direct naar inhoud van 3.2 Ruimtelijke en functionele analyse plangebied
Plan: Kwadrant/Van Tuyll sportpark/Brinkhage/Lansinghage
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00027-0004

3.2 Ruimtelijke en functionele analyse plangebied

3.2.1 Stedenbouwkundige opzet

Kenmerkend voor de stedenbouw in het plangebied is de functionaliteit. De inrichting van de wegen en de percelen is gericht op een zo doelmatig mogelijk gebruik van de ruimte. Bij de hoofdwegen is sprake van een scheiding van verschillende vervoersstromen (auto's, langzaam verkeer).

Net als woonwijken zijn de bedrijventerrein van oorsprong 'naar binnen' gekeerd. De achterzijden van de bedrijven zijn in het algemeen gericht op de hoofdontsluitingen van de stad. Door deze opzet is sprake van duidelijke afgebakende gebieden waar in hoge mate sprake is van functiescheiding.

Er is in het plangebied weinig meer te merken van het oorspronkelijk verkavelingspatroon, bij de ontwikkeling van de terreinen is vooral gelet op functionaliteit. De belangrijkste structuurbepalende elementen in het plangebied bestaan uit de routes A12, de Oostweg en de Verlengde Australiëweg. Met de aanleg van de Verlengde Oosterheemlijn (RandstadRail) langs de oostzijde van het plangebied en het toekomstige vervoersknooppunt BleiZo wordt een nieuw structuurelement toegevoegd.

Het plangebied wordt gekenmerkt door een polderstructuur. Vanaf de gebiedsontsluitingswegen zijn de terreinen ingedeeld in veelal rechthoekige gebieden waarbij de inrichting is afgestemd op de functionaliteit.

In de loop der tijd is steeds meer aandacht gekomen voor de representativiteit van bebouwing langs de belangrijke vervoersassen. Een presentatie met attractieve bebouwing draagt bij aan het creëren van aantrekkelijke entreegebieden in Zoetermeer. De bebouwing van het Silverdome en het bedrijf Siemens zijn hier onder meer voorbeelden van.

Opvallende elementen binnen het plangebied zijn de drie windturbines op Lansinghage en de windturbine op het terrein van Siemens.

3.2.2 Leisure

In het Van Tuyllpark komen meerdere leisurevoorzieningen voor zoals Silverdome en Dutch Water Dreams. Daarnaast zijn in dit gebied diverse sport- en recreatievoorzieningen en aanverwante voorzieningen (zoals een scouting) aanwezig.

Het Van Tuyllpark maakt deel uit van de Zoetermeerse 'leisure-as' die globaal van het westen (Buytenpark), via de Amerikaweg, Europaweg en de Australiëweg, in het plangebied uitkomt. Zoetermeer profileert zich als leisurestad en het Van Tuyllpark is een gebied dat in aanmerking komt voor de concrete invulling hiervan. Volgens de Intergemeentelijke Structuurvisie is er ruimte voor de nieuwvestiging van leisureactiviteiten en uitbreiding van bestaande activiteiten.

3.2.3 Wonen

De woonfunctie is in beperkte mate vertegenwoordigd in het plangebied. Verspreid langs de Zegwaartseweg en de Bleiswijkseweg liggen enkele woningen.

3.2.4 Bedrijven en werkgelegenheid

Een groot deel van het plangebied beslaat de bedrijventerreinen Lansinghage, Brinkhage en Zoeterhage (deels). Deze terreinen zijn nagenoeg volledig benut door een keur aan bedrijvigheid. Het gaat hier zowel om vrijstaande bedrijfsgebouwen als om bedrijfsverzamelgebouwen.

In beperkte mate komen andere functies voor in de vorm van zelfstandige kantoren, onderwijs en perifere detailhandel.

3.2.5 Voorzieningen

In het plangebied zijn verschillende voorzieningen aanwezig. Het gaat hier onder andere om:

  • Aan de zuidzijde van het plangebied ligt op het bedrijventerrein Lansinghage een baggerspeciedepot. Dit depot is in het bestemmingsplan positief bestemd;
  • Het bedrijf Activisie (gevestigd aan de Zegwaartseweg 27 c) verzorgt activiteitenbegeleiding voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.
3.2.6 Evenementen

Het parkeerterrein voor Silverdome is in de Evenementennota aangewezen als evenementenlocatie en wordt als zodanig al geruime tijd gebruikt. Het aantal bezoekers dat met de evenementen gepaard gaat, is moeilijk te bepalen. Desondanks is getracht een inschatting te maken aan de hand van de jaarlijks terugkerende evenementen zoals opgenomen in onderstaande tabel.

Evenementen   Aantal bezoekers   Duur per evenement  
Voorjaarskermis   10.000   10 dagen  
Najaarskermis   10.000   10 dagen  
Kerstcircus   10.000   22 dagen  
Circusvoorstelling 1   10.000   7 dagen  
Circusvoorstelling 2   10.000   7 dagen  
Milanfestival   10.000   3 dagen  
5 overige grote evenementen, zoals:
- muziekfestival
- autoshows en -evenementen  
10.000   1 dag per evenement  
10 kleine evenementen, zoals:
- kofferbaksale
- vlooienmarkten  
5.000   1 dag per evenement  

Aan de hand van deze lijst is een onderverdeling gemaakt in kleine en grote evenementen. Kleine evenementen trekken niet meer dan 5.000 bezoekers per dag. Grootschalige evenementen kunnen per dag maximaal 10.000 bezoekers trekken.

Op grond hiervan is in de regels van dit bestemmingsplan bepaald dat er op het evenemententerrein jaarlijks maximaal 30 evenementen zijn toegestaan, waarvan:

  • maximaal 15 kleine evenementen per jaar met maximaal 5.000 bezoekers per dag en een maximale duur van 1 dag per evenement (exclusief op- en afbouw van podia en tenten etc).
  • maximaal 13 grote evenementen per jaar met maximaal 10.000 bezoekers per dag en een maximale duur van 10 dagen per evenement (exclusief op- en afbouw van podia en tenten etc).
  • maximaal 2 grote evenementen per jaar met maximaal 10.000 bezoekers per dag en een maximale duur van 25 dagen per evenement (exclusief op- en afbouw van podia en tenten etc).

Hierbij is rekening gehouden met een beperkte groei in het aantal evenementen, aangezien de huidige economische crisis momenteel de oorzaak is van een stagnatie in het aantal evenementen.

Ook is meegewogen dat het evenemententerrein op grote afstand ligt van de dichtstbijzijnde woningen. Het evenemententerrein bij Silverdome is bij uitstek geschikt om veel en grote evenementen te faciliteren.