direct naar inhoud van 2.1 Rijksbeleid
Plan: Buytenpark
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00007-0004

2.1 Rijksbeleid

2.1.1 Nota Belvedère (1999)

De Nota Belvedère is een beleidsnota over de relatie tussen cultuurhistorie en ruimtelijke inrichting. De nota geeft een visie op de wijze waarop met cultuurhistorische kwaliteiten van het fysieke leefmilieu in de toekomstige ruimtelijke inrichting van Nederland kan worden omgegaan en geeft aan welke maatregelen daartoe moeten worden getroffen. In de nota zijn de meest cultuurhistorisch waardevolle gebieden aangewezen als Belvedèregebied. Hiertoe behoort ook het gebied Zoeterwoude-Weipoort. Dit gebied wordt gekenmerkt door een veenpolderlandschap met karakteristiek boerderijlinten, een uitwaaierende veenverkaveling, droogmakerijen en kerkenpaden. De fysieke dragers van het gebied zijn:

  • het veenpolderlandschap met kenmerkende strokenverkaveling, openheid en weidsheid, oude veenstromen, vaarten en sloten;
  • de karakteristieke ovale vorm van de Zoetermeerse Meerpolder;
  • de ontginningsassen met de dorpslinten met een besloten karakter door aanwezige erf- en wegbeplanting, het gave boerderijlint van Weipoort;
  • oude boerderijen met erfbeplanting;
  • de molendriegang van Stompwijk, windmolens, en bruggen;
  • de kerken en kerkpaden;
  • het kreekruggenlandschap bij Weipoort waarop bewoningsrestanten vanaf de ijzertijd (kunnen) voorkomen.

Het Buytenpark grenst aan de Zoetermeerse Meerpolder, maar ligt zelf niet in het Belvedèregebied. In het Buytenpark zijn de hiervoor beschreven typische landschapskenmerken ook niet of nauwelijks aanwezig. Het Buytenpark is namelijk een park dat circa 15 jaar geleden is aangelegd op een puinstort met heuvels van circa 20 meter hoog. Alleen in de noordwestelijke hoek van het plangebied is er enigszins sprake van een polderlandschap. De strokenverkaveling is ook hier echter nauwelijks aanwezig.

2.1.2 Barro (2011) en Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (2012)

Op 30 december 2011 is het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) van kracht geworden. Het Barro heeft als doel om vanuit een concreet nationaal belang een goede ruimtelijke ordening te bevorderen. Onderwerpen waarvoor het rijk ruimte vraagt zijn de mainportontwikkeling van Rotterdam, bescherming van de waterveiligheid in het kustfundament en in en rond de grote rivieren, bescherming en behoud van de Waddenzee en enkele werelderfgoederen, zoals de Beemster, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam en de uitoefening van defensietaken.
Op 1 oktober 2012 is aan het Barro een aantal onderwerpen toegevoegd. Het gaat om de eerder aangekondigde onderwerpen Ecologische hoofdstructuur, elektriciteitsvoorziening, toekomstige uitbreiding hoofd(spoor)wegennet, veiligheid rond rijksvaarwegen, verstedelijking in het IJsselmeer, bescherming van primaire waterkeringen buiten het kustfundament en toekomstige rivierverruiming van de Maastakken. Aan artikel 3.6.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is op 1 oktober 2012 de ladder voor duurzame verstedelijking toegevoegd.

Het kabinet heeft de keuze voor deze onderwerpen gemaakt in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) die op 13 maart 2012 door de Minister van I&M is vastgesteld. Deze structuurvisie bundelt het nationale ruimtelijke en infrastructuurbeleid in 13 nationale belangen, waaronder het versterken van de mainportfuncties en het verbeteren van de rijksinfrastructuur, het behoud van erfgoederen van uitzonderlijke universele waarde en ruimte voor een nationaal netwerk van natuur voor het overleven en ontwikkelen van flora en fauna. Met de uitbreiding van het Barro en het Bro is de juridische verankering van de SVIR nagenoeg compleet.

Het vrijwaren van rijksbufferzones van verdere verstedelijking en de bescherming van nationale landschappen zijn niet meer als nationaal belang opgenomen in het Barro. De Meerpolder dat behoort tot het Belvedèregebied Zoeterwoude-Weipoort valt niet onder de erfgoederen van uitzonderderlijke betekenis. Het bestemmingsplan heeft geen betrekking op nationale belangen, zoals deze zijn benoemd in het Barro.

De ontwikkelingen die voorzien zijn in dit bestemmingsplan, raken de hiervoor genoemde nationale belangen niet. Ook zullen de ontwikkelingen geen onaanvaardbare aantasting van het Groene Hart tot gevolg hebben en zijn daarmee dan ook niet in strijd met het rijksbeleid. In hoofdstuk 4 wordt nader ingegaan op de ontwikkelingen in relatie met hun omgeving.

Per 1 oktober 2012 is tevens een wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening in werking getreden. Er is een nieuw artikel 3.1.6 toegevoegd aan het Bro waardoor de 'ladder van duurzame verstedelijking' moet worden toegepast bij nieuwe stedelijke ontwikkelingen. De verplaatsing van de Tuinvereniging Segwhaert voldoet niet aan de definitiebepaling van stedelijke ontwikkeling.

2.1.3 Nota "Anders omgaan met water" (2000)

In de Nota "Anders omgaan met water; waterbeleid in de 21ste eeuw" (2000) onderschrijft het kabinet de noodzaak om te anticiperen op de verwachte klimaatverandering en bodemdaling. De veiligheid moet gewaarborgd blijven, de kans op overstromingen mag niet toenemen. Meer ruimte voor water naast technische maatregelen en taakstellende afspraken tussen verschillende overheden zijn essentieel voor het slagen van dit beleid. Ook moet een "watertoets" voorkomen dat de bestaande ruimte voor water geleidelijk afneemt.

In het bestemmingsplan wordt de toename van verharding gecompenseerd door het toevoegen van wateroppervlakte. In paragraaf 5.5 van de plantoelichting is de watertoets opgenomen.