direct naar inhoud van 4.2 Deelgebieden
Plan: Nutrihage
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00025-0004

4.2 Deelgebieden

Het plangebied bestaat uit twee deelgebieden. Het eerste deelgebied betreft het gebied gelegen ten oosten van de Eerste Stationsstraat met het bedrijf Nutricia en de bijbehorende waterzuivering. Het tweede deelgebied betreft het gebied ten westen van de Eerste Stationsstraat. Hier staat een kantoorgebouw.

4.2.1 Nutricia
4.2.1.1 Huidige situatie

Nutricia is gespecialiseerd in baby- en kindervoeding en medische voeding. Waar het bedrijf meer dan 100 jaar geleden startte met het maken van babymelk, zijn daaraan in de loop der tijd vele medische- en kindervoedingsmiddelen bijgekomen.

Functioneel
Het bedrijf in Zoetermeer bevat kantoren, laboratoria, productiegebouwen, magazijnen, een ketelhuis, een proeffabriek, een locatie voor het verwerken van afgekeurde producten, een afvalwaterzuivering, nutsvoorzieningen en onbebouwde ruimte. Daarnaast zijn er nog diverse productgelieerde voorzieningen en gebouwen. In figuur 4.1. is een overzicht opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00025-0004_0015.png"

Figuur 4.1: Overzicht indeling terrein Nutricia.

In bovenstaande figuur is niet de "bebouwing geen gebouw zijnde" (silo's, tanks, overkappingen etc.) meegenomen, deze bebouwing heeft in het totaal een oppervlakte van circa 500 m². Zodat het bebouwingspercentage op dit moment al ca. 61 % bedraagt.

Het plangebied staat functioneel op zichzelf en grenst aan gebieden met diverse niet-bedrijfsmatige functies.

Ruimtelijk
Ook in ruimtelijk opzicht is het bedrijfsperceel vanwege omvang, bouwmassa en uitstraling een op zichzelf staand element. Vanaf de rijksweg A12 is het terrein ondanks de parallel aan de weg gelegen bomenrij goed zichtbaar en herkenbaar als bedrijventerrein. Langs de A12 (westelijk deel, zie figuur 4.2) en Eerste Stationsstraat is sprake van een voorzijdensituatie. Vanwege de verschillende bouwmassa's en door de aanwezige silo's is het aanzicht weinig eenduidig.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00025-0004_0016.png"

Figuur 4.2: Aanzicht vanaf de A12 op Nutricia

Aan de Eerste Stationsstraat manifesteert de bebouwing van Nutricia zich sterk ten opzichte van de kleinschalige lintbebouwing van de woningen aan deze straat (zie figuur 4.3).

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00025-0004_0017.png"

Figuur 4.3: Aanzicht vanaf de Eerste Stationsstraat.

Naar de zijde van de Gerard Doustraat toe is meer sprake van een achterkantsituatie met open ruimten. Langs de perceelsgrens van het bedrijf ligt hier, tussen bedrijf en woonwijk, een groenstrook met volwassen bomen (zie figuur 4.4). Het bedrijf is vanaf de noord- en noordoostzijde niet nadrukkelijk zichtbaar in de bladhoudende seizoenen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00025-0004_0018.png"

Figuur 4.4: Nutricia gezien vanaf de noordzijde (Jan Steenlaan).

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00025-0004_0019.png"

Figuur 4.5: Impressie huidige bebouwing.

De bouwhoogten van de diverse gebouwen variëren:

bouwhoogte   < 8m   8 – 12 m   >12 m  
% van bebouwing   62%   22%   16%  
4.2.1.2 Toekomstige situatie

Functioneel
De beoogde situatie voor het bedrijf omstreeks 2016 gaat uit van verandering in de indeling van het terrein ter verbetering van de energie-efficiency en zoveel mogelijk vermindering van de milieubelasting ten opzichte van de omliggende woonwijken. In de bedrijfsvoering gaat het om een clustering van voorzieningen (stoom, koude, perslucht en opslagfaciliteiten) en verplaatsing van activiteiten (in zuidelijke en oostelijke richting) naar een centralere positie op het terrein. De totstandkoming zal gefaseerd plaatsvinden door sloop en nieuwbouw en leidt tot de indeling zoals is opgenomen in figuur 4.6.

Hierbij is een beperkte uitbreiding van de productiecapaciteit voorzien, namelijk een toename van circa 2%. Qua milieubelasting wordt deze uitbreiding opgevangen door een verschuiving in het productpakket, waardoor sommige producten minder of niet meer worden geproduceerd ten gunste van andere producten, die meer geproduceerd gaan worden.

Ruimtelijk
Het beoogde eindbeeld toont een terreinverdeling in meer gelijkmatige compacte gebouwen, met rooilijnen die meer in elkaars verlengde liggen, en met meer aaneengesloten onbebouwde ruimte. Dit leidt tot een overzichtelijker en eenduidiger beeld. De beoogde nieuwbouw ligt grotendeels in het midden van het plangebied en langs de A12.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00025-0004_0020.png"Figuur 4.6: Impressie eindsituatie (bebouwing <8 m is paars, >12 m is blauw en lila is 8 t/m 12 m)

Door de verkoop van de gronden ten oosten van het bedrijvencomplex van Nutricia, is het terrein van Nutricia kleiner geworden en daarmee het beschikbare bouwvlak ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan. In dat plan was het maximale bebouwingspercentage opgenomen van 60. Door de verkleining van het plangebied is dit bebouwingspercentage niet meer toereikend in de eindsituatie. Vandaar dat het bebouwingspercentage naar 80 is gebracht. Een hoger bebouwingpercentage strookt met de gedachte van intensief ruimtegebruik, die als algemene beleidslijn wordt gehanteerd. Ongeacht een hoger bebouwingspercentage, blijft de voorwaarde gelden dat parkeren op eigen terrein geschiedt.

Om de bouw- en gebruiksmogelijkheden van Nutricia voor de komende planperiode niet geheel te fixeren en enige ruimte over te laten voor nu nog niet voorziene bebouwing is enige flexibiliteit ten aanzien van de bouwmogelijkheden noodzakelijk. Dit vertaalt zich het best in één bestemming (in plaats van de huidige twee) voor de grondenvan Nutricia met adequate bouwregels. Ook ten aanzien van de bouwhoogte is enige flexibiliteit wenselijk om de beschikbare ruimte op het terrein optimaal te kunnen gebruiken. In dit bestemmingsplan is ervoor gekozen de toelaatbare bouwhoogte voor (nieuwe) bebouwing nabij de perceelsgrens relatief laag te houden en meer richting het midden van het terrein en nabij de A12 hogere bebouwing toe te staan. Voor een uitgebreide stedenbouwkundige afweging voor wat betreft de bouwhoogten in dit bestemmingsplan wordt verwezen naar paragraaf 4.3.

De beoogde bouwhoogten voor gebouwen zijn benodigd voor efficiency in het productieproces (processtappen boven elkaar laten plaatsvinden), efficiënt ruimtegebruik (verticale opslagsilo's) en (koel)installaties op het dak.

Logistieke optimalisatie
In de bestaande situatie worden, naast de in Zoetermeer geproduceerde producten, ook producten die op andere locaties van Nutricia zijn vervaardigd aangevoerd en opgeslagen. Vanuit het distributiecentrum in Zoetermeer worden diverse orders samengesteld en afgevoerd naar klanten.

In de nabije toekomst wordt er geen eindproduct van andere productielocaties van Nutricia meer aangevoerd. Er wordt dan gebruik gemaakt van een centraal gelegen distributiecentrum elders in Nederland.

Door de ingebruikname van het centrale distributiecentrum, buiten de locatie in Zoetermeer, wordt een belangrijk deel van de eigen productie direct na het verpakken afgevoerd. Dat betekent dat er minder opslag van gereed product in het magazijn zal plaatsvinden en dat de vrachtwagens altijd vol geladen zijn. Door dat laatste neemt de verkeersaantrekkende werking niet toe ten opzichte van de huidige situatie.

4.2.2 Kantoorgebouw westzijde Eerste Stationsstraat

Het tweede deelgebied bestaat uit een zelfstandig kantoorgebouw en bijbehorende parkeer- en groenvoorzieningen die zijn gelegen op het perceel Eerste Stationsstraat 185.

Het kantoorgebouw bestaat uit een drietal bouwlagen. De derde bouwlaag is in een later stadium op het gebouw geplaatst. Het terrein beschikt over circa 70 parkeerplaatsen. Daarnaast is er een reclamezuil aanwezig die een grote attentiewaarde heeft naar de rijksweg A12.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00025-0004_0021.png"

Figuur 4.7 Kantoorgebouw Eerste Stationsstraat