direct naar inhoud van 3.3 Verkeer en vervoer
Plan: Kwadrant/Van Tuyll sportpark/Brinkhage/Lansinghage
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00027-0004

3.3 Verkeer en vervoer

Kenmerkend voor het plangebied is dat de voorzieningen en het verkeer strikt zijn gescheiden. Voor het parkeren zijn op verschillende locaties afzonderlijke voorzieningen aangelegd. Bij bedrijven vindt het parkeren hoofdzakelijk op eigen terrein plaats.

3.3.1 Autoverkeer

De belangrijkste doorgaande wegen in het plangebied zijn de A12, Oostweg, (Verlengde) Australiëweg en de Bleiswijkseweg. De overige wegen zijn wegen voor bestemmingsverkeer.

Duurzaam Veilig
In Zoetermeer worden de wegen volgens het principe van Duurzaam Veilig gecategoriseerd en vormgegeven. Dit betekent dat wegen worden onderverdeeld in categorieën. Aan deze categorieën zijn snelheid en inrichting gekoppeld. Doel is het verhogen van de herkenbaarheid en de verkeersveiligheid.

Wegencategorisering

In het plangebied komen de volgende wegcategorieën voor:

Stroomwegen
Stroomwegen zijn onderdeel van het hoofdwegenstelsel van Zoetermeer (de zogenoemde H-structuur). De wegen hebben als functie het snel verwerken van doorgaand verkeer. De wegen verbinden wijken met elkaar en leiden het verkeer van en naar de A12 en de regionale wegen. De snelheid op stroomwegen bedraagt binnen de bebouwde kom overwegend 70 km/uur en de intensiteit kan meer dan 15.000 motorvoertuigen per etmaal (mvt/etm) bedragen. In het plangebied gaat het om de Oostweg en de (Verlengde) Australiëweg. Daarnaast fungeert de A12 als stroomweg op het niveau van het Rijk en kent een dynamisch snelheidsregime dat varieert tussen de 100 en 130 km/uur.

Drukke en stille gebiedsontsluitingswegen
Gebiedsontsluitingswegen zijn in Zoetermeer onderverdeeld in drukke en stille gebiedsontsluitingswegen. Drukke gebiedsontsluitingswegen hebben als functie het verdelen en verzamelen van verkeer. Het langzaam verkeer moet gebruik maken van vrijliggende fiets- en voetpaden. Er is geen parkeergelegenheid op of langs de rijbaan. De maximale snelheid bedraagt 50 km/uur en de intensiteit ligt tussen de 3.500 en 15.000 mvt/etm. In het plangebied zijn de Bleiswijkseweg, de Fokkerstraat, Van der Hagenstraat, Lansinghageweg en de Edisonsstraat gecategoriseerd als drukke gebiedsontsluitingswegen.

Erftoegangswegen
Deze wegen hebben als functie het rechtstreeks ontsluiten van woningen, winkels, voorzieningen en bedrijven. Het afwikkelen van bestemmingsverkeer staat centraal zodat op deze wegen geen sprake is van een hoog percentage doorgaand verkeer. De erftoegangswegen bevinden zich binnen aaneengesloten verblijfsgebieden.De maximale snelheid in verblijfsgebieden binnen de bebouwde kom bedraagt 30 km/uur. De intensiteit is over het algemeen lager dan 3.500 mvt/etm. Alle overige wegen binnen het plangebied zijn erftoegangswegen.

3.3.2 Fietsverkeer

In Zoetermeer worden verschillende netwerken onderscheiden op basis van functie, vormgeving en gebruik.

Hoofdfietsnetwerk en Regionaal fietsnetwerk
Het hoofdfietsnetwerk voor het fietsverkeer zorgt voor een goede bereikbaarheid per fiets binnen Zoetermeer. Het hoofdnetwerk valt binnen het plangebied samen met het regionaal fietsnetwerk. Daarnaast ontsluit het hoofdfietsnetwerk de verschillende wijken van Zoetermeer en verzorgt het de verbindingen met de rest van Zoetermeer. In het plangebied maken de fietsvoorzieningen langs de volgende wegen en routes deel uit van het hoofdfietsnetwerk: Bleiswijkseweg, fietsroute ten noorden van de A12 (Siemenspad), Lansingpad ten oosten van het plangebied, Lansinghageweg/ Edelgasstraat, Edisonstraat, Fokkerstraat en het fietspad langs de Heemlaan over de (Verlengde) Australiëweg dat is aangsloten op de Van der Hagenstraat en het Van Tuyllpark met de wijk Oosterheem verbindt.

Verbindend fietsnetwerk
Het verbindend fietsnetwerk ondersteunt het hoofdfietsnetwerk en verdeelt het fietsverkeer verder de wijken in. Dit verbindend fietsnetwerk draagt ertoe bij dat individuele woningen, winkels, voorzieningen en bedrijven ook per fiets vlot bereikbaar zijn. In het plangebied gaat het om de fietsvoorzieningen langs de volgende wegen en routes: Edelgasstraat, Brede Akkerpad aan zuidzijde Lansinghage, Spoorpad, Van der Hagenstraat, Siemenspad/ Werner von Siemensstraat en de Franklinstraat.

3.3.3 Openbaar vervoer

RandstadRail
RandstadRail is een netwerk van sneltramverbindingen. Lijn 3 en 4 rijden van Zoetermeer naar Den Haag. Op de halte Leidschenveen kan overgestapt worden op de lijn naar Rotterdam. Op beide lijnen is sprake van een hoge frequentie in de spitsuren en een lagere frequentie in de daluren. In het plangebied heeft RandstadRail geen halte. Wel zal er ten oosten van het Van Tuyllpark een halte worden gerealiseerd en wordt de RandstadRail doorgetrokken van de halte Javalaan (Oosterheem) naar BleiZo.

Vervoersknooppunt BleiZo
Het nieuw te ontwikkelen vervoersknooppunt BleiZo is een regionale vervoersknoop aan de A12 en de spoorlijn Den Haag-Utrecht. Deze zal een belangrijke rol spelen voor het hele gebied. Met de ontwikkeling van de multimodale vervoersknoop is inmiddels een start gemaakt. De knoop gaat bestaan uit een station van RandstadRail, bushaltes van streek- en snelbuslijnen (waaronder de ZoRo-lijn richting Rotterdam), een P+R voorziening en een fiets/voetverbinding. De wens is dat deze vervoersknoop wordt uitgebreid met een nieuw NS-station.

Busvervoer
In en in de nabijheid van het plangebied rijden diverse buslijnen en bevinden zich meedere bushaltes. Met de komst van de vervoersknonop BleiZo kan ook vanaf dit punt worden overgestapt op aansluitende buslijnen voor de bezoeker aan het plangebied.

3.3.4 Parkeren

In het plangebied doen zich in de huidige situatie geen parkeerproblemen voor. Om deze gunstige situatie te behouden moet het aantal parkeerplaatsen in het openbaar gebied afgestemd zijn op het aantal bedrijven en de parkeervraag. Daarom is het van belang dat de op eigen terrein gerealiseerde parkeervoorzieningen ook als zodanig behouden blijven en indien nodig uitgebreid worden.