Plan: | Oosterhage voormalige NAM-locatie |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0637.BP00020-0004 |
Het plangebied ligt in de waterstaatkundige eenheid de Binnenwegse Polder. Het gebied valt binnen de beheersgrenzen van het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. Het hoogheemraadschap is kwantiteits- en kwaliteitsbeheerder.
Het waterpeil is - 6.00 m t.o.v. N.A.P. met peilfluctuatiesopzet +0,10 m en uitzakken met -0,10 m. Het water in het gebied wordt op peil gehouden door het poldergemaal aan de Rotte.
Het watersysteem van Oosterheem bestaat uit singels die een doorgaand circuit vormen, waarin het water middels een circulatiegemaal continu in beweging wordt gehouden. Deze doorstroming is ter bevordering van de waterkwaliteit. De watergangen Lange Tocht en Plastocht zijn integraal opgenomen in het watersysteem. Een deel van de singels (20%) is voorzien van natuurlijke oevers. De singels hebben een standaardbreedte van 10 meter op de waterlijn en liggen op een onderlinge afstand van 400 meter. De singels zijn ter plaatse van weg-/railkruisingen voorzien van een doorvaarbare eco-duiker of brug met voldoende spanwijdte, mede ten behoeve van de ecologische passeerbaarheid. Voor de watergang gelegen tussen het plangebied en het dijklichaam waarop de HSL ligt is een 5 meter brede onderhoudsstrook gelegen. Deze gronden hebben in het bestemmingsplan een groen- en verkeersbestemming waarop geen gebouwen mogen worden gebouwd. Om die reden is in het bestemmingsplan voldoende rekening gehouden met deze onderhoudsstrook.
Oosterheem is voorzien van een gescheiden rioleringssysteem. Een gescheiden rioolstelsel wil zeggen dat het regenwater van verharde oppervlakken via het schoonwaterriool afgevoerd wordt naar het oppervlaktewater, terwijl het afvalwater via het vuilwaterriool afgevoerd wordt naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Nieuwe verharde oppervlakken wateren af op het schoonwaterriool en zijn dus afgekoppeld. Hierbij wordt rekening gehouden met het landelijk beleid en het beleid van de waterkwaliteitsbeheerder hierover. Voor Oosterheem geldt dat het huishoudelijk- en bedrijfsafvalwater wordt afgevoerd naar het hoofdrioolgemaal in Meerzicht en dat de neerslag via regenwaterriolen naar de singels wordt gevoerd. Ook voor de bedrijfsontwikkeling op de voormalige NAM-locatie geldt dat, conform de wens van het Hoogheemraadschap, er een gescheiden rioolstelsel aangelegd zal worden, zodat het regenwater van verharde oppervlakken via het schoonwaterriool afgevoerd kan worden naar het oppervlaktewater en het afvalwater via het vuilwateriool wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuivering. Voor de verdere uitwerking hiervan zal nader overleg plaatsvinden met het Hoogheemraadschap.
Watercompensatie
Voor de ontwikkeling van Oosterheem is door het Hoogheemraadschap van Schieland bij besluit van 14 april 2003 een raamvergunning verleend. Als compensatie voor de toename van de verharding door de ontwikkeling van de woonwijk en het bedrijventerrein Oosterhage (waar de voormalige NAM-locatie onderdeel van uitmaakt) is 13 ha oppervlaktewater aangelegd.
De bestemmingswijziging waarin dit bestemmingsplan voorziet van de bestemming “Mijnbouwkundige doeleinden (NAM)” in de bestemming “Bedrijventerrein” heeft geen toename van verharding tot gevolg dan reeds voorzien was in het bestemmingsplan “Oosterheem”. Wellicht zelfs minder, omdat ook de bestemming “Groen” wordt toegevoegd. Dit betekent dat voor dit bestemmingsplan geen extra watercompensatie nodig is. Het Hoogheemraadschap heeft dit in haar overlegreactie van 12 juli 2010 ook bevestigd.