Plan: | Nutrihage |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0637.BP00025-0004 |
Het plangebied valt binnen de beheersgrenzen van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard is kwantiteits- en kwaliteitsbeheerder van het oppervlaktewater.
Watersysteem
Het plangebied ligt in de Binnenwegse polder. Het water uit de Binnenwegse polder wordt op de Rotte uitgeslagen door het Binnenwegse poldergemaal. In het plangebied bevinden zich geen belangrijke hoofdwatergangen. De watergang in het zuiden van het plangebied is aangeduid als 'overige watergang'. Deze watergang heeft in dit bestemmingsplan de bestemming 'Water'.
Waterpeil en grondwater
Het plangebied valt binnen peilgebied GPG 501. Hier wordt een waterpeil van -5,70 meter ten opzichte van NAP aangehouden. De drooglegging bij deze waterpeilen is tenminste 1,30 meter (wens HHSK) voor stedelijke functies.
Waterveiligheid
Het plangebied heeft een maaiveldhoogte dat varieert van circa -3,00 m tot -5,50 m ten opzichte van NAP.
Waterkering
In het plangebied bevinden zich geen waterkeringen.
Waterkwaliteit en riolering
De gemeente wil de waterkwaliteit in de gemeente verbeteren. Een slechte waterkwaliteit heeft verschillende oorzaken, te weten;
Met name het overstorten van afvalwater uit het gemengde rioolstelsel is de grootste veroorzaker van de slechte waterkwaliteit. Een primaire oplossing is het afkoppelen van hemelwater van het gemengde rioolstelsel. Op deze manier wordt het rioolstelsel voor afvalwater minder belast waardoor tijdens hevige regenval het systeem minder vaak, of niet meer hoeft over te storten in het oppervlaktewatersysteem.
Voor de nieuwe bebouwing is het van belang om duurzame en niet-uitloogbare bouwmaterialen toe te passen om diffuse verontreinigingen van water en bodem te voorkomen. Zink, lood, koper en PAK´s-houdende materialen mogen uitsluitend worden toegepast als deze voorzien zijn van een coating.
Terreinverharding
In de nieuwe situatie blijft het totale oppervlak van het terrein van Nutricia gelijk. De bebouwing zal licht toenemen, maar de aanwezige verharding zal daar in tegen afnemen. Het totaal verhard oppervlak zal hierdoor niet toenemen. Dit zelfde geldt ook voor de gronden van het Kantoorgebouw. Er is geen toename van de verharding voorzien.
Evenals in de huidige situatie zal het hemelwater dat valt op het terrein van Nutricia via de waterzuiveringsinstallatie van Nutrcia op de gemeentelijke riolering worden geloosd. Het lozen via de waterzuivering is noodzakelijk, omdat er als gevolg van morsen en andere calamiteiten mogelijk verontreinigende stoffen in het water zit dat via het terrein van Nutricia wordt afgevoerd.
Wel zal het hemelwater afkomstig van nieuw te realiseren gebouwen op het terrein van Nutricia worden losgekoppeld van de bestaande bedrijfsriolering en zoveel mogelijk op het omliggende oppervlaktewater worden geloosd. Dit is conform de afspraken met het Hoogheemraadschap in het kader van de Wvo-vergunning.
Voor het kantoorgebouw ten westen van de Eerste Stationsstraat geldt dat er sprake is van loskoppeling van het regenwater en het rioolwater.
Keur
Op het water is de keur van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard van toepassing. In deze keur is een vergunningenstelsel opgenomen waarmee de waterstaatkundige aspecten van de waterstaatswerken worden gewaarborgd. Bij ontwikkelingen op gronden waar een keur van toepassing is wordt in overleg met de waterbeheerders gestreefd naar coördinatie tussen vergunningverlening en beheersaspecten.