiding 'bedrijventerrein' opgenomen om het bestaande pand opnieuw positief te bestemmen.

6.2.13 Wonen

Binnen de bestemming Wonen mogen woningen binnen een bouwvlak worden gebouwd. In het bouwvlak zijn de maximale goot- en bouwhoogte van de woningen met een aanduiding aangegeven. Wanneer dit niet het geval is, gelden de maten zoals weergegeven in de regels.

Erfbebouwing
Erfbebouwing is over het algemeen toegestaan vanaf 1 meter achter het verlengde van de voorgevel, binnen en buiten het bouwvlak. De oppervlakte aan erfbebouwing op een perceel is aan een maximum gebonden. Er geldt een maximaal bebouwingspercentage en een maximale gezamenlijke oppervlakte van alle erfbebouwing op het erf.

Hierbij wordt onderscheid gemaakt naargelang de grootte van het bouwperceel:

  • a. op percelen met een oppvervlakte tot en met 300 m2 mag de gezamenlijke oppervlakte aan erfbebouwing maximaal 60% van het perceel bedragen met een maximum van 60 m²;
  • b. op percelen met een oppervlakte groter dan 300 m2 mag de gezamenlijke oppervlakte aan erfbebouwing maximaal 20% van de oppervlakte van het perceel bedragen;

De bouwhoogte van aan- en uitbouwen is maximaal 30 centimeter boven de eerste bouwlaag van de woning waaraan de aan- of uitbouw wordt gerealiseerd. De maximale goothoogte van bijgebouwen is 3 meter, de maximale bouwhoogte is 5 meter.

Voor aan- en uitbouwen is tevens een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om in bepaalde situaties een kap mogelijk te maken.


Bouwen voorzijde
Er mogen in principe geen nieuwe gebouwen worden opgericht voor het verlengde van de voorgevel.

Aan huis verbonden beroep of bedrijf

In een woning mag een aan huis verbonden beroep of bedrijf worden uitgeoefend, indien aan de voorwaarden die in de regels zijn opgesomd wordt voldaan.

6.2.14 Dubbelbestemmingen
6.2.14.1 Leidingen

In het plangebied zijn verschillende leidingen gelegen met een belangrijke (boven)regionale functie. In dit bestemmingsplan zijn de volgende dubbelbestemmingen ten opgenomen voor leidingen:

  • Leiding - Brandstof;
  • Leiding - CO2;
  • Leiding - Gas;
  • Leiding - Riool;
  • Leiding - Water.

Deze hebben een dubbelbestemming die in het geval van een belangenafweging voorrang heeft boven de eveneens van toepassing zijnde overige bestemming(en) behalve de overige dubbelbestemmingen.

Binnen deze bestemming kunnen bouwwerken worden gebouwd, die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van de hoofdfunctie. Voor elke leiding is een zogenaamde onderhoudsstrook van toepassing waarbinnen in principe niet gebouwd mag worden. Ter bescherming van de leidingen is een aanlegvergunningenstelsel van toepassing.

6.2.14.2 Waarde - Archeologie

Twee stroken in het gebied hebben de dubbelbestemming Waarde - Archeologie gekregen. Dit betreffen een oude landscheiding en het gebied ten oosten van de Zegwaartseweg. Voor activiteiten die de grond verstoren moet door een aanvrager worden aangetoond door middel van een archeologisch onderzoek dat er geen archeologische waarden worden verstoord.

6.2.14.3 Waterstaat - Waterkering

De in het gebied gelegen waterkeringen zijn gelegen in de bestemming Waterstaat - Waterkering. Het betreft hierbij een dubbelbestemming die in het geval van belangenafweging voorrang heeft boven de eveneens van toepassing zijnde bestemming(en). Op de gronden van deze bestemming mag slechts worden gebouwd voor zover de waterstaatkundige belangen dit gedogen en nadat hierover advies is gevraagd bij de beheerder van de waterkering.

Voor de uitvoering van werken en werkzaamheden wordt verwezen naar de keur van het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard.