Plan: | Oosterhage voormalige NAM-locatie |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0637.BP00020-0004 |
Een goede ruimtelijke ordening beoogt het voorkomen van voorzienbare hinder en gevaar door milieubelastende activiteiten. Door bij nieuwe ontwikkelingen voldoende afstand in acht te nemen tussen milieubelastende activiteiten (zoals bedrijven) en milieugevoelige functies (zoals woningen) worden hinder en gevaar voorkomen en wordt het bedrijven mogelijk gemaakt zich binnen aanvaardbare voorwaarden te vestigen.
Deze milieuzonering dient aldus twee doelen:
Een vergaande scheiding van functies kan echter ook leiden tot inefficiënt ruimtegebruik en een verlies aan ruimtelijke kwaliteit. Een gemengd gebied met een mix van wonen en werken, winkels en horeca stimuleert een levendig straatbeeld, een hogere sociale veiligheid en extra draagvlak voor voorzieningen.
De VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering (editie 2009) is een handreiking voor milieuzonering in ruimtelijke plannen. Deze publicatie vormt een hulpmiddel voor gemeenten om de afstanden tussen bedrijvigheid en woningen voor een locatie concreet in te vullen. Het doel van de publicatie is om te komen tot maatwerk op lokaal niveau. Dit betekent dat gemaakte keuzes zorgvuldig moeten worden afgewogen en verantwoord.
De in de publicatie opgenomen richtafstanden zijn echter niet bedoeld om de aanvaardbaarheid te toetsen van situaties waarbij bestaande bedrijven in de nabijheid van bestaande woningen liggen. Het is dus niet bedoeld om bestaande situaties te beoordelen.
De richtafstanden zijn afgestemd op de omgevingskwaliteit zoals die wordt nagestreefd in een rustige woonwijk of een vergelijkbaar omgevingstype. Een rustige woonwijk is een woonwijk die is ingericht volgens het principe van functiescheiding. Afgezien van buurtgerichte voorzieningen, zoals basisscholen komen er vrijwel geen andere functies voor, behalve aan huis verbonden beroep of bedrijf.
Anders dan rustige woonwijken, zijn er ook gebieden met een matige tot sterke functiemenging. Direct naast woningen, komen andere functies voor zoals winkels, horeca en of kleine bedrijven en voorzieningen. Gebieden die direct langs de hoofdinfrastructuur liggen, behoren eveneens tot het omgevingstype gemengd gebied.
Indien sprake is van een gemengd gebied kunnen deze richtafstanden met één afstandsstap worden verlaagd, zonder dat dit ten koste gaat van het woon- en leefklimaat.
Een gemengd gebied is een gebied met een matige tot sterke functiemenging. Direct naast woningen, komen andere functies voor zoals winkels, horeca en of kleine bedrijven en voorzieningen. Gebieden die direct langs de hoofdinfrastructuur liggen, behoren eveneens tot het omgevingstype gemengd gebied.
Het plangebied ligt aan de rand van Zoetermeer tussen de HSL en de Nieuwe Hoefweg (N209). Ten westen van het plangebied ligt de woonwijk Oosterheem. Deze woonwijk is te typeren als een rustige woonwijk. Ten zuidoosten van het plangebied ligt de kern Kruisweg. Kruisweg ligt aan de drukke Nieuwe Hoefweg (N209). Gelet hierop mag op grond van de systematiek van de VNG-brochure uitgegaan worden van een gemengd gebied. Dit betekent dat de richtafstand met één afstandsstap mag worden verlaagd. Voor een bedrijf dat valt in milieucategorie 3.2 geldt dan als richtafstand 50 meter in plaats van 100 meter. De woningen van Kruisweg liggen op een grotere afstand dan 150 meter. Feitelijk wordt voldaan aan de richtafstanden die gelden voor een rustige woonwijk.
De dichtsbijzijnde woningen aan de Olof Palmelaan in Oosterheem liggen op ruim 150 meter van het plangebied. De woning Nieuwe Hoefweg 4 ligt op een afstand van circa 150 m van het de bestemming 'Bedrijventerrein' in het plangebied. Op basis van de richtafstanden uit de VNG-brochure "Bedrijven en Milieuzonering" (2009) betekent dit binnen het plangebied bedrijven tot maximaal milieucategorie 3.2 op de voormalige NAM-locatie gevestigd kunnen worden. Voor bedrijven die vallen in milieucategorie 3.2 geldt namelijk een richtafstand van 100 meter. Deze afstand wordt gemeten vanaf de grens van de bedrijfsbestemming tot aan de dichtstbijzijnde situering van de gevel van een woning die, volgens het bestemmingsplan of via vergunningvrij bouwen, mogelijk is. Nu aan deze richtafstand wordt voldaan, hoeft er niet gevreesd te worden voor een onaanvaardbaar woon- en leefklimaat.
Om aan te geven welke (licht)hinderlijke bedrijfsactiviteiten zijn toegestaan, is in het bestemmingsplan een Staat van bedrijfsactiviteiten opgenomen. Deze is gebaseerd op de 'Richtafstandenlijsten voor milieubelastende activiteiten' zoals opgenomen in de VNG-publicatie 'Bedrijven en milieuzonering' (herziening 2009). De in deze Staat van bedrijfsactiviteiten opgenomen richtafstanden gelden ten opzichte van een rustige woonwijk.
In Bijlage 1, de Lijst van Bedrijfsactiviteiten is een pallethandel niet specifiek als bedrijfstype opgenomen. De bedrijfsactiviteiten van een pallethandel zijn het opslaan en verhandelen van pallets. Voor de klant worden pallets verzaagd en pallets die stuk zijn worden gerepareerd. Pallets die niet meer bruikbaar zijn, worden gerecycled. Gelet op deze werkzaamheden (vooral het zagen van pallets) kan een pallethandel vergeleken worden met een timmerwerkfabriek (c.q. vervaardiging overige artikelen van hout). Bovendien is in de lijst met SBI-codes van 2008 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het vervaardiging van houten emballage (1624) als specifiek bedrijfstype opgenomen. Dit komt overeen met de SBI-code van een timmerwerkfabriek, te weten 162 in de lijst met SBI-codes van 2008. Volgens de VNG-brochure is een timmerwerkfabriek (c.q. vervaardiging van overige artikelen van hout) aan te merken als een milieucategorie 3.2- bedrijf. Dit betekent dat een pallethandel valt in milieucategorie 3.2 waarvoor dus een richtafstand van minimaal 100 meter geldt ten opzichte van een rustige woonwijk. De vestiging van een pallethandel en een nieuw bedrijfsperceel ten noorden van de pallethandel op deze locatie is dan ook vanuit het oogpunt van het waarborgen van een goed woon- en leefklimaat aanvaardbaar.
Nader akoestisch onderzoek dient nog te bevestigen of de akoestische gevolgen van de vestiging van de pallethandel op deze locatieaanvaardbaar zijn.